Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ:ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ...


 Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια ανησυχεί σοβαρά για την οικονομική κατάσταση των προσφύγων. Ηδη και στους καλούς καιρούς οι πρόσφυγες μειωνεκτούσαν έναντι των άλλων πολιτών αφού ευρίσκονται για 38 χρόνια αποξενωμένοι απο τις περιουσίες τους και η φερεγγυότητά τους στην προσφυγιά δεν έχει αποκατασταθεί.  Οι πρόσφυγες έχουν αξιοπρεπώς σηκώσει τα βάρη της εισβολής και έχουν συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη των ελεύθερων περιοχών, χωρίς να μοιρασθούν τον πλούτο που δημιουργήθηκε.

Σήμερα οι ανάγκες των προσφύγων είναι διαφοροποιημένες απο εκείνες του 1974. Είναι πολύ μεγαλύτερες διότι το σημερινό επίπεδο ζωής είναι πολύ πιο πολυδάπανο, εστω και αν τα προβλήματα εξακολουθούν να αφορούν στέγαση, μόρφωση και αποκατάσταση επαγγελματική και οικογενειακή , καθώς και υγεία

Ανησυχούμε σήμερα διπλά διότ, γίνεται οργανωμένη, με την ανοχή και του Κράτους δυστυχώς , πολιτική εκμετάλλευση της οικονομικής δυσπραγίας των προσφύγων.  Κράχτες της κατοχής προσεγγίζουν και ανήθικα σπρώχνουν τους πρόσφυγες προς την παράνομη Επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα και τους παγιδεύουν να πωλήσουν τις κατεχόμενες περιουσίες τους ως διέξοδο τάχα για να  αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Γιαυτό η Αδούλωτη Κερύνεια εδώ και αρκετό καιρό κάμνει διαβήματα προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή με στόχο οι πρόσφυγες και τα οικονομικά προβλήματά τους να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών του Κράτους, και της εξασφάλισης Ευρωπαίκής δανειοδότησης. Σε οποιοδήποτε πακέττο εξισορρόπησης του προυπολογισμού του Κράτους θα πρέπει οι πρόσφυγες να τύχουν ειδικής μεταχείρισης.  Το κόστος ανακούφισης των προσφύγων θα πρέπει να συνυπολογισθεί στα ποσά για τα οποία το Κράτος θα τύχει χρηματοδότησης.

Πολύ συνοπτικά αναφέρουμε κάποια απο τα αιτήματα που τέθηκαν ήδη στην Κυβέρνηση και τη Βουλή και αναμένουμε να τα συζητήσουμε :
       Βασική ανάγκη για την ανακούφιση των προσφύγων είναι η σημαντική αύξηση του προυπολογισμού του Φορέα Ισότιμης κατανομής Βαρών ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες άμεσα να δανείζονται για τους σκοπούς για τους οποίους λειτουργεί ο Φορέας.
       Σημαντική για τους πρόσφυγες είναι και η αξιοποιήση του Συντελεστή δόμησης των κατεχομένων περιουσιών τους. Θα τους φέρει εισόδημα και παράλληλα θα τους «δέσει» με την περιουσία τους, νοιώθωντας έμπρακτα οτι είναι αξιοποιήσημη πράγμα που θα τους αποτρέψει να επιδιώκουν να την πωλήσουν ως χαμένη έτσι και αλλοιώς, όπως τους λένε οι κράχτες της κατοχής.

Θυμίζουμε οτι οι πρόσφυγες δεν έχουν αποζημειωθεί για την απώλεια εισοδημάτων που υφίστανται κάθε χρόνο που περνά, ενώ άλλες τάξεις του λαού κάθε χρόνο αποζημειώνονται για απώλειες εισοδημάτων για ποικίλους λόγους. Το Κράτος οφείλει να διεκδικήσει  απο την Ευρώπη ειδική μεταχείριση για τις υποχρεώσεις που έχει έναντι των Κυπριών προσφύγων λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής. Εχουν ξοδευθεί σε αναλογία ,τα τελευταία 5 χρόνια πολλαπλάσια λεφτά για τους παράνομους και κάθε άλλης λογής αλλοδαπούς, απο ότι για τους Κύπριους προσφυγες μας  της εισβολής.  Οι πρόσφυγες νοιώθουν έντονα να είναι στο περιθώριο ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες  και ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ  ΚΑΜΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΡΩΝ.  Καλούμε όλους να πάρουν στα σοβαρά την κατάσταση και να μην περιμένουν να έχουμε προσφυγική έκρηξη , διότι ελλοχεύει και για τα οικονομικά και για τη λύση του Κυπριακού.

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: