Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σκόπια: Έρευνα για την ανάκρουση του αλβανικού ύμνου σε πανεπιστήμιο

Τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την ανάκρουση του αλβανικού εθνικού ύμνου σε τελετή του κρατικού πανεπιστημίου του Τετόβου, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, παρήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Σβργκόφσκι.
 
Ο κ. Σβργκόφσκι, ζήτησε από την αστυνομία της ΠΓΔΜ σχετικές πληροφορίες για το γεγονός, για να διαπιστωθεί αν τελέστηκε ποινικό αδίκημα.
 
Το νέο ακαδημαϊκό έτος στο αλβανόφωνο πανεπιστήμιο του Τετόβου (ένα από τα τέσσερα κρατικά πανεπιστήμια της ΠΓΔΜ) ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου, με την ανάκρουση του αλβανικού εθνικού ύμνου, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας της ΠΓΔΜ, Σάφετ Νεζίρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.
 
Την ανάκρουση του αλβανικού εθνικού ύμνου στο πανεπιστήμιο του Τετόβου καταδίκασε ο υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ, Πέταρ Κράλεφ (προέρχεται από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), ο οποίος τόνισε ότι σε τέτοιες τελετές γίνεται η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της ΠΓΔΜ.
 
Από την μεριά του, ο κ. Νεζίρι σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεσηκώνεται θόρυβος για το συμβάν, καθώς πρόκειται για τον ύμνο στην αλβανική σημαία και δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση επειδή ο ύμνος αυτός ταυτίζεται με τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας. Ο κ. Νεζίρι πρόσθεσε το αλβανικό εθνικό σύμβολο χρησιμοποιείται νόμιμα σε περιοχές της ΠΓΔΜ όπου οι Αλβανοί αποτελούν άνω του 50% του πληθυσμού.
 
Ο κ. Νεζίρι υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάκρουση του ύμνου αυτού σε τελετές στην ΠΓΔΜ και άφησε αιχμές ότι ο θόρυβος αυτός που δημιουργείται, οφείλεται στις τεταμένες σχέσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων ( VMRO-DPMNE και DUI).
 e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: