Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί δεν θέλουν τα Ελληνικά Ροδάκινα παρόλο που είναι φθηνότερα
 Ούτε η χαμηλή τιμή στάθηκε ικανή να σώσει την... τιμή των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία. Αντιθέτως, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που πουλάνε τα ροδάκινα έως και 67% ακριβότερα, εκτόπισαν τους Έλληνες εξαγωγείς.

Αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς των ελληνικών ροδάκινων στη Γερμανία να υποχωρήσει πέρυσι στο 2,4%, όταν το μερίδιο των ισπανικών εξαγωγών σε ροδάκινα διαμορφώθηκε στο 51,7%, των ιταλικών στο 36,4%, ακόμη και των γαλλικών στο 7,6%.

Όπως αναφέρει σε report της η σύμβουλος ΟΕΥ του ελληνικού προξενείου στο Μόναχο, η Ελλάδα σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης έναντι του 2010 (52,3%), με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της να υποχωρήσουν κάτω και από τις εξαγωγές του 2009, όταν η μείωση στις ισπανικές εξαγωγές προς τη Γερμανία ήταν μόλις 7,3%, της Ιταλίας 24,8% και της Γαλλίας 23,4%.

Ακόμη πιο απογοητευτική, πάντως, για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών ροδάκινων είναι η εικόνα αν αναλυθεί και η τιμή χονδρικής με την οποία πουλάνε οι Έλληνες την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής για το 2012 για την Ελλάδα ήταν οι χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές άλλων τριών βασικών προμηθευτών της Γερμανίας.

Ειδικότερα, το εύρος τιμών των ελληνικών εξαγωγών ροδάκινων μεταξύ της 19ης και 30ής εβδομάδας της φετινής χρονιάς κινήθηκε στα 111-165 ευρώ ανά 100 κιλά, υποπολλαπλάσια από τις τιμές που απολαμβάνουν τα αντίστοιχα προϊόντα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.


Πηγή: New Farm 
 e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: