Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σεργκέϊ Λαβρόφ: "Αφελές να Πιστεύει Κανείς ότι ο αλ Ασαντ Θα Υποχωρήσει Πρώτος"


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν "αφελές" εκ μέρους των αραβικών και των δυτικών χωρών να περιμένουν ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ θα προχωρήσει πρώτος σε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατιωτικών του δυνάμεων από τις μεγάλες πόλεις.

"Οταν οι εταίροι λένε ότι η κυβέρνηση οφείλει πρώτη να σταματήσει τις συγκρούσεις και να αποσύρει τις δυνάμεις και τα όπλα της από τις πόλεις- και μόνον τότε να κληθεί η αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο- ε λοιπόν, αυτό το σχήμα είναι απολύτως ανέφικτο. Ή οι άνθρωποι είναι αφελείς ή πρόκειται για πρόκληση", δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών.


Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, αυτό θα ισοδυναμούσε με απαίτηση για παράδοση του μπααθικού καθεστώτος, την οποία κατά τη γνώμη του δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν ούτε οι Αραβες ούτε οι Δυτικοί. 
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του αυτές δεν έχουν ως στόχο την υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. "Μικρή σημασία έχει η άποψή μας για το συριακό καθεστώς. Είναι τελείως ανεδαφικό στη σημερινή κατάσταση - όταν πολεμούν στις πόλεις- να πει κανείς ότι η μόνη λύση συνίσταται στην μονομερλή παράδοση του ενός από τους δύο πρωταγωνιστές. Εμείς δεν θα πάρουμε το μέρος του καθεστώτος ή προσώπων στη Συρία...απλώς βασίζουμε τη θέση μας σε αυτό που είναι ρεαλιστικό".

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61311
 geopoliticsdailynews

Δεν υπάρχουν σχόλια: