Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Κολοσσιαία συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για γεωτρήσεις σε Αρκτική αλλά και ... Τέξας! Οι εταιρείες Rosneft και ExxonMobil συμφώνησαν για την από κοινού αξιοποίηση των υφαλοκρηπίδων της Θάλασσας Κάρα στην Αρκτική και στην Μαύρη Θάλασσας. Ωστόσο, η συνεργασία των δύο εταιρειών δεν θα περιοριστεί μόνο στην αξιοποίηση των ενεργειακών πεδίων της ρωσικής υφαλοκρηπίδας. 

Όπως προκύπτει από τους όρους της αντίστοιχης σύμβασης, η Rosneft πήρε το 30% του μεριδιού σε μερικά σχέδια γεωλογικής έρευνας και εξόρυξης της ExxonMobil στον Καναδά, στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς επίσης και στα κοιτάσματα του Τέξας στις ΗΠΑ!
Είναι η πρώτη φορά που ρωσική εταιρεία αποκτά πρόσβαση σε τέτοια έκταση σε κοιτάσματα που βρίσκονται στην "καρδιά" της βορειοαμερικανικής υποηπείρου και μάλιστα στον Κόλπο του Μεξικού που θεωρείται το "μαλακό" υπογαστριο των ΗΠΑ. 

Μια τέτοια συμφωνία βασικά αποδεικνύει την βούληση των ΗΠΑ να ενισχύσουν αντί να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία, αφού βέβαια μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να γίνει εν αγνοία των αρχών των ΗΠΑ ειδικά όταν αφορά συμμετοχή της Rosneft σε εκμετάλλευση κοιτάσμάτων στο ... Τέξας και τον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή των εργασιών αξιοποίησης Vostochno- Prinovozemelsky (Βοστότσνο-Πρινοβοζεμέλσκι) στην Αρκτική, ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια τόνους και αποθέματα φυσικύ αερίου –σε 8 τρισεκατομμύρια και πάνω κυβικά μέτρα.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην αξιοποίηση της παράκτιας υφαλοκρηπίδας. Παρά τον μεγάλο αριθμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ήπειρο, η εξόρυξη των φυσικών ενεργειακών πόρων στη θάλασσα σήμερα είναι πολύ πιο αποδοτική και έχει πολύ καλή προοπτική,- θεωρεί η Γιούλια Βοϊτόβιτς, ειδικός στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανεξάρτητης Αναλυτικής Υπηρεσίας Investkafe.

- Η αλήθεια είναι ότι στη Ρωσία χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι ποσότητες των φυσικών πόρων, που η εξόρυξή τους συναντά τεχνικές δυσκολίες, αλλά ο μεγάλος θησαυρός βρίσκεται ... βαθιά: Πολλές εταιρείες στη Δυτική Σιβηρία κάνουν γεωτρήσεις σε βάθος 3 χιλιομέτρων και όχι βαθύτερα, ενώ τα αποθέματα των χαμηλότερων στρωμάτων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους.
Εν τω μεταξύ, η αξιοποίηση των δυσεξορυσσόμενων αποθεμάτων πετρελαίου απαιτεί επίσης σημαντικές επενδύσεις και την χρησιμοποίηση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, αλλά τα κοιτάσματα της υφαλοκρηπίδας είναι πολύ πλούσια. Η εξόρυξη στη ρωσική υφαλοκρηπίδα θα συντελέσει από μακροπρόθεσμη άποψη στη σταθεροποίηση της παραγωγής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Ρωσία, στην εξασφάλιση της εσωτερικής ζήτησης και στην αύξηση των εξαγωγών.

Η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας θα δώσει πολλά επιπρόσθετα χρήματα στο δημόσιο της χώρας και ταυτόχρονα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τεχνολογική ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας,- πιστεύει ο Ανατόλι Ντμιτριγιέφσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου Προβλημάτων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

- Γενικά, η Ρωσία με την συμφωνία αυτή στοχεύει στην αξιοποίηση των τεράστωιν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σήμερα είναι απροσπέλαστα. Από την στιγμή που αξιοποιηθούν αυτά τα κοιτάσματα, η Ρωσία θα μετατραπεί στην πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη σε αποθέματα, θέση που σήμερα κατέχει η Σαουδική Αραβία.
Οι τεχνολογίες αξιοποίησης των κοιτασμάτων των υφαλοκρηπίδων είναι εξαιρετικά υψηλές και δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης και των συναφών με την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κλάδων. Για τη Ρωσία, που διαθέτει τόσο τεράστια κοιτάσματα, πολύ μεγάλη σημασία έχει το στάδιο αξιοποίησης της αρκτικής υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής και για την ExxonMobil αυτό σημαίνει στρατηγική για το μέλλον.

Στο μέλλον οι εταιρείες σχεδιάζουν να καταπιαστούν με την από κοινού αξιοποίηση των δυσεξορυσσόμενων αποθεμάτων πετρελαίου στη Δυτική Σιβηρία.


defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: