Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ του YouTube για τη σύγκρουση στην Ουκρανία - δημοσιογράφος.ΣΟΚ από διαφάνειες που διέρρευσαν. κλείσιμο λογαριασμών You Tube, ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όχι μόνο στην ΕΕ - αλλά παγκοσμίως.

Οι διαφάνειες που διέρρευσαν περιγράφουν λεπτομερώς τη λογοκρισία του YouTube στην Ουκρανία - δημοσιογράφος

RT 23 Aug, 2022
Η δημοσίευση στιγμιότυπων οθόνης από ένα εσωτερικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρεται να κόστισε σε έναν Πολωνό εργολάβο τη δουλειά του
Ένα σεμινάριο για τους συντονιστές περιεχομένου του YouTube που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη δείχνει ότι η πλατφόρμα που ανήκει στην Google έχει χαρακτηρίσει μια σειρά από επικριτικές θέσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία «μισητές» ή «ακραίες» και μπορεί να λογοκρίνει ή να αποδημιουργήσει -απονομιμοποιήσει έσοδα από δημιουργούς για αυτούς τους λόγους. Ενώ η μητρική εταιρεία Alphabet δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την αυθεντικότητα των στιγμιότυπων οθόνης, ένας Πολωνός εργολάβος που τα μοιράστηκε φέρεται να έχει απολυθεί.
Έξι στιγμιότυπα οθόνης που μοιράστηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος Andrey Guselnikov στο Telegram δείχνουν εσωτερικούς κώδικες και παραδείγματα αυτού που το YouTube έχει χαρακτηρίσει «επιβλαβές» ή «μισητό» περιεχόμενο σε ένα διαδικτυακό μάθημα που έχει ανατεθεί στους διαχειριστές περιεχομένου.
https://t.me/guselandrei/1098

Σύμφωνα με τις διαφάνειες, η «εξύμνηση/προώθηση του συμβόλου "Z" που σχετίζεται με τον ρωσικό στρατό» χαρακτηρίζεται ως «μίσος» και «ακραίο» σύμφωνα με την πολιτική ID 864. Το ίδιο λέει ότι η σύγκρουση «είναι για την αποναζιστικοποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης», κάτι που δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο.


© Telegram/guselandrei

Η δήλωση ότι «ο στρατός της Ουκρανίας επιτίθεται στον ίδιο του τον λαό» θεωρείται επίσης προβληματική, που κυμαίνεται από «επιβλαβής-παραπληροφόρηση-μετριοπαθής» (ID 862) έως «επιβλαβής-παραπληροφόρηση-ακραία» (ID 863) εάν οι δυνάμεις που το αποφασίσουν ισοδυναμεί με «προώθηση ή εξύμνηση».
Δεν υπήρξε διευκρίνιση εάν οποιοδήποτε πρότυπο θα ισχύει για πραγματικές αναφορές του ουκρανικού πυροβολικού που στοχεύουν Ουκρανούς πολίτες που ζουν σε εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο, για παράδειγμα.

© Telegram/guselandrei
Μια άλλη φράση που επισημαίνεται στις πολιτικές 862 και 863 είναι «εργαστήρια βιολογικών όπλων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία». Πιθανώς η λέξη κλειδί εδώ είναι «βιολογικά όπλα», δεδομένου ότι η ύπαρξη «εγκαταστάσεων βιολογικής έρευνας» στην Ουκρανία αναγνωρίστηκε από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland σε κατάθεση στη Γερουσία τον Μάρτιο και ο ρωσικός στρατός έχει επανειλημμένα παρουσιάσει στοιχεία ότι αυτά τα εργαστήρια χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο ειδικότερα.
Μία από τις διαφάνειες δείχνει μια λίστα ισχυρισμών "εκτός πεδίου εφαρμογής", σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει "πλήρης αποκλεισμός σε όλο το περιεχόμενο" που σχετίζεται με τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Guselnikov, η πηγή των διαφανειών που διέρρευσαν είναι ένας Πολωνός υπήκοος που ονομάζεται Kamil Kozera, ο οποίος εργαζόταν για τον Majorel, έναν εργολάβο που προσλήφθηκε από το YouTube για έλεγχο περιεχομένου. Το YouTube αναγνώρισε με κάποιο τρόπο τον Kozera από τα στιγμιότυπα οθόνης και τον απέλυσε λόγω της διαρροής. Το RT δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των στιγμιότυπων οθόνης και έχει επικοινωνήσει με το YouTube για σχόλια.
Η πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο, που ανήκει μαζί με την Google στον κολοσσό της Silicon Valley Alphabet, έκανε το πρωτοφανές βήμα λογοκρισίας μπλοκάροντας παγκοσμίως το RT, το Sputnik και όλα τα κανάλια "που σχετίζονται με ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης" στις αρχές Μαρτίου, επεκτείνοντας την αρχική απαγόρευση που διέταξαν οι αρχές της ΕΕ στη δικαιοδοσία τους. Επίσης, «σταμάτησε» όλες τις διαφημίσεις και «όλους τους τρόπους δημιουργίας εσόδων» στην πλατφόρμα - όπως χορηγίες και superchat - στη Ρωσία.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον Μάιο, η διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube, Susan Wojcicki, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία, ώστε να μπορεί να «παρέχει ανεξάρτητες ειδήσεις» στους Ρώσους, σημειώνοντας ότι «Αυτό που πραγματικά βλέπουμε σε αυτή τη σύγκρουση είναι ότι οι πληροφορίες παίζουν βασικό ρόλο, ότι οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο».
===================

24 Μαΐου, 2022
Το αφεντικό του YouTube εξηγεί τη στρατηγική της Ρωσίας
Ο τεχνολογικός γίγαντας απαγόρευσε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, αλλά θέλει οι Ρώσοι να έχουν τις ίδιες πληροφορίες με το σετ του Νταβός, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του στο WEF
φωτο-Η διευθύνουσα σύμβουλος του You Tube, Susan Wojcicki, χειρονομεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στις 24 Μαΐου 2022.

Το YouTube έχει μπλοκάρει τα ρωσικά «κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης» παγκοσμίως, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία, ώστε οι άνθρωποι εκεί να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ίδιες λεγόμενες «έγκυρες» πληροφορίες με τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ισχυρίστηκε την Τρίτη η διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας βίντεο που ανήκει στην Google, Susan Wojcicki. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε πώς οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο, πρόσθεσε.
Όταν ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία, το YouTube «συνειδητοποίησε ότι αυτή ήταν μια απίστευτα σημαντική στιγμή για εμάς να το κάνουμε σωστά, όσον αφορά την ευθύνη μας», δήλωσε η Wojcicki σε συνέντευξή του στην αρχισυντάκτρια του Fortune Alyson Shontell, μέρος της ετήσιας συνάντησης αυτής της εβδομάδας του παγκόσμιου φόρουμ.
"Αυτό που πραγματικά βλέπουμε σε αυτή τη σύγκρουση είναι ότι οι πληροφορίες παίζουν βασικό ρόλο, ότι οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο", πρόσθεσε η Wojcicki.
Το YouTube έχει λάβει «πραγματικά δύσκολες αποφάσεις», είπε, όπως το κλείσιμο λογαριασμών ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όχι μόνο στην ΕΕ - η οποία επέβαλε μια αμφιλεγόμενη απαγόρευση στις αρχές Μαρτίου - αλλά παγκοσμίως. Αυτό έγινε με βάση την εσωτερική πολιτική της πλατφόρμας, αν και είχαν λάβει «πολλά αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις» για να το πράξουν, αποκάλυψε η Wojcicki.
Μια νέα πολιτική θεσπίστηκε σχετικά με τα «επαληθευμένα βίαια γεγονότα», η οποία τοποθετεί την «άρνηση ή τον ευτελισμό» της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην ίδια κατηγορία με την άρνηση του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με τον Wojcicki.
Ο λόγος που το YouTube συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία, εξήγησε, είναι «ότι είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε ανεξάρτητες ειδήσεις στη Ρωσία. Έτσι, ο μέσος πολίτης στη Ρωσία μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες που μπορείτε να έχετε εδώ από το Νταβός, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά σημαντικό να μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να έχουν προοπτικές από τον έξω κόσμο».
Η Μόσχα έχει τιμωρήσει άλλες πλατφόρμες της Σίλικον Βάλεϊ για τις ενέργειές τους, στραγγαλίζοντας το Twitter για λογοκρισία και κηρύσσοντας τη Meta - τη μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp - εξτρεμιστική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία λόγω της πολιτικής ρητορικής μίσους. Το YouTube έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την ίδια μοίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: