Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η Κίνα σχεδιάζει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ρωσία και Κίνα πλησιάζουν στην κατασκευή σεληνιακού σταθμού


Η Κίνα σχεδιάζει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Η προσπάθεια ορόσημο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός «συστήματος βραχυπρόθεσμης διαμονής για τα πληρώματα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2030, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Lin Xiqiang, αναπληρωτής διευθυντής της Κινεζικής Επανδρωμένης Διαστημικής Υπηρεσίας (CMSA). Πρόσθεσε ότι η αποστολή θα επικεντρωθεί στον έλεγχο, στην εκμάθηση της τεχνολογίας επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων και θα προετοιμάσει το έδαφος για περαιτέρω σεληνιακή εξερεύνηση.

Ανακοινώνοντας τα σχέδια στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Jiuquan στα βορειοδυτικά της χώρας, ο Lin αποκάλυψε ότι η Κίνα στοχεύει να «πραγματοποιήσει επιστημονική εξερεύνηση και σχετικές τεχνολογικές επιδείξεις στη σεληνιακή επιφάνεια», καθώς και να βελτιώσει την τεχνολογία που συνδέεται με επανδρωμένα ταξίδια μετ 'επιστροφής. Είπε ότι μια προσγείωση στη Σελήνη στοχεύει μέχρι το 2030, αλλά δεν έδωσε ακριβέστερο χρονοδιάγραμμα.

Ο Lin δήλωσε ότι η CMSA σκοπεύει να «αναπτύξει ένα σύστημα μετατροπής εναλλαγής και βραχυπρόθεσμης παραμονής για τα πληρώματα [στη Σελήνη]», ενώ διερευνά ευκαιρίες για ολοκληρωμένες δοκιμές ανθρώπου- ρομπότ.

Κινέζοι αστροναύτες θα διεξάγουν επίσης σεληνιακούς περιπάτους, θα συλλέγουν δείγματα και θα διεξάγουν έρευνα, δήλωσε ο αξιωματούχος του διαστήματος.

Ο Lin σημείωσε ότι η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει έναν «ανθρώπινο διαστημικό σταθμό κοντά στη Γη και ένα ανθρώπινο σύστημα μεταφοράς μετεπιστροφής», αναφερόμενος στην εγκατάσταση Tiangong. Ο σταθμός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αυτή τη στιγμή περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη σε χαμηλή τροχιά με τριμελές πλήρωμα.

Εάν η σεληνιακή αποστολή είναι επιτυχής, «αυτό θα οδηγήσει τις επανδρωμένες αποστολές μας από χαμηλή γήινη τροχιά στο βαθύ διάστημα και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της γνώσης της ανθρωπότητας σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη της Σελήνης και του ηλιακού συστήματος», δήλωσε ο Λιν.

Η Κίνα αναπτύσσει το απαραίτητο υλικό για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου επόμενης γενιάς που αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση το 2027, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Νωρίτερα φέτος, ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον περιέγραψε την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ως «διαστημική κούρσα» αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια να επαναφέρουν τους Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη το 2025.
Ο Νέλσον αναγνώρισε ότι το διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου είχε επιτύχει «τεράστια επιτυχία» τα τελευταία χρόνια, αλλά προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διεκδικήσει τμήματα της Σελήνης.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε αυτές τις προτάσεις, λέγοντας ότι ασχολείται με «κανονικές και λογικές προσπάθειες στο διάστημα». Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν μια «εκστρατεία δυσφήμισης» με στόχο τις διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας.

===========

Δημοσίευμα στις 5 Δεκεμβρίου 2022

Ρωσία και Κίνα πλησιάζουν στην κατασκευή σεληνιακού σταθμού

Τα δύο έθνη έχουν συντάξει τα έγγραφα για μια διαστημική εγκατάσταση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ετοιμάσει συμφωνία για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Το έργο είναι δυνητικά ανοικτό σε άλλες χώρες, ενώ η ίδια η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2035.
Μιλώντας σε τακτική συνάντηση των επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο «βλέπουν σημαντικές δυνατότητες στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης και της διαστημικής έρευνας».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα «έχουν προετοιμαστεί για την υπογραφή» μιας διακυβερνητικής συμφωνίας για την ίδρυση του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τις χώρες μας», πρόσθεσε.
Το ILRS αναπτύσσεται από τη διαστημική υπηρεσία Roscosmos της Ρωσίας και την Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA). Το διμερές έργο, ωστόσο, είναι ανοιχτό σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς εταίρους και επιδιώκει να «προωθήσει την εξερεύνηση και τη χρήση του διαστήματος από την ανθρωπότητα για ειρηνικούς σκοπούς», σύμφωνα με μνημόνιο κατανόησης του 2021 μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.
Η προτεινόμενη διαστημική εγκατάσταση θα αποτελείται από έναν σταθμό στη σεληνιακή τροχιά και μια βάση φεγγαριού στην επιφάνεια. Αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από πολλά έξυπνα κινητά ρόβερ και ένα ρομπότ hopping, σύμφωνα με εκπροσώπους της CNSA και της Roscosmos.
Σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη που παρέχεται από τη Roscosmos, το ILRS αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2035. Με το έργο χωρισμένο σε διάφορα στάδια, η Ρωσία και η Κίνα σχεδιάζουν να επιλέξουν μια τοποθεσία για τη βάση του φεγγαριού μέχρι το 2025, με τις κατασκευαστικές προσπάθειες να ακολουθούν μεταξύ 2026 και 2035.
Όταν είναι έτοιμος, ο σταθμός θα μελετήσει τη σεληνιακή τοπογραφία, τη γεωλογία, καθώς και την εσωτερική δομή του φεγγαριού, υποστηρίζοντας παράλληλα την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος στο μέλλον.
Η κοινή σινο- ρωσική πρωτοβουλία έρχεται αφότου ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024, προσθέτοντας ότι η Μόσχα σκοπεύει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους ξένους εταίρους της.
Αργότερα, διευκρίνισε ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση του ISS θα μπορούσε να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του ίδιου του ISS και της επιχειρησιακής του απόδοσης. Εν τω μεταξύ, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην κατασκευή της δικής της διαστημικής εγκατάστασης.
Πέρυσι, ο Vladimir Solovyov, πρώην σοβιετικός κοσμοναύτης και επικεφαλής σχεδιαστής για τον κατασκευαστή διαστημικών σκαφών RSC Energia Construction, δήλωσε ότι η κατασκευή του ρωσικού τροχιακού σταθμού εξυπηρέτησης (ROSS) θα ξεκινήσει ήδη από το 2028.
==========
Δημοσίευμα στις 5 Νοεμβρίου 2022
Κινεζικό διαστημικό σκάφος απελευθερώνει μυστηριώδες αντικείμενο σε τροχιά - ΗΠΑ

Το UFO πιστεύεται ότι είναι μέρος ενός επαναχρησιμοποιήσιμου συστήματος μεταφοράς που αναπτύσσεται από το Πεκίνο
Ένας κινεζικός επαναχρησιμοποιήσιμος πύραυλος σε τροχιά γύρω από τη Γη απελευθέρωσε ένα άλλο αντικείμενο σε τροχιά, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Δύναμη, η οποία ανίχνευσε το άγνωστο σκάφος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Orbital Focus, το δεύτερο αντικείμενο πιθανότατα ταξιδεύει λιγότερο από 200 μέτρα από τον γονέα του.
Με λίγες επίσημες πληροφορίες, οι ειδικοί των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το νέο αντικείμενο σχετίζεται με ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας. Συγκεκριμένα, το ζευγαρωμένο σκάφος μπορεί να συμμετέχει στην ανάπτυξη ενός τροχιακού τμήματος σε ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα διαστημικών μεταφορών δύο σταδίων σε τροχιά. Το υποτροχιακό τμήμα του συστήματος πραγματοποίησε μια δεύτερη πτήση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι παρατηρητές του διαστήματος έχουν υποθέσει ότι το αντικείμενο μπορεί να είναι ένας μικρός δορυφόρος σχεδιασμένος για την παρακολούθηση του μεγαλύτερου σκάφους, μια μονάδα υπηρεσίας ή το αποτέλεσμα μιας δοκιμής για να διαπιστωθεί εάν το μεγαλύτερο σκάφος θα μπορούσε να αναπτύξει με επιτυχία δορυφορικά ωφέλιμα φορτία.
Το «επαναχρησιμοποιήσιμο πειραματικό διαστημικό σκάφος» εκτοξεύτηκε στις 4 Αυγούστου 2022 από το Jiuquan στην έρημο Gobi, προωθούμενο από έναν από τους πυραύλους Long March 2F της Κίνας και βρίσκεται σε τροχιά εδώ και τρεις μήνες. Είναι πιθανό το αντικείμενο να απελευθερώθηκε πριν από λίγο καιρό και να έγινε ορατό μόνο όταν το διαστημικό σκάφος άλλαξε ελαφρώς την τροχιά του πριν από δύο εβδομάδες.
Το Πεκίνο έχει χαρακτηριστικά σιωπήσει σχετικά με τη φύση και τις λεπτομέρειες της αποστολής και δεν είναι σαφές πότε θα προσγειωθεί το διαστημικό σκάφος ή πού. Αναπτύσσεται από την Κινεζική Ακαδημία Τεχνολογίας Οχημάτων Εκτόξευσης.
Οι μισές από τις 366 θεάσεις «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων» που καταγράφηκαν από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πέρυσι παραμένουν ανοιχτές, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι πολλά από τα σκάφη - ικανά να εκτελούν ελιγμούς αδύνατους για αμερικανικά αεροπλάνα - μπορεί να είναι κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: