Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ο Μακρόν αντιτίθεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ασία – FT

6 Jun, 2023 Ο Μακρόν αντιτίθεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ασία – FT
Η απροθυμία του Παρισιού να δώσει το πράσινο φως για ένα γραφείο στο Τόκιο φέρεται να έχει «περιπλέξει μήνες συζητήσεων» στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

ΦΩΤΟ: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μιλάει με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, 29 Ιουνίου 2022

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να εγκρίνει ένα σχέδιο για το άνοιγμα ενός γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από τον Βόρειο Ατλαντικό, ανέφεραν οι Financial Times.

Η αντίθεση του Macron στη νέα εγκατάσταση που σχεδιάζεται για το Τόκιο, η οποία θα είναι το πρώτο τέτοιο γραφείο του ΝΑΤΟ στην Ασία, έχει οδηγήσει σε ένα πολύμηνο αδιέξοδο εντός του μπλοκ, δήλωσαν οκτώ πηγές εξοικειωμένες με τις συνομιλίες στους FT τη Δευτέρα.

https://www.ft.com/content/204e595f-5e05-4c06-a05e-fffa61e09b27

Το άνοιγμα ενός κέντρου συνδέσμου στην Ιαπωνία θα απαιτούσε ομόφωνη συγκατάθεση από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι το Παρίσι έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την πρόταση. Σύμφωνα με μία από τις πηγές στις οποίες κατέληξαν οι FT, ο Macron πιστεύει ότι το καταστατικό του οργανισμού επιβάλλει γεωγραφικούς περιορισμούς που εμποδίζουν το ΝΑΤΟ να επεκταθεί στην Ασία.

Σε μια διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος φέρεται να προειδοποίησε ότι πιέζοντας το ΝΑΤΟ να διευρύνει το «φάσμα και τη γεωγραφία» του θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».
Μια άλλη ανώνυμη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι το Παρίσι είναι απρόθυμο να υποστηρίξει οποιαδήποτε πολιτική που «συμβάλλει στην ένταση ΝΑΤΟ-Κίνας», καθώς το Πεκίνο έχει ήδη γνωστοποιήσει τις ανησυχίες του σχετικά με το προτεινόμενο γραφείο συνδέσμου.

Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει εντός της δικής του σφαίρας επιρροής και να μην επιδιώξει να αυξήσει την παρουσία του στην Ασία, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή «δεν καλωσορίζει την αντιπαράθεση του μπλοκ ή τα στρατιωτικά μπλοκ».

Το σχέδιο συζητείται κατά διαστήματα από το 2007, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε για πρώτη φορά την έδρα του ΝΑΤΟ και τέθηκε ξανά το θέμα τους τελευταίους μήνες. Το Τόκιο έχει αυξήσει σταθερά τη συνεργασία του με το μπλοκ όλα αυτά τα χρόνια, ανοίγοντας το πρώτο του υποκατάστημα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2018. Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida έγινε ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης που συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πέρυσι.
Η στρατιωτική συλλογικότητα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διατηρεί περισσότερα από δώδεκα κέντρα συνδέσμου σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα χρησιμεύουν ως βασικά σημεία επαφής με αξιωματούχους από κράτη μη μέλη. Αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδιά του για το Τόκιο, το γραφείο φέρεται να εξυπηρετεί παρόμοια λειτουργία και θα έχει μόνο ένα μικρό προσωπικό.
Αν και η Ιαπωνία δήλωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις για να ανοίξει το γραφείο, ο Κισίντα σημείωσε πρόσφατα ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, υποστηρίζοντας επίσης ότι το Τόκιο δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ παρά την εντατικοποίηση της αλληλεπίδρασης τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: