Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Γιγαντιαία βουνά μέσα στη Γη: Ένα μυστήριο κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια

Γιγαντιαία βουνά μέσα στη Γη: Ένα μυστήριο κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια
09.06.2023
Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη; Πολλοί θα ονομάσουν το Έβερεστ και θα έχουν δίκιο όσον αφορά το υψόμετρο. Ωστόσο, υπάρχει ένα βουνό που ξεπερνά το Έβερεστ σε ύψος σε απόλυτους όρους. Το Mauna Kea, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη. Αλλά η ιστορία μας δεν τελειώνει εκεί, γιατί αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα πιο μεγαλοπρεπή βουνά μέσα στον πλανήτη. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances αποκαλύπτει αυτό το συναρπαστικό μυστήριο.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα

Επιστήμονες που χρησιμοποιούν σεισμολογικά κέντρα στην Ανταρκτική ανακάλυψαν ένα μυστηριώδες σύνολο βουνών που βρίσκονται μέσα στη Γη, το μέγεθος των οποίων είναι εκπληκτικό. Αυτά τα "βουνά" είναι αρκετές φορές υψηλότερα από το ύψος του Έβερεστ και βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα του πλανήτη. Αυτό το όριο φαίνεται να αλληλεπιδρά με εκπληκτικό τρόπο με το σχηματισμό φυσικών χαρακτηριστικών που βλέπουμε στην επιφάνεια της Γης.

Οι ερευνητές όρισαν για πρώτη φορά αυτό το όριο το 1996 χρησιμοποιώντας σεισμικά κύματα που παράγονται από σεισμούς. Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος σας επιτρέπει να κοιτάξετε κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Οι σεισμοί και οι πυρηνικές δοκιμές παράγουν κύματα που ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες σε διαφορετικούς τύπους ύλης και οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν αυτές τις τιμές. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας χάρτης των διαφορετικών στρωμάτων μέσα στη Γη αναλύοντας τα κύματα που διέρχονται από αυτήν.
Σε μια μελέτη 25 διαφορετικών σεισμών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι ασυνήθιστο - ανωμαλίες μεταξύ του λιωμένου πυρήνα της Γης και του λεπτότερου μανδύα, που δημιουργούν τεράστια υπόγεια "βουνά". Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι οδοντωτοί σχηματισμοί δημιουργούν «οροσειρές» σε διάφορα μέρη του πλανήτη, αλλά η προέλευσή τους παραμένει ένα πλήρες μυστήριο. Από τι αποτελούνται; Πώς διαμορφώνονται και ποιος είναι ο ρόλος τους; Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Ο Δρ Edward Garnero, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Αναλύοντας 1.000 σεισμικές καταγραφές από την Ανταρκτική, η μέθοδος απεικόνισης υψηλής ανάλυσης ανίχνευσε λεπτές ανώμαλες ζώνες υλικού στο όριο πυρήνα-μανδύα όπου πραγματοποιήσαμε την έρευνά μας. Το πάχος αυτών των ζωνών κυμαίνεται από μερικά χιλιόμετρα έως δεκάδες χιλιόμετρα. Αυτό δείχνει ότι βλέπουμε βουνά στον πυρήνα που θα μπορούσαν να είναι αρκετές φορές υψηλότερα από το Έβερεστ».
Θεωρείται ότι αυτό το στρώμα μπορεί να αποτελείται εν μέρει από τα ερείπια αρχαίων ωκεάνιων ιζημάτων πυθμένα. Το υλικό του βυθού, αναρροφούμενο [που αναρροφάται] στο όριο σύγκρουσης δύο τεκτονικών πλακών, συσσωρεύεται και σχηματίζει περιοχές εναποτιθέμενου καταβυθιστικού υλικού, δημιουργώντας θεαματικά βουνά.
Αυτή η υπόθεση μπορεί να εξηγήσει την εμφάνιση παράξενων ηφαιστείων σε απροσδόκητα μέρη, όταν ζεστό υλικό από αυτά τα αρχαία ωκεάνια ιζήματα ανεβαίνει μέσω του μανδύα και εκρήγνυται στην επιφάνεια μέσω ηφαιστείων.
Η μελέτη των γιγαντιαίων βουνών μέσα στη Γη σας επιτρέπει να κάνετε εκπληκτικές ανακαλύψεις και εγείρει ακόμη περισσότερες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις σε αυτά τα μυστήρια μπορούν όχι μόνο να διευρύνουν την κατανόησή μας για την εσωτερική δομή της Γης, αλλά και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαδικασίες που διαμορφώνουν τον πλανήτη μας. Η μελλοντική έρευνα αναμφίβολα θα άρει το πέπλο μυστικότητας που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της Γης.
===============

Τα τεράστια «βουνά» που βρίσκονται βαθιά κάτω από το έδαφος είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερα από το Έβερεστ
Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη; Αν λέγατε Έβερεστ, θα κάνατε λάθος - το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά καθόλου το ψηλότερο. Αυτός ο τίτλος ανήκει στο Mauna Kea, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αλλά αυτό είναι μόνο στη Γη - μπορεί να υπάρχει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό μέσα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances.
Όπως αποδείχθηκε, ναι, υπάρχουν τέτοια βουνά και είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερα. Οι ειδικοί που χρησιμοποιούν σεισμολογικά κέντρα στην Ανταρκτική εντόπισαν ένα μυστηριώδες σύνολο βουνών σε ένα στρώμα μέσα στη Γη, και οι κορυφές εκεί είναι εκπληκτικά τεράστιες. Αυτά τα «βουνά», περίπου τέσσερις έως πέντε φορές το μέγεθος του Έβερεστ, υπάρχουν στο όριο μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα, και αυτό το όριο φαίνεται να αλληλεπιδρά με εκπληκτικούς τρόπους με τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε στην επιφάνεια της Γης.
Αυτό το όριο καθορίστηκε το 1996 από επιστήμονες που χρησιμοποίησαν σεισμικά κύματα από σεισμούς για να μελετήσουν τη σύσταση της Γης. Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος για να κοιτάξετε κάτω από την επιφάνεια της Γης - μεγάλα γεγονότα όπως σεισμοί και πυρηνικές εκρήξεις εκπέμπουν κύματα που ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες σε διαφορετικές καταστάσεις ύλης και αυτό μπορεί να μετρηθεί. Έτσι, οι επιστήμονες στήνουν βάσεις στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη (στην περίπτωση αυτή, στην Ανταρκτική) και μαζεύουν αυτά τα κύματα καθώς περνούν μέσα από τη Γη για να δημιουργήσουν έναν χάρτη των διαφορετικών στρωμάτων μέσα. 
Κοίταξαν την εικόνα που δημιουργήθηκε από 25 διαφορετικούς σεισμούς και βρήκαν κάτι ασυνήθιστο - ανάμεσα στον λιωμένο πυρήνα της Γης και τον πιο υγρό μανδύα ήταν μια οδοντωτή περιοχή από τεράστια υπόγεια «βουνά». 
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το οδοντωτό στρώμα σχηματίζει «ορεινές οροσειρές» σε πολλές διαφορετικές περιοχές, οι οποίες όμως παραμένουν ένα πλήρες μυστήριο. Από τι είναι φτιαγμένα? Πώς σχηματίζονται και ποιος είναι ο σκοπός τους; Οι επιστήμονες απλά δεν ξέρουν.
«Με την ανάλυση 1.000 σεισμικών αρχείων από την Ανταρκτική, η τεχνική μας απεικόνισης υψηλής ανάλυσης ανίχνευσε λεπτές ανώμαλες ζώνες υλικού CMB [όριο πυρήνα-μανδύα] παντού που εξετάσαμε», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Έντουαρντ Γκαρνέρο . «Το πάχος του υλικού ποικίλλει από μερικά χιλιόμετρα έως δεκάδες χιλιόμετρα. Αυτό υποδηλώνει ότι βλέπουμε βουνά στον πυρήνα, σε ορισμένα σημεία έως και 5 φορές υψηλότερα από το Έβερεστ».
Πιστεύεται ότι αυτό το στρώμα μπορεί να σχηματίστηκε εν μέρει από τα υπολείμματα ενός αρχαίου πυθμένα ωκεανού όταν το υλικό του πυθμένα της θάλασσας αναρροφήθηκε στο όριο όπου συναντώνται οι δύο τεκτονικές πλάκες. Αυτό το υλικό συσσωρεύεται και σχηματίζει περιοχές αποτιθέμενου υποβιβαστικού υλικού, δημιουργώντας απίστευτα βουνά.
Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα περίεργα ηφαίστεια εμφανίζονται σε απροσδόκητα μέρη όταν τεράστια λοφία θερμού υλικού υψώνονται από αυτές τις αρχαίες αποθέσεις στον πυθμένα του ωκεανού μέσω του μανδύα και εκρήγνυνται από ηφαίστεια στην επιφάνεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: