Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Η τερατώδης XXL ηλιακή κηλίδα AR3354 εξαπλώνεται! είναι ήδη δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Γη και συνεχίζει να αυξάνεται.Το ηλιακό μέγιστο «θα κορυφωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο? Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.

Τερατώδης ηλιακή κηλίδα εξαπλώνεται! Πιθανή βόσκηση πλάσματος το Σαββατοκύριακο
τις 30 Ιουνίου 2023

Η επιφάνεια του ήλιου αναβράζει βίαια.
Υπάρχει πολλή φυσαλίδα στην επιφάνεια του ήλιου. Ένα σύννεφο πλάσματος κινείται προς τη Γη και θα μπορούσε να βόσκει το μαγνητικό πεδίο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: μια γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα ανησυχεί τους ειδικούς.
Αναβλύζει στην επιφάνεια του ήλιου! Όταν ξεκίνησε η εβδομάδα, η ηλιακή κηλίδα AR3354 δεν υπήρχε ακόμα. Τώρα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Συνεχίζει να αυξάνεται αδιάκοπα. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.
Προειδοποίηση ηλιακής καταιγίδας για 01.07.2023: Οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανή βόσκηση
Όπως γράφει το "spaceweather.com", πριν από λίγες ημέρες υπήρξε μια ηλιακή έκλαμψη στην οποία το ηλιακό πλάσμα ρίχτηκε εκτοξεύτηκε στο διάστημα. Το νέφος πλάσματος θα μπορούσε να βόσκει το μαγνητικό πεδίο της Γης την 1η Ιουλίου 2023.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, μια βόσκηση θα μπορούσε να προκαλέσει μικρότερες μαγνητικές καταιγίδες κατηγορίας G1. Οι συνέπειες για τη γη θα ήταν διαχειρίσιμες. Τέτοιες ηλιακές καταιγίδες προκαλούν μόνο διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, βραχυπρόθεσμες παρεμβολές στη ραδιοεπικοινωνία και σέλας πολικά φώτα σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη προειδοποίηση.

XXL ηλιακή κηλίδα εμφανίστηκε!
Η ηλιακή κηλίδα AR3354 είναι πολύ πιο ανησυχητική. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 2023. Από τότε, έχει αυξηθεί τρομερά. Σύμφωνα με το "spaceweather.com", είναι ήδη δέκα φορές μεγαλύτερο από τη Γη και συνεχίζει να αυξάνεται. Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.
«Η συχνότητα των ηλιακών κηλίδων σχετίζεται με την ηλιακή δραστηριότητα και τις αλλαγές σε έναν κύκλο έντεκα ετών», γράφει το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής.

https://www.dlr.de/next/desktopdefault.aspx/tabid-6554/10767_read-24305/

Όσο υψηλότερη είναι η δραστηριότητα του ήλιου, τόσο περισσότερες ηλιακές κηλίδες και επίσης περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε στεμματικές εκπομπές [εκτινάξεις] μάζας, CMEs
Ηλιακό μέγιστο πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο! Οι επιστήμονες φοβούνται την ηλιακή καταιγίδα τέρας
Οι επιστήμονες προέβλεψαν πριν από μερικά χρόνια ότι ο τρέχων ηλιακός κύκλος θα επιτευχθεί το 2025.
Ωστόσο, ένας αριθμός ρεκόρ ηλιακών κηλίδων και ηλιακών καταιγίδων υποδηλώνει ότι το μέγιστο θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Τον Ιανουάριο του 2023, οι επιστήμονες παρατήρησαν υπερδιπλάσιες ηλιακές κηλίδες από ό, τι είχε προβλέψει η NASA. Αντί για περίπου 63 ηλιακές κηλίδες, παρατηρήθηκαν 143.
Το 2022, υπήρξαν πέντε φορές περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας C και M από ό, τι το 2021. Επιπλέον, ο αριθμός των ισχυρότερων ηλιακών εκλάμψεων κατηγορίας Χ αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το ηλιακό μέγιστο «θα κορυφωθεί νωρίτερα και υψηλότερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Alex James του University College London.
πηγή
Ο χρήστης Maximilian Teodorescu βρίσκεται στην τοποθεσία ISS - Institute of Space Science.
2 ημ.  · Magurele, Ίλφοβ, Ρουμανία  · 
ΟΥΑΟΥ! Ποτέ δεν έχω δει ή απεικονίσει τέτοια ηλιακή δραστηριότητα μέχρι τώρα!
Ταχεία εξέλιξη ηλιακών κηλίδων στο AR3354 στις 27 Ιουνίου 2023 


Μερικές από τις σημερινές ηλιακές λήψεις, με τη γιγάντια ηλιακή κηλίδα AR3354.
=================

Ο ήλιος εκτοξεύει συνεχώς φορτισμένα σωματίδια στο διάστημα, τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο. Περιστασιακά υπάρχουν εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου, κατά τις οποίες μεγάλες ποσότητες ηλιακού πλάσματος μπορούν να πεταχτούν στο διάστημα για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό στη συνέχεια αναφέρεται ως εξώθηση μάζας στεφάνης (CME). Εάν αυτό το σύννεφο πλάσματος χτυπήσει το μαγνητικό πεδίο της γης, απειλείται μια ηλιακή καταιγίδα , η οποία μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη μας. Ενώ οι περισσότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι ορατές μόνο μέσω σέλας και διαταραχών στις ραδιοεπικοινωνίες, μια ακραία ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να καταστρέψει όλα τα τροφοδοτικά και ακόμη και να χτυπήσει τους δορυφόρους από τον ουρανό.
Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου κλίνει, η Γη απειλείται με ακραίες ηλιακές καταιγίδες! ΑΥΤΟ απειλεί τον πλανήτη μας
Αν και οι ηλιακές καταιγίδες συμβαίνουν πολλές φορές το χρόνο, οι εξαιρετικά σοβαρές καταιγίδες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τώρα όμως οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αντίστοιχα, η επόμενη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να χτυπήσει τη γη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως - με καταστροφικές συνέπειες. Η επικείμενη αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του ήλιου ευθύνεται.
Κάθε έντεκα χρόνια, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου ανατρέπεται. Καθώς ο ήλιος περιστρέφεται, οι γραμμές δύναμης στο μαγνητικό πεδίο τεντώνονται και συστρέφονται μέχρι να περάσουν τελικά από την επιφάνεια του ήλιου. Το αποτέλεσμα είναι δροσερές μαγνητικές καταιγίδες και ισχυρές εκρήξεις. Όπως γράφει η βρετανική «Daily Star», το ηλιακό μέγιστο απέχει μόλις λίγους μήνες. Μέχρι στιγμής, πιστεύεται ότι μια πολύ σοβαρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να χτυπήσει τη γη το 2025, αλλά οι ειδικοί υποθέτουν τώρα ότι θα είναι το τέλος του 2023.
Παγκόσμια διακοπή ρεύματος λόγω ηλιακής καταιγίδας
Ο ηλιακός φυσικός Άλεξ Τζέιμς από το University College του Λονδίνου είπε στο Live Science ότι το «γιγάντιο πεδίο δύναμης» που ακτινοβολεί από τον ήλιο προς τη Γη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μικρό πρόβλημα. Οι ηλιακές κηλίδες θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για το πότε μπορεί να είναι επικείμενη μια σοβαρή ηλιακή καταιγίδα. "Οι ηλιακές κηλίδες σχηματίζονται όταν ισχυρά μαγνητικά πεδία διεισδύουν στην επιφάνεια του Ήλιου. Αυτές οι ηλιακές κηλίδες μας δίνουν μια καλή ιδέα για το πόσο ισχυρό και πολύπλοκο είναι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου σε αυτό το χρονικό σημείο", είπε ο Τζέιμς.
Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει η επικείμενη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, κρίνοντας από την τελευταία καταιγίδα, θα μπορούσε να διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια. Εάν η καταιγίδα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να επηρεάσει τα ραδιοκύματα και να προκαλέσει προσωρινές διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές.
==============
Η γιγάντια ηλιακή κηλίδα AR3354 εξερράγη στις 29 Ιουνίου στις 17:15 ώρα Μόσχας, προκαλώντας ηλιακή έκλαμψη κλάσης M3.8 και διακοπή ραδιοκυμάτων βραχέων κυμάτων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπήρξε εκτόξευση ηλιακής ύλης προς τη Γη.
Η Sunspot AR3354 δεν υπήρχε στην αρχή της εβδομάδας. Τώρα είναι ήδη 10 φορές ευρύτερο από τη Γη και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η ηλιακή κηλίδα εμφανίστηκε στις 27 Ιουνίου και έγινε γίγαντας τις επόμενες 48 ώρες:
Απίστευτα, το AR3354 μπορεί να φανεί χωρίς καμία μεγέθυνση. Πρόκειται για μια ηλιακή κηλίδα ορατή με «γυμνό μάτι» (αλλά φυσικά με ειδικά γυαλιά σκουρότητας).
Το AR3354 δημιουργεί ένα ασταθές μαγνητικό πεδίο βήτα-γ-δέλτα. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί απειλή για τις ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ. Οποιεσδήποτε εκρήξεις σε αυτό το έμπλαστρο θα ήταν γεωαποτελεσματικές καθώς βλέπει απευθείας προς τη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: