Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Μυστηριώδεις φυσαλίδες εμφανίστηκαν στην παραλία στο Ηνωμένο Βασίλειο.Η άμμος σε αυτή την παραλία είναι κινούμενη άμμος

Μυστηριώδεις φυσαλίδες εμφανίστηκαν στην παραλία στο Ηνωμένο Βασίλειο
04.06.2023
Οι επισκέπτες της δημοφιλούς βρετανικής παραλίας έρχονται αντιμέτωποι με ένα μυστηριώδες φαινόμενο. Παράξενες φυσαλίδες άρχισαν να εμφανίζονται στην άμμο το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκαλώντας άγχος στους παραθεριστές. Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι η παραλία πάσχει -πλήττεται από κινούμενη άμμο και προειδοποιούν τους ανθρώπους, ειδικά τους γονείς με παιδιά, για πιθανούς τραυματισμούς και την ανάγκη να είναι προσεκτικοί. Αναφέρεται από την Daily Star.
https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/uk-beach-warning-over-strange-30151494

Το μυστηριώδες φαινόμενο παρατηρήθηκε στο Rest Bay, που βρίσκεται κοντά στο Portcole της Ουαλίας. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η πισίνα άμμου ήταν γεμάτη με μαλακή άμμο και το νερό σε αυτήν αποδείχθηκε ασυνήθιστα κρύο, παρά τον λαμπερό ήλιο, που έγινε πραγματικό μυστήριο για πολλούς λουόμενους.
Μετά από προσεκτική έρευνα, αποδείχθηκε ότι η άμμος σε αυτή την παραλία είναι κινούμενη άμμος. Αυτός ο τύπος άμμου είναι κορεσμένος με υγρασία σε τέτοιο βαθμό που μειώνει την τριβή μεταξύ κόκκων άμμου, καθιστώντας την ανίκανη να αντέξει πολύ βάρος. Ως αποτέλεσμα, η παραλία μετατρέπεται σε επικίνδυνη ζώνη όπου κάθε βήμα μπορεί να γίνει παγίδα.
Ο Οργανισμός Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής δεν έμεινε μακριά από αυτό που συνέβαινε και απηύθυνε επείγουσα έκκληση στο κοινό με προειδοποίηση:
«Μείνετε ήρεμοι, κατανείμετε το βάρος σας και αποφύγετε την κίνηση. Όποιος παγιδευτεί θα πρέπει να αναφέρει αμέσως την κατάστασή του για να αποφευχθεί πιθανός κίνδυνος για τους διασώστες, οι οποίοι, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, μπορεί να βρεθούν παγιδευμένοι στην άμμο μαζί με τα θύματα».

Η κινούμενη άμμος, όπως αυτές που έχουν σχηματιστεί σε αυτή την παραλία, προκαλούνται συχνά από υπόγεια ύδατα που διεισδύουν στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται σε βίαιες καταιγίδες που αλλάζουν τη σύνθεση της άμμου και την καθιστούν λιγότερο σταθερή.
Τα περιστατικά κινούμενης άμμου δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά η εμφάνισή τους σε μια δημοφιλή βρετανική παραλία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Πολλοί κατασκηνωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί και να μείνουν μακριά από την επικίνδυνη ζώνη για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.
Ένας άνδρας, ο οποίος βρέθηκε παγιδευμένος στην άμμο ενώ έκανε τζόκινγκ στην παραλία στο Newquay, μοιράστηκε τον φόβο του:
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην παραλία αυτή τη στιγμή και φοβάμαι ότι ο σκύλος μου μπορεί να μπλεχτεί στην κινούμενη άμμο και στη συνέχεια θα παγιδευτώ προσπαθώντας να τον βοηθήσω».
Οι τοπικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων. Εκτός από τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες για εξαιρετική προσοχή, εργάζονται ενεργά για να επισημάνουν επικίνδυνα τμήματα της παραλίας και να τοποθετήσουν ενημερωτικές πινακίδες για να προειδοποιήσουν τους επισκέπτες.

=================== 

Η κινούμενη άμμος βρίσκεται κατά μήκος των ακτών των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών (όπου οι ανερχόμενες πηγές είναι συνήθως κοινές), αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί μακριά από την ακτή - τόσο στις πεδιάδες όσο και στα βουνά και στις ερήμους.

Εάν έχετε καταφέρει να βρείτε κινούμενη άμμο αρκετά βαθιά για να κολλήσετε σε αυτά, τότε παρόλα αυτά, η κατάστασή σας δεν είναι απελπιστική. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να κινείτε χαοτικά τα χέρια και τα πόδια σας, προσπαθώντας να ξεφύγετε από την απορροφητική μάζα. Η κινούμενη άμμος απορροφά ένα αντικείμενο μόνο όταν κινείται. Ο καλύτερος τρόπος για να βγείτε είναι να αρπάξετε τους κοντινούς θάμνους ή τα κρεμαστά κλαδιά δέντρων. Μπορείτε επίσης να στηριχτείτε σε μια ευρεία και ισχυρή υποστήριξη, όπως μια σανίδα. Ακόμα κι αν κανένα από αυτά δεν είναι κοντά, είναι ακόμα δυνατό να βγείτε. Το κύριο πράγμα είναι ότι όλες οι κινήσεις είναι ομαλές. Σταδιακά δάχτυλο με τα χέρια σας, μπορείτε να "κολυμπήσετε" σε κινούμενη άμμο. Σιγά-σιγά κινούμενοι προς την ακτή, αργά ή γρήγορα θα φτάσετε σε ένα ρηχό μέρος που θα σας επιτρέψει να βγείτε από την παγίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: