Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Το μυστηριώδες γλυπτό της θεάς με σώμα φιδιού. Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάνθηκε για τη συλλογή από σκυθικά αντικείμενα χρυσού, της Κριμαίας.

Το κορυφαίο ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε  για τους χρυσούς θησαυρούς της Κριμαίας
 9 Jun, 2023 
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Κάτω Χωρών διέταξε να σταλεί στο Κίεβο μια δανεική συλλογή Σκυθών

Μια σπειροειδής ροπή (spiraling torque, αναπαράσταση ροπής) από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., εκτίθεται ως μέρος της έκθεσης με τίτλο The Crimea - Gold and Secrets of the Black Sea, στο ιστορικό μουσείο Allard Pierson στο Άμστερνταμ
Μια συλλογή σκυθικών χρυσών αντικειμένων που δανείστηκε το Μουσείο Allard Pierson στο Άμστερνταμ, από την Κριμαία το 2014, πρέπει να σταλεί στην Ουκρανία αντί να επιστραφεί στη Ρωσία, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.
Την Παρασκευή, το δικαστήριο ανακοίνωσε το τέλος της σχεδόν δεκαετούς διαδικασίας σχετικά με τη νόμιμη ιδιοκτησία της συλλογής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα αντικείμενα ανήκουν στο Κίεβο. Προηγουμένως, τα κατώτερα ολλανδικά δικαστήρια υποστήριξαν ότι οι θησαυροί της Κριμαίας ήταν «μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς» και θα πρέπει να παραδοθούν στο Κίεβο επειδή είχαν δανειστεί στην Ολλανδία ενώ η χερσόνησος ήταν ακόμα μέρος της Ουκρανίας.
Οι αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι η συλλογή, που αποτελείται από πάνω από 2.000 κομμάτια και εκτιμάται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, θα πρέπει να επιστρέψει στη χερσόνησο, καθώς όλα τα αντικείμενα βρέθηκαν στην Κριμαία και φυλάσσονταν σε μουσεία εκεί για πολλά χρόνια.
Ρώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ολλανδίας ως πολιτικοποιημένη. Ο αντιπρόεδρος της άνω βουλής του κοινοβουλίου, Konstantin Kosachev, δήλωσε ότι «η απόφαση να μεταφερθούν θησαυροί τέχνης στο Κίεβο εξηγείται όχι από την ανησυχία για την ασφάλειά τους, αλλά ακριβώς από την επιθυμία να επιδείξουν υποστήριξη στην Ουκρανία παρά τη Ρωσία».
Ο γερουσιαστής της Κριμαίας Σεργκέι Τσέκοφ χαρακτήρισε την απόφαση «παράνομη», επιμένοντας ότι η συλλογή ανήκει νόμιμα στα μουσεία της Κριμαίας που δάνεισαν τα κομμάτια. «Τέτοιες αποφάσεις δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό ότι σε αυτές τις χώρες ο νόμος αυτός καθαυτός δεν ισχύει για τη Ρωσία», είπε.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Kosachev, επεσήμαναν ότι η τελική ετυμηγορία του ολλανδικού δικαστηρίου αναγνωρίζει επίσης ακούσια την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. "Νομικά, ήταν αυτή η περίσταση που έγινε καθοριστική σε αυτή την υπόθεση", έγραψε ο Kosachev. Ο πολιτικός ανέφερε ένα απόσπασμα από την ετυμηγορία που έλεγε: «Στις 18 Μαρτίου 2014, σύμφωνα με τη συμφωνία προσχώρησης, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας έγινε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Υπάρχει μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια σε αυτή την απόφαση – με βάση τις πράξεις του κοινοβουλίου της Κριμαίας, το Ανώτατο Δικαστήριο των Κάτω Χωρών αναγνώρισε την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. Φοβάμαι ότι η Ουκρανία δεν υπολόγισε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Andrey Klishas σε σχόλιό του στο TASS.
=================
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: "Θα πάρουμε πίσω τον χρυσό, μετά την Κριμαία", απειλεί ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού ολλανδικό δικαστήριο παραδίδει τη μεταφορά αρχαίων αντικειμένων στο Κίεβο
============
17-11-2021
όταν η Κριμαία βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Ουκρανίας το 2013, η έκθεση μεταφέρθηκε στη Γερμανία και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Allard Pierson στο Άμστερνταμ, όπου φυλάσσονται τα αντικείμενα μέχρι σήμερα. Οι ουκρανικές αρχές διεκδίκησαν τα εκθέματα της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 αμέσως μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Στις 19 Νοεμβρίου 2014, τέσσερα μουσεία της Κριμαίας υπέβαλαν ομαδική αγωγή κατά του Μουσείου Allard Pierson στο δικαστήριο του Άμστερνταμ απαιτώντας να επιστρέψει η συλλογή πίσω στην Κριμαία. Αργότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας ενεπλάκη στη νομική διαδικασία. Παράλληλα, μια εκδίκαση υπόθεσης αναβλήθηκε πολλές φορές για διαφορετικούς λόγους. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η υπόθεση έγινε πολιτική, αλλά όχι νομική. Στις 26 Οκτωβρίου 2021, το Εφετείο του Άμστερνταμ αποφάσισε ότι η συλλογή του «σκυθικού χρυσού» ήταν ιδιοκτησία της Ουκρανίας και αποφάσισε να τον μεταφέρει στο Κίεβο. Η Ρωσία έχει τρεις μήνες για να αμφισβητήσει αυτήν την απόφαση.
ποια αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής του «Σκυθικού χρυσού» και τι τα κάνει μοναδικά.
εκθέματα τίτλου τεσσάρων θησαυρών της Κριμαίας που βρίσκονται στο Kerch, στη Simferopol, στο Bakhchisarai και στη Sevastopol.
ορίζει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη θέση της χερσονήσου ως κέντρο πολιτισμών και πολιτισμών Ανατολής και Δύσης. Υπέροχα και ως επί το πλείστον μοναδικά τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους δείχνουν ξεκάθαρα τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε η Κριμαία στο παγκόσμιο εμπόριο, τις πολιτιστικές και τις πολιτικές διαδικασίες από τα πρώτα χρόνια.
ο «σκυθικός χρυσός»
Τα αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα της Σκυθικής περιόδου κατέχουν σημαντική, θέση στην έκθεση.
θεωρούνται ως ένα φωτεινό υπόβαθρο για την προβολή λιγότερο γνωστών, αλλά μάλλον σημαντικών τεχνουργημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Κινέζικα σεντούκια
Το εύρημα δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κίνα και η Κριμαία συνδέονταν με την καθεμία με μια αξιόπιστη εμπορική οδό, η οποία υπήρχε εδώ στην αρχαιότητα πολύ πριν από τον Δρόμο του Μεταξιού. Θραύσματα από ξύλινα μπαούλα, όπου οι γυναίκες της μόδας φύλαγαν τα κοσμήματα και τα άρωμά τους, βρέθηκαν μέσα στις ταφές γυναικών που έζησαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.
Τα σεντούκια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή συμπιεσμένο μπαμπού και κάλυπταν με λάκα γλάσο που ήταν μαύρη στο εξωτερικό με κόκκινη ζωγραφική σε μορφή γεωμετρικού στολιδιού και πορτοκαλί χρώματος εσωτερικά. Το ξύλινο θεμέλιο μειώθηκε σε σκόνη, αλλά τα στρώματα επίστρωσης λάκας διατηρήθηκαν σχεδόν στην αρχική τους εμφάνιση. 
πορσελάνινα αγγεία, Θυμιατήρι πορσελάνης κ.ά.


σημαντικό αντικείμενο, μέρος της συλλογής του «Σκυθικού χρυσού» 

Θεά με σώμα φιδιού 
Άγαλμα θαλάσσιου τέρατος με δύο ουρές του πρώτου-2ου αιώνα μ.Χ. Βρέθηκε στη θέση της ελληνικής αποικίας Παντικάπαιον στην ανατολική ακτή της Κριμαίας.

Ένα γλυπτό της θεάς με σώμα φιδιού είναι το επίκεντρο του Μουσείου Αρχαιοτήτων του Κερτς. Ο «πατέρας της ιστορίας» Ηρόδοτος λέει το μύθο για την προέλευση του σκυθικού έθνους από το γάμο του Ηρακλή και της θεάς με σώμα φιδιού. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, πρόκειται για μια κοπέλα βλάστησης, σύμβολο του δέντρου της ζωής με τη μορφή γυναικείας φιγούρας. 

Το άγαλμα βρέθηκε στις πλαγιές του όρους Μιθριδάτη. Το γλυπτό κατασκευάστηκε από ένα συμπαγές ασβεστολιθικό μπλοκ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο fret work, η οποία θεωρείται μια πολύ δύσκολη τεχνολογία λιθογλυπτικής. Κρίνοντας από τα σωζόμενα θραύσματα, το άγαλμα ήταν μέρος του σχεδιασμού ενός μεγάλου σημαντικού κτιρίου. Πιθανώς, ήταν ιερό. Το εύρημα χρονολογείται από τον  1ο αιώνα μ.Χ
---
Ο Ηρόδοτος αφηγείται αρκετούς μύθους Σκυθικής προέλευσης, όπως τους είπαν σ' αυτόν «οι Έλληνες που ζουν κατά μήκος του Πόντου». Μια από τις ιστορίες λέει ότι ο Ηρακλής, ενώ οδηγούσε τα βόδια του Γηρυόνη στο έδαφος τς μελλοντικής Σκυθίας, έχασε τα άλογά του σε μια χιονοθύελλα. Στην αναζήτηση τους, έφτασε σε μια χώρα που λέγεται Υλαία, όπου σε ένα σπήλαιο συνάντησε την Έχιδνα, τη βασίλισσα της περιοχής. Το πλάσμα το οποίο στο πάνω μέρος του σώματος είχε μορφή γυναίκας και  στο κάτω μέρος μορφή φιδιού, του είπε ότι τα άλογα είναι μαζί της, αλλά σε αντάλλαγμα για την επιστροφή τους, ο ήρωας θα έπρεπε να κοιμηθεί μαζί της. Ο Ηρακλής αποκτά μαζί της τρεις γιους - τον Αγάθυρσο τον Γελωνό και τον Σκύθη και την αφήνει λέγοντάς της ότι όποιος από τους τρεις θα είναι σε θέση να λυγίσει το τόξο του πατέρα του και να το κρεμάσει στη ζώνη του, θα άξιζε να γίνει βασιλιάς της περιοχής. Αυτός που τα κατάφερε ήταν ο νεότερος γιος, Σκύθης, πρόγονος των βασιλιάδων της Σκυθίας.
--------
Ο Μιξοπάρθενος (ελληνικά: Μιξοπάρθενος) ήταν μια ελληνική μυθολογική φιγούρα, μια ποικιλία Σειρήνας που μοιάζει κάπως με Γοργόνα, που παραδοσιακά καταγόταν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το όνομα σημαίνει «μισοκόρη» και είναι το επώνυμο των Furies. Η μορφή του Μιξοπάρθενου είναι χαρακτηριστική - πάνω από τη μέση, μια όμορφη γυναίκα, αλλά καλυμμένη με λέπια από τη μέση και κάτω, που καταλήγει σε διπλή ουρά φιδιού. Ορισμένες εκδοχές έχουν το Mixoparthenos που καταλήγει σε διπλή ουρά ψαριού.
Στις Ιστορίες του Ηροδότου (4.9.2), ο Ηρακλής θαυμάζει έναν Μιξοπάρθενο όταν συναντά έναν και ζευγαρώνει μαζί της, γεννώντας τρεις γιους, ο νεότερος από τους οποίους έγινε τελικά ο ιδρυτής του σκυθικού έθνους.
Το λογότυπο Starbucks απεικονίζει ένα Mixoparthenos, της ποικιλίας με διπλή ουρά ψαριών.
Ο μιξοπάρθενος είναι ένα μυθικό πλάσμα του οποίου η εικόνα, μέχρι σήμερα, φαίνεται στις παράκτιες περιοχές γύρω από τις ελληνικές αποικίες της Μαύρης Θάλασσας, όπου το σιτάρι ήταν μια σημαντική καλλιέργεια από την αρχαιότητα.
Ο Ηρόδοτος γράφει ότι τα άλογα του Ηρακλή τα έκλεψε ο μιξοπάρθενος, ο οποίος υποσχέθηκε να τα επιστρέψει αν ζευγαρώσει μαζί της. Πώς να αντισταθεί ο Ηρακλής! Από την ένωσή τους προήλθαν τρεις γιοι, ο μικρότερος, ο Σκύθης, ο μοναδικός γιος που μπορούσε να λυγίσει το τόξο του Ηρακλή. Έγινε βασιλιάς του λαού που θα ονομαζόταν Σκύθας. Γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα υπήρχαν πολλοί Σκύθες σιτοκαλλιεργητές.
Ο Μιξοπάρθενος (μισοκόρη), ένα υβριδικό πλάσμα από τη Μαύρη Θάλασσα, ασβεστολιθικό γλυπτό, 1ος-2ος αιώνας μ.Χ., από το Panticapaeum της Ταυρικής (Κριμαία)
=================
σχετικό δημοσίευμα
26 Οκτ, 2021
«Θα πάρουμε πίσω τον χρυσό και μετά την Κριμαία», απειλεί ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού ολλανδικό δικαστήριο παραδίδει τη μεταφορά αρχαίων αντικειμένων στο Κίεβο

φωτο--Θραύσμα του ανώτερου τμήματος μιας σκυθικής θωρακικής διακόσμησης - ένα χρυσό θωρακικό - που διαμορφώθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Από τη συλλογή του Ουκρανικού Μουσείου Ιστορικών Αντικειμένων. 
Ένα δικαστήριο στην Ολλανδία πυροδότησε έναν άγριο πόλεμο λέξεων μεταξύ πολιτικών στην Κριμαία και το Κίεβο, αποφασίζοντας ότι, μετά από μακρά νομική μάχη, ένας θησαυρός χρυσών κειμηλίων από τη χερσόνησο θα πρέπει τώρα να παραδοθεί στην Ουκρανία.
Την Τρίτη, ο προεδρεύων δικαστής του Εφετείου αποφάσισε ότι ο θησαυρός χρυσού των Σκυθών που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Allard Pierson στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, θα πρέπει να δοθεί στο Κίεβο. Η συλλογή ήταν δανεισμένη από την Κριμαία από το 2014, όταν η χερσόνησος απορροφήθηκε εκ νέου στη Ρωσία και η μοίρα της ήταν στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης.
«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι "Θησαυροί της Κριμαίας" πρέπει να παραδοθούν στο ουκρανικό κράτος», δήλωσε η δικαστής Pauline Hofmeijer-Rutten, προσθέτοντας ότι ήταν «μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του ουκρανικού κράτους» και «ανήκαν στο δημόσιο τμήμα του Ταμείου Κρατικών Μουσείων της Ουκρανίας». Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε πλέον καμία υποχρέωση επιστροφής τους στην Κριμαία και στις νέες αρχές της περιοχής.
Η συλλογή, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 2.000 κομμάτια που συγκεντρώθηκαν από έναν νομαδικό ιρανικό λαό που κυριάρχησε στην ποντιακή στέπα από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα π.Χ., εκτίθεται στο πανεπιστήμιο τα τελευταία επτά χρόνια. Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν διεκδικήσει την κυριότητα, οδηγώντας το ίδρυμα να αναστείλει την παράδοσή τους μέχρι να διευθετηθεί η διαφορά.
Το 2017, τα μουσεία στη χερσόνησο της Κριμαίας άσκησαν έφεση σε προηγούμενη δικαστική απόφαση για την επιστροφή του χρυσού στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, το 2019, το Εφετείο ακύρωσε την απόφαση να παραδώσει τη συλλογή στο Κίεβο, αλλά ανέβαλε οποιαδήποτε ετυμηγορία έως ότου και οι δύο πλευρές παράσχουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου την Τρίτη, ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσένοφ, εξέφρασε την οργή του για την τελική έκβαση της δικαστικής διαδικασίας, γράφοντας στο κανάλι του στο Telegram ότι ήταν «μια εξωφρενική, άδικη και παράνομη απόφαση, αν και αναμενόμενη, δεδομένης της προκατάληψης των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και της εχθρικής στάσης τους απέναντι στη Ρωσία και την Κριμαία. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα φύλλο συκής που καλύπτει μια θρασύτατη κρίση επιδρομέα».
«Πρέπει να επιστραφούν στα μουσεία της Κριμαίας. Αυτό απαιτείται τόσο από το νόμο όσο και από τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο πολιτικός. Η Μόσχα εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση, λέγοντας ότι βασίστηκε στην «πολιτική, όχι στην αλήθεια».
«Οι Κριμαίοι συνεχίζουν να τιμωρούνται για την ιστορική τους επιλογή να επανενωθούν με τη Ρωσία και τώρα η εθνική πολιτιστική κληρονομιά τους έχει απλώς κλαπεί», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τα αποτελέσματα ως «νικηφόρα». «Ο σκυθικός χρυσός θα επιστρέψει στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας, «Πάντα παίρνουμε πίσω αυτό που είναι δικό μας. Πρώτα, θα πάρουμε πίσω τον σκυθικό χρυσό και μετά την Κριμαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: