Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Το δολάριο ΗΠΑ «χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στη Ρωσία» - υπουργός. Ώρα να ξεφορτωθούμε το δολάριο – Κουβανός πρόεδρος

Το δολάριο ΗΠΑ «χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στη Ρωσία» - υπουργός 


Η Μόσχα αναγκάστηκε να αναζητήσει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για διακανονισμούς με ξένους εταίρους, δήλωσε ο Anton Siluanov
Η Ρωσία δεν σκόπευε ποτέ να εγκαταλείψει το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CGTN τη Δευτέρα 5-6-23. Αντίθετα, η Μόσχα αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις επειδή οι δυτικές κυρώσεις έθεσαν σε κίνδυνο τη χρήση του νομίσματος στο εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας, σύμφωνα με τον υπουργό.
"Δεν αμφισβητούμε το δολάριο, το δολάριο έχει αμφισβητήσει τη Ρωσία, οπότε αναζητούμε εναλλακτικούς μηχανισμούς διακανονισμού μεταξύ των εξαγωγέων [και] των εισαγωγέων μας, ώστε να είναι βολικό, αξιόπιστο και επωφελές στο εμπόριο", δήλωσε ο Σιλουάνοφ.
Ο αξιωματούχος συζήτησε επίσης τα σχέδια της Μόσχας για τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS (NDB). Η οντότητα με έδρα τη Σαγκάη ιδρύθηκε το 2014 από τα κράτη μέλη του μπλοκ - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - με στόχο τη διευκόλυνση των πληρωμών μεταξύ των μελών της ομάδας και με τους εμπορικούς εταίρους τους, καθώς και την επέκταση των δεσμών και των έργων υποδομής σε ολόκληρο το μπλοκ.
Ο Σιλουάνοφ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη κάνει αρκετές προτάσεις στους εμπορικούς εταίρους της σχετικά με εναλλακτικές λύσεις δολαρίου και θα συνεχίσει να συζητά το θέμα στο εγγύς μέλλον. Δεν διευκρίνισε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, κατά το παρελθόν έτος η Ρωσία άλλαξε σταδιακά από το δολάριο σε άλλα νομίσματα στο εμπόριο, ιδιαίτερα το ρούβλι, το γιουάν και τη ρουπία.
Είπε ότι η Ρωσία είναι νόμιμο μέλος της παγκόσμιας οικονομίας και σχεδιάζει να διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, χωρίς καμία πρόθεση να «απομονωθεί».
«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τις χώρες που διακόπτουν τους δεσμούς με τη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειές μας, την εμπορική και αμοιβαία επενδυτική μας δραστηριότητα με τους άλλους εταίρους μας», τόνισε ο υπουργός.

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη που είχαν ως εκδότης του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες και εγκαταλείποντας τη δημοσιονομική ευθύνη στο εσωτερικό, σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ. Κατ' επέκταση, έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο δολάριο, πιστεύει. Σημείωσε ότι η κρίση χρέους των ΗΠΑ υπογραμμίζει πώς «βασικές χώρες που συνήθιζαν να δίνουν τον τόνο στην παγκόσμια οικονομία» τώρα προκαλούν μόνο προβλήματα, όπως ο παγκόσμιος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια.
«Γιατί … αναπτύσσουμε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα; Γιατί δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν αυτές οι χώρες στη συνέχεια, ποιος θα είναι ο πληθωρισμός τους, πόσο θα αξίζει το νόμισμά τους, πόσα περισσότερα χρήματα θα τυπώσουν... Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για αυτές τις χώρες – το καθήκον μας είναι να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο για να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που έχουμε θέσει και να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από εκείνες τις χώρες που έχουν αποδειχθεί εχθρικές προς τη Ρωσία».
============
Σχετικό δημοσίευμα

31-5-23 : Ώρα να ξεφορτωθούμε το δολάριο – Κουβανός πρόεδρος

Με την κυριαρχία των ΗΠΑ να έχει σπάσει, τα έθνη BRICS μπορούν να οικοδομήσουν έναν δικαιότερο κόσμο, δήλωσε ο Miguel Diaz-Canel στο RT

Η εγκατάλειψη του αμερικανικού δολαρίου θα απελευθερώσει τις αναπτυσσόμενες χώρες από τις «κυρώσεις, τον εκβιασμό, την επιθετικότητα και τη συκοφαντία της Ουάσινγκτον», δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στο RT σε αποκλειστική συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Πέμπτη.
Το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος επιτρέπει στις ΗΠΑ να ακολουθήσουν μια «επιθετική ηγεμονική πολιτική οικοδόμησης τειχών, επιβολής τιμωρητικών κυρώσεων, εκβιασμών, επιθετικότητας και συκοφαντίας», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ. Ενάντια σε αυτή την πολιτική - η οποία έχει δει την Κούβα να υπόκειται σε εμπάργκο για έξι δεκαετίες από τις ΗΠΑ - ο Diaz-Canel πρόσθεσε ότι «οι BRICS παρέχουν μια λαμπρή εναλλακτική λύση για την οικονομική ολοκλήρωση, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες».
Από τότε που επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2001, οι BRICS έχουν εξελιχθεί από ένα ακρωνύμιο για πέντε αναδυόμενες οικονομίες - τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική - σε μια άτυπη συμμαχία που έχει ξεπεράσει το μπλοκ G7 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο μερίδιό του στο παγκόσμιο ΑΕΠ, έχει τη δική του αναπτυξιακή τράπεζα και μετρά τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Αργεντινή μεταξύ 19 υποψήφιων μελών.
Εν μέσω εκκλήσεων για ένα κοινό νόμισμα BRICS για τον διακανονισμό των εμπορικών λογαριασμών, τα μέλη της ομάδας έχουν αρχίσει να διεξάγουν περισσότερο διμερές εμπόριο στα δικά τους νομίσματα, αποφεύγοντας το δολάριο ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας στη διαμόρφωση αυτού του πολυπολικού κόσμου», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ, δηλώνοντας ότι η συνεχιζόμενη «αποδολαριοποίηση» θα οδηγήσει σε «πιο περιεκτικό και πιο αμοιβαία επωφελές εμπόριο» για όσους απορρίπτουν τα «ψέματα και τις κενές υποσχέσεις» των ΗΠΑ.
Αν και η Κούβα δεν είναι μέλος της ομάδας BRICS, το νησιωτικό έθνος είναι στενός εταίρος της Ρωσίας από τις ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης και το εμπόριο μεταξύ Μόσχας και Αβάνας τριπλασιάστηκε πέρυσι στα 452 εκατομμύρια δολάρια. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο επισκέφθηκε την Κούβα την περασμένη εβδομάδα, όπου ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες σχεδιάζουν περισσότερες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της χώρας.
“Σε τέτοιες στιγμές έχουμε φίλους από άλλες χώρες που μας υποστηρίζουν με πραγματικές ενέργειες και υπό συνθήκες που δεν είναι επιβλαβείς για την ανεξαρτησία μας», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ στο RT.

Δεν υπάρχουν σχόλια: