Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

6 Ιουν, 2023


Επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ )
Οι πιέσεις στις τιμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος παραμένουν ισχυρές, σύμφωνα με την Christine Lagarde

Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ έχει σχεδόν σταματήσει στις αρχές του 2023 στον απόηχο του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στην προσφορά, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ ).
«Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι δείκτες των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν υψηλοί και, αν και ορισμένοι δείχνουν σημάδια συγκράτησης, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους νομοθέτες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2023/html/ecb.sp230605~0aadd43ce7.en.html

Η εγχώρια ζήτηση, ιδίως η κατανάλωση, και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, σε όλο το νομισματικό μπλοκ των 20 μελών παραμένουν αδύναμες, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ. Ο μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να εργάζεται μέσω συσσωρευμένων παραγγελιών, αλλά οι προοπτικές του επιδεινώνονται, προειδοποίησε. Ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε ανθεκτικός, κυρίως λόγω της επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά την πανδημία.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων παραμένει αυξημένος, αλλά μειώνεται και διαμορφώθηκε στο 12,5% τον Μάιο, από 13,5% τον Απρίλιο, είπε. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα μειώθηκε στο 5,3% τον Μάιο από 5,6% τον Απρίλιο.
«Οι ανοδικές πιέσεις τόσο στον μετρούμενο όσο και στον πυρήνα του πληθωρισμού εξακολουθούν να προέρχονται από τη μετακύλιση προηγούμενων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των φαινομένων συμφόρησης στην προσφορά, τα οποία ωστόσο αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι μισθολογικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος της αγοραστικής δύναμης που έχουν χάσει ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού.
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ είναι «πλήρως δεσμευμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού» για να επιτύχει τον στόχο του 2%. Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της η ΕΚΤ θα αυξήσει τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ως απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις.
-----------
1-6-23
Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω των επιπτώσεών τους στην οικονομία της περιοχής. Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, συνέχισαν να εργάζονται για το επόμενο πακέτο περιορισμών, το οποίο φέρεται να περιλαμβάνει τη διακοπή των υπόλοιπων ρωσικών ροών πετρελαίου προς τις χώρες της ΕΕ.
« Η ουσία είναι ότι οι ενέργειες ορισμένων κρατών της ΕΕ έχουν αρχίσει να πλήττουν την οικονομία άλλων. Προσθέστε σε αυτά τη Γερμανία και την Ιταλία, των οποίων η βιομηχανία εξαρτιόταν πολύ από το φθηνό ρωσικό αέριο, την απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και την αύξηση ρεκόρ των επιτοκίων. Βλέπουμε λοιπόν επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, γιατί υπό τέτοιες συνθήκες οποιαδήποτε εξέλιξη και ανάπτυξη αποκλείεται. Οι επιχειρήσεις πλέον ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιβίωση »

Δεν υπάρχουν σχόλια: