Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Ο αστροναύτης Scott Kelly που έζησε ένα χρόνο στο ISS, αποκαλύπτει τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, από την μακρόχρονη ζωή, στο διάστημα


στις 1-3-2016,   ο 52χρονος αστροναύτης Scott Kelly επέστρεψε στη γη, αφού πέρασε 340 μέρες στο διαστημικό σταθμό International Space Station (ISS)  - ένα ρεκόρ για την άνευ προηγουμένου δοκιμή της ανθρώπινης αντοχής στο διάστημα-

Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο: Endurance: A Year in Space, a Lifetime of Discovery (Knopf),
κυκλοφορεί από τις 17 Οκτωβρίου.


Πάνω από 400 πειράματα πραγματοποιήθηκαν στο ISS κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής (επανδρωμένη πτήση της NASA)
Οι επιστήμονες της NASA μίλησαν για την έρευνα, σχετικά με τις συνέπειες της μακροχρόνιας έλλειψης βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και για μια μελέτη που συνέκρινε τις αλλαγές στο σώμα του, με αυτές του ομοζυγωτικού (με πανομοιότυπα γονίδια) δίδυμου αδελφού του, αστροναύτη Mark Kelly, που παρέμεινε στη γη.
Οι επιπτώσεις της ζωής στο διάστημα μοιάζουν πολύ με τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Η φυσιολογία του σώματος των αστροναυτών "προσαρμόζεται"
στο διάστημα με σημαντικές αλλαγές
οι σκελετικοί μύες (που αποτελούν το σκελετικό μυϊκό μας σύστημα) αδυνατίζουν στο διαστημικό ταξίδι.
οι εκατοντάδες σκελετικοί μύες που μας επιτρέπουν να κινούμαστε, να στεκόμαστε και να καθόμαστε, προσαρμόζονται στις δυνάμεις που δέχονται από τη βαρύτητα της γης και χάρη στην πλαστικότητά τους αντέχουν σε σε φορτία και άλλες συνθήκες που δέχονται.
στο διάστημα χάνουν τη μάζα και τη δύναμή τους και ατροφούν
η καρδιά αδυνατίζει (η μάζα της μειώνεται και το σχήμα της αλλάζει) και το αίμα -λόγω της έλλειψης βαρύτητας- δεν κατανέμεται σωστά στο σώμα.
το μέγιστο ποσό οξυγόνου που χρησιμοποιεί το σώμα (αερόβια ικανότητα) μειώνεται.
τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους, η μεγαλύτερη απώλεια εντοπίζεται στα κόκκαλα που σηκώνουν βάρος, όπως η λεκάνη και τα πόδια.
το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί (από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, το στρες, την απομόνωση και τις μεταβολές του κιρκάδιου ρυθμού)
η πίεση στο κεφάλι και τα μάτια επιφέρει απώλεια της όρασης.
ένα πείραμα που ονομάζεται Fluid Shifts, εξετάζει τις αιτίες που η διαστημική πτήση προκαλεί ζημια στην όραση ορισμένων αστροναυτών.
οι επιστήμονες θα μελετούν τα δεδομένα για τον 53χρονο αστροναύτη και τους συνταξιδιώτες του, για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Μια κανονική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διαρκεί πέντε έως έξι μήνες, υπάρχουν πολλά στοιχεία για το τι συμβαίνει στο σώμα στο χρονικό αυτό διάστημα. Αλλά είναι πολύ λίγο γνωστό, το τι συμβαίνει μετά το εξάμηνο. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν χειρότερα στον ένατο,για παράδειγμα μήνα.
Η αποστολή αυτή αποτελεί μέρος του προγραμματισμένου ταξιδιού της NASA στον Άρη.

οι αστροναύτες είναι μέλη ενός προγράμματος που σχεδιάστηκε για να ανακαλύψει το αποτέλεσμα που έχει ένας τέτοιος μακροπρόθεσμος χρόνος στο διάστημα, για τους ανθρώπους

το 2010-11, ο αστροναύτης Scott Kelly έμεινε 159 ημέρες στο ISS
Αυτό ήταν το τέταρτο ταξίδι του στο διάστημα, και μέχρι το τέλος της αποστολής πέρασε 520 ημέρες εκεί πάνω, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αστροναύτη της NASA.
Αυτή η έκθεση θα αυξήσει τον κίνδυνο, για ένα θανατηφόρο καρκίνο, για το υπόλοιπο της ζωής του.
Ωστόσο -προς έκπληξη των επιστημόνων- διαπιστώθηκε ότι τα τελομερή (το τελευταίο άκρο των χρωμοσωμάτων που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ακεραιότητας του DNA) δεν μειώθηκαν σε μήκος σε σχέση με την ανάλογη εξέταση που έγινε στον δίδυμο αδελφό του, που παρέμεινε στη γη.
Η έρευνα αυτής της αποστολής στη φυσιολογία τους, θα βοηθήσει για να αντιστέκονται στην καταστροφική επίδραση της οστικής απώλειας στην μικροβαρύτητα.
οι λύσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην οστεοπόρωση και άλλες ασθένειες των οστών.
Αν μπορούσαμε να μάθουμε πώς να κρατήσουμε τις καρδιές μας υγιείς στο διάστημα, αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη Γη, αφού οι επιπτώσεις της ζωής στο διάστημα μοιάζουν με τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Σε μια μελέτη ανέπτυξαν μαρούλι στο διάστημα, αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια - οι αστροναύτες στο δρόμο τους προς τον Άρη δεν θα έχουν φρέσκο ​​φαγητό αλλά αυτό που θα μπορούν να μεγαλώσουν - αλλά μας διδάσκει επίσης τον καλύτερο τρόπο,  για την αποτελεσματική καλλιέργεια τροφίμων στη Γη.
Το κλειστό σύστημα ύδρευσης του ISS, όπου τα ούρα των αστροναυτών επεξεργάζονται και μετατρέπονται σε καθαρό νερό, θα είναι κρίσιμο για την άφιξη στον Άρη, αλλά προσφέρει και γνώση για την επεξεργασία του νερού στη Γη, ειδικά σε μέρη όπου το καθαρό νερό είναι σπάνιο.

στο βιβλίο του ο αστροναύτης Scott Kelly, αναφέρει λεπτομέρειες, ακόμη και από τις πρώτες 48 ώρες  της επιστροφής του στη γη, στο σπίτι του στο Χιούστον του Τέξας.
περιγράφει την προσπάθεια που έκανε το αιθουσαίο του σύστημα για να διαβάσει πάλι τη βαρύτητα της γης, για να καταφέρει και πάλι να περπατήσει.
Αναφέρει τον πόνο σε κάθε μέρος του σώματός του, όλες οι αρθρώσεις και όλοι οι μύες του διαμαρτύρονταν για την πίεση της γήϊνης βαρύτητας.
τη ναυτία που τον ρίχνει στο κρεβάτι, τις φωνές των αγαπημένων του προσώπων, που μπορεί να ακούει χωρίς τη στρέβλωση που δημιουργούν τα τηλέφωνα που σηκώνουν σήματα από τους δορυφόρους,
τον πυρετό, το αίσθημα ότι το δέρμα του καίγεται, την αίσθηση από το αίμα που ρέει στα πόδια του και προκαλεί πρήξιμο, αλλά και για ένα περίεργο, οδυνηρό σαν αλλεργικό εξάνθημα σε όλη την πλάτη του, τα πόδια και το λαιμό του, παντού όπου ακουμπούσε στο κρεβάτι.

όπως αναφέρει, γνώριζε για τους κινδύνους της αποστολής του, όταν υπέγραψε. Προσφέρθηκε εθελοντικά,  για να ανακαλυφθούν περισσότερα για το πως επηρεάζεται το ανθρώπινο σώμα από τη μακροπρόθεσμη διαστημική πτήση.
πηγή 7-10-17
http://www.theage.com.au/good-weekend/astronaut-scott-kelly-on-the-devastating-effects-of-a-year-in-space-20170922-gyn9iw.html

πηγή 11-10-17
Traveling at a speed of approximately 17,500 mph, the station completes each orbit around the planet in about 92 minutes, with 16 sunrises and sunsets each 24-hour period.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4971176/US-astronauts-memoir-provides-blunt-year-space.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: