Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

"Οικολογικός Αρμαγεδώνας" η δραματική μείωση του πληθυσμού των εντόμων, θα μπορούσε να καταστρέψει τη ζωή στη γη


 Ερευνητές στη Γερμανία, προειδοποιούν για «οικολογικό Αρμαγεδώνα» και "κατάρρευση της τροφικής αλυσίδας" καθώς με νέα μελέτη  τεκμηριώνουν την απότομη και δραματική πτώση στον πληθυσμό των εντόμων και τις σοβαρές συνέπειες της, για όλη τη ζωή στη Γη.
οι αριθμοί ιπτάμενων εντόμων μειώθηκαν έως και 80% σε 30 χρόνια.
Τα τρία τέταρτα των ιπτάμενων εντόμων που βρίσκονται στα αποθέματα της φύσης στη Γερμανία, εξαφανίστηκαν τα τελευταία 27 χρόνια.
Τα έντομα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη Γη, εκτός από  επικονιαστές για τα λουλούδια, παρέχουν επίσης τροφή στα πτηνά και άλλα ζώα και βοηθούν στην καταπολέμηση παρασίτων.
Θεωρείται ότι η πτώση μπορεί να προκλήθηκε από γεωργικά παρασιτοκτόνα, που χρησιμοποιούνται για να εξοντώσουν τα έντομα που τρέφονται από τις καλλιέργειες.
ήταν γνωστό ότι ορισμένα είδη, όπως οι πεταλούδες, μειώνονταν.
[[  Το ετήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης της πεταλούδας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKBMS) διαπίστωσε μείωση κατά 70% του πληθυσμού όλων των ειδών της, κατά το περασμένο έτος.
πηγή  https://www.theguardian.com/environment/2017/apr/12/uk-butterflies-worst-hit-in-2016-with-70-of-species-in-decline-study-finds  ]]

Αλλά η μεγάλης κλίμακας απώλεια που αποκαλύφθηκε πρόσφατα για όλα τα έντομα, προειδοποιεί για επερχόμενο οικολογικό Αρμαγεδώνα, με μεγάλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία.

τα νέα δεδομένα συλλέχθηκαν σε φυσικά προστατευόμενες περιοχές  (nature reserves) σε ολόκληρη τη Γερμανία,  αλλά έχουν επιπτώσεις σε όλα τα τοπία, όπου κυριαρχούν γεωργικές καλλιέργειες, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η αιτία της τεράστιας κάμψης είναι ακόμη ασαφής, αν και η καταστροφή περιοχών άγριας ζωής και η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων είναι οι πιο πιθανοί  παράγοντες και βέβαια η αλλαγή του κλίματος μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.
Οι επιστήμονες δεν έχουν συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων.
"Το γεγονός ότι ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων μειώνεται με τόσο υψηλό ρυθμό, σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, είναι μια ανησυχητική ανακάλυψη", δήλωσε ο Hans de Kroon, στο Πανεπιστήμιο Radboud στις Κάτω Χώρες που είναι επικεφαλής της νέας έρευνας.
"Τα έντομα αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της ζωής στη Γη,, αλλά   υπάρχει κάποια τρομακτική πτώση", δήλωσε ο καθηγητής Dave Goulson του Πανεπιστημίου του Sussex, στο UK, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη. "Φαίνεται ότι φτιάχνουμε τεράστιες εκτάσεις γης, που είναι αφιλόξενες στις περισσότερες μορφές ζωής και τώρα οδεύουμε προς οικολογικό Αρμαγεδώνα. Αν χάσουμε τα έντομα τότε όλα θα καταρρεύσουν».
Σύμφωνα με τον Dave Goulson, που συνεργάζεται με την Entomological Society του Krefeld, παρόμοιο κίνδυνο διατρέχουν επίσης και άλλα είδη.
όπως δήλωσε στο "ScienceMag"  "αν είσαι πτηνό που τρώει έντομα που ζουν σε αυτήν την περιοχή, τα τέσσερα πέμπτα του φαγητού σου χάθηκαν το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, γεγονός που είναι συγκλονιστικό"
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One , βασίζεται στη δουλειά δεκάδων ερασιτεχνών εντομολόγων σε όλη τη Γερμανία, που άρχισαν να χρησιμοποιούν αυστηρά τυποποιημένους τρόπους συλλογής εντόμων το 1989. Ειδικές σκηνές που ονομάζονται παγίδες "malaise traps"  χρησιμοποιήθηκαν για να συλλάβουν περισσότερα από 1.500 δείγματα όλων των ιπτάμενων εντόμων, σε 63 διαφορετικά φυσικά καταφύγια.
σχετικός σύνδεσμος  στις 18-10-17
επιστημονική ομάδα (Caspar A. Hallmann , Martin Sorg, Eelke Jongejans, Henk Siepel, Nick Hofland, Heinz Schwan, Werner Stenmans, Andreas Müller, Hubert Sumser, Thomas Hörren, Dave Goulson, Hans de Kroon)
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185809

Όταν μετρήθηκε το συνολικό βάρος των εντόμων σε κάθε δείγμα, αποκαλύφθηκε μια εκπληκτική πτώση. Ο ετήσιος μέσος όρος μειώθηκε κατά 76% για μια περίοδο 27 ετών, αλλά η πτώση ήταν ακόμα υψηλότερη - 82% - το καλοκαίρι, όταν ο αριθμός των εντόμων έφτανε στο αποκορύφωμά του.
Οι προηγούμενες αναφορές σχετικά με τις μειώσεις των εντόμων περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα έντομα, όπως οι πεταλούδες των ευρωπαϊκών λιβαδιών, (European grassland butterflies) που έχουν μειωθεί κατά 50% τις τελευταίες δεκαετίες.
[σχετικός σύνδεσμος 23-7-13
https://www.theguardian.com/environment/2013/jul/23/grassland-butterflies-europe-population]

Αλλά η νέα έρευνα συμπεριλαμβάνει όλα τα ιπτάμενα έντομα, μεταξύ των οποίων τις σφήκες και τις μύγες, που σπάνια μελετώνται, καθιστώντας την, έναν πολύ ισχυρότερο δείκτη της πτώσης.
Το γεγονός ότι τα δείγματα ελήφθησαν σε προστατευόμενες περιοχές καθιστά τα ευρήματα ακόμα πιο ανησυχητικά, δήλωσε ο Caspar Hallmann στο Πανεπιστήμιο Radboud, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας: "Όλοι αυτοί οι χώροι είναι προστατευμένοι και οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλά διατηρημένα φυσικά καταφύγια. Ωστόσο, αυτή η δραματική μείωση έχει συμβεί."

Οι ερασιτέχνες εντομολόγοι συνέλεξαν επίσης λεπτομερείς μετεωρολογικές μετρήσεις και κατέγραψαν αλλαγές στο τοπίο ή τα φυτικά είδη στις φυσικά προστατευόμενες περιοχές, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να εξηγήσει την απώλεια των εντόμων. "Ο καιρός μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις διακυμάνσεις μέσα στη σεζόν και μεταξύ των ετών, αλλά δεν εξηγεί την ταχεία πτωτική πορεία", δήλωσε ο Martin Sorg από την Entomological Society Krefeld στη Γερμανία, επικεφαλής των ερασιτεχνών εντομολόγων.
Ο καθηγητής Dave Goulson δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι, τα ιπτάμενα έντομα χάνονται όταν φεύγουν από τις φυσικά προστατευόμενες περιοχές. "Το αγρόκτημα έχει πολύ λίγα να προσφέρει για οποιοδήποτε άγριο πλάσμα", είπε. "Αλλά αυτό ακριβώς που προκαλεί το θάνατό τους, είναι ανοικτό για συζήτηση. Θα μπορούσε απλώς να μην υπάρχει τροφή για αυτά ή θα μπορούσε να είναι, συγκεκριμένα, η έκθεση σε χημικά φυτοφάρμακα ή ένας συνδυασμός των δύο ".

Τον Σεπτέμβριο, ένας επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν υποθέσει λανθασμένα, ότι είναι ασφαλής η χρήση φυτοφαρμάκων σε βιομηχανική κλίμακα σε τοπία και ότι, οι «επιπτώσεις της μεταχείρισης ολόκληρων περιοχών με χημικά, έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό».
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι χρειάζονται επειγόντως περαιτέρω προσπάθειες για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα σε άλλες περιοχές και να διερευνήσουν το ζήτημα με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Lynn Dicks στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, UK, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα ήταν πειστική. είπε ότι "παρέχει σημαντικά νέα στοιχεία για μια ανησυχητική παρακμή που υποψιάζονται πολλοί εντομολόγοι, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα".
"Αν η συνολική βιομάζα ιπτάμενων εντόμων μειώνεται πραγματικά με αυτό το ρυθμό - περίπου 6% ετησίως - είναι εξαιρετικά ανησυχητικό", ανέφερε. "Τα ιπτάμενα έντομα έχουν πολύ σημαντικές οικολογικές λειτουργίες, για τις οποίες ο αριθμός τους είναι πολύ σημαντικός. είναι επικονιαστές για τα λουλούδια: μύγες, σκώροι και πεταλούδες είναι εξίσου σημαντικές με τις μέλισσες για πολλά ανθοφόρα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και μερικών καλλιεργειών.
Παρέχουν επίσης τροφή για πολλά ζώα - πουλιά, νυχτερίδες, ορισμένα θηλαστικά, ψάρια, ερπετά και αμφίβια. Μύγες, σκαθάρια και σφήκες είναι επίσης αρπακτικά και αποσυνθέτες, ελέγχοντας τα παράσιτα και καθαρίζοντας τον τόπο γενικά.

σχετικός σύνδεσμος 13-10-17
Ant queens’ bizarre burial ritual helps prevent deadly disease contamination
https://www.rt.com/news/406640-ant-queens-bury-dead/

Τα έντομα είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη.  Η αυξημένη αστικοποίηση, η απώλεια οικοτόπων και η χρήση φυτοφαρμάκων κατηγορούνται κυρίως για τον φθίνοντα πληθυσμό.

πηγές 18-10-17
"https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/18/warning-of-ecological-armageddon-after-dramatic-plunge-in-insect-numbers

https://www.rt.com/news/407215-insect-population-decline-study/

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4995322/Fears-insect-numbers-plunge-80-just-30-years.html


Ένα γιγάντιο οικοσύστημα εντόμων καταρρέει εξαιτίας των ανθρώπων. Είναι μια καταστροφή
Τα έντομα έχουν θριαμβεύσει για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια σε κάθε βιότοπο αλλά στον ωκεανό. Η επιτυχία τους είναι απαράμιλλη, γεγονός που κάνει την εξαφάνισή τους ακόμη πιο ανησυχητική
πηγή 21-10-17
https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/21/insects-giant-ecosystem-collapsing-human-activity-catastrophe

 Terry Erwin’s beetle collection from rainforest canopies in the Amazon, on display in Washington, DC. Photograph: Frans Lanting/Alamy

Δεν υπάρχουν σχόλια: