Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

΄Εκθεση με πορτρέτα Αφρικανών που συνδυάστηκαν με εικόνες άγριας ζωής, θεωρήθηκε ρατσιστική και αφαιρέθηκε από μουσείο της Κίνας


 Κίνα, έκθεση με τίτλο  "Αυτή είναι η Αφρική" στο κρατικό μουσείο του Hubei στην πόλη του Wuhan.
  Εκτέθηκαν δίπτυχες εικόνες με πορτρέτα Αφρικανών και αγρίων ζώων που έχουν ομοιότητα στην έκφραση  του προσώπου τους.
Στην έναρξη της έκθεσης (στις 28-9-17) ο Κινέζος καλλιτέχνης Yu Huiping, που είναι φωτογράφος και δημιούργησε αυτά τα πορτρέτα,  έβγαλε σε πλειστηριασμό  μερικά από τα έργα του,  για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συγκέντρωσε 5,1 εκατομμύρια γιουάν για ένα τοπικό ίδρυμα που βοηθά τους φτωχούς νέους.

στην ειδική έκθεση που ονομάζεται "Αυτή είναι η Αφρική", τα έργα  αποσκοπούν στο να δοθεί μια αίσθηση "πρωτόγονης ζωής" από την Αφρική,  στους επισκέπτες. Αυτή η αίσθηση παράγεται μέσω της  αλληλεπίδρασης ανθρώπων, ζώων και φύσης.
Ο Yu, αντιπρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων του Hubei, επισκέφθηκε την Αφρική, περισσότερες από 20 φορές την τελευταία δεκαετία,  τρέφει μια βαθιά αγάπη για τους ανθρώπους και την άγρια ​​ζωή της και  προωθεί δράσεις για τη διατήρηση των φυσικών πόρων και της ομορφιάς της.
 Ο Yu, που είναι "μεγιστάνας" στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα, έχει προηγουμένως κερδίσει βραβεία για το έργο του.
 Η έκθεση άνοιξε πριν από την Χρυσή Εβδομάδα  (λίγο πριν τις διακοπές της Εθνικής Ημέρας της Κίνας) και προσέλκυσε αμέσως, πάνω από 141.000 ανθρώπους.
Ωστόσο οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη ζωντάνια της πρωτόγονης ζωής, θεωρήθηκαν προσβλητικές γιατί οι φωτογραφίες των ανθρώπων παρουσιάστηκαν παράλληλα με τις φωτογραφίες των ζώων.
Η φωτογραφίες των Αφρικανών που συνδυάζονται με τις φωτογραφίες αγρίων ζώων, θεωρήθηκαν ρατσιστικές και μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες  Αφρικανών,στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κάποιοι που ζούν στην Κίνα,  η έκθεση "κατέβηκε"

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ένας Νιγηριανός επισκέπτης, ο Edward Duke, δημοσίευσε στο Instagram (στην αρχή αυτής της εβδομάδας)  ένα βίντεο που κατέγραψε κατά την επίσκεψή του στο μουσείο.
Ο  Edward Duke, χρήστης του  Instagram, έγραψε: «Το Επαρχιακό Μουσείο του Hubei έβαλε φωτογραφίες μιας συγκεκριμένης φυλής,  δίπλα σε άγρια ​​ζώα,  γιατί; Είναι η μόνη φυλή που έχει πρωτόγονο βλέμμα; "
(σύμφωνα με την ψυχολογία για τη σωματική (μη λεκτική ) επικοινωνία μας, η  εξελικτική προέλευση ορισμένων μορφασμών ανάγεται στο πρωτόγονο ζωικό μας παρελθόν.)
Πολλά σχόλια, σχετικά με τη θέση του επισκέπτη, καταδίκασαν τη ρατσιστική φύση της έκθεσης.
Ο Wang Yuejun ένας επιμελητής της έκθεσης, δήλωσε ότι η απόφαση να παρουσιαστούν τα ανθρώπινα πορτρέτα σε συνδυασμό με αυτά των αγρίων ζώων, ήταν δική του ιδέα και όχι του φωτογράφου κ.Yu Huiping. όπως είπε: "η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε Κινεζικό κοινό, στο οποίο οι συγκρίσεις με τα ζώα θεωρείται συνήθως φιλοφρόνηση"

Ο Zhao Yingxin, πρόεδρος του China Photographic Publishing House, επαίνεσε επίσης τις εξαιρετικές φωτογραφίες του καλλιτέχνη Yu Huiping, για τη λαμπερή και έξυπνη αποτύπωση  των εικόνων που αναδύουν τη ζωντάνια της πρωτόγονης ζωής.

Σύμφωνα με το  Shanghaiist, , ο διευθυντής του μουσείου, Fang Qin, σχολίασε ότι «η έκθεση αυτή, είναι ένας τρόπος για την παροχή μιας ευρύτερης γκάμας γνώσεων στους επισκέπτες, που ενισχύει παράλληλα την αποστολή της κοινωνικής εκπαίδευσης του μουσείου και εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή του κοινού».

Ο Yu Huiping  με αυτή την ειδική  έκθεση ανέδειξε τα ταξίδια του στην Αφρική και ωφέλησε τους επισκέπτες, που έμαθαν για τον αφρικανικό πολιτισμό. 

πηγές
 http://shanghaiist.com/2017/10/12/racist-african-exhibit.php
 http://www.dailymail.co.uk/news/china/article-4978242/Museum-changes-exhibit-comparing-animals-black-people.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: