Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

H παιδική κούκλα Cayla μιλάει μέσω διαδικτύου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθει για κατασκοπεία. Τα "spy toys" μπαίνουν επικίνδυνα στη ζωή των παιδιών


Παιδική κούκλα –που δημιουργήθηκε από την αμερικάνικη εταιρεία Genesis Toys– απαγορεύτηκε από τις γερμανικές αρχές
Λογισμικό που βρίσκεται εντός της κούκλας επιτρέπει στο παιδί να συνομιλεί μαζί της.
Μια κούκλα που μιλάει, μπορεί να φαίνεται σαν κάτι γλυκό, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να έχει μια πιο σκοτεινή πλευρά.
Ζητήθηκε από τους γονείς να καταστρέψουν την κούκλα που ονομάζεται  Cayla,  για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής,  κάποιος χάκερ (Hacker ή μάλλον Cracker) μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να κατασκοπεύσει  τα παιδιά τους.
Η κούκλα συνδέεται με το διαδίκτυο για να απαντήσει σε ερωτήσεις
Αλλά οι Crackers μπορούν να διεισδύσουν στη σύνδεση για να μιλήσουν και να ακούσουν το παιδί όταν παίζει με την κούκλα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (US Federal Trade Commission) κατέθεσε μήνυση το Δεκέμβριο λέγοντας ότι τα 'spy toys' παιχνίδια  παραβιάζουν την "Children's Online Privacy Protection Act (COPPA)"
η επιτροπή παραθέτει έναν μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων που αφορούν τα  'spy toys'
Λέγεται ότι τα 'spy toys' παιχνίδια συλλέγουν και χρησιμοποιούν προσωπικά στοιχεία (συμπεριλαμβάνεται ο ήχος της φωνής του παιδιού) που κάποιος ξένος έχει τη δυνατότητα να αφουγκραστεί
Σύμφωνα με το συμβούλιο καταναλωτών (Norwegian Consumer Council) υπάρχουν αρκετά ζητήματα με τα παιχνίδια που συνδέονται στο internet.(όπως έλλειψη ασφάλειας, παράνομοι όροι χρήσης, προσωπικά δεδομένα του παιδιού και επίδραση κρυμμένου μάρκετινγκ πάνω στο παιδί)

Η καταγγελία της επιτροπής FTC αναφέρει ότι η δημιουργός εταιρεία  Genesis, της κούκλας Cayla, δεν λαμβάνει «εύλογα μέτρα ασφαλείας» για να αποτρέψει σε ένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να κάνει χρήση Bluetooth για να συνδεθεί με το παιχνίδι.
Η κούκλα Cayla απαντά σε ερωτήσεις μέσα από την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε την κούκλα «πόσο κάνει 4x4;» η κούκλα θα αναζητήσει την απάντηση στο διαδίκτυο, πριν απαντήσει « 16.»
Αλλά οι εμπειρογνώμονες  προειδοποιούν ότι αυτή η σύνδεση με το διαδίκτυο αφήνει την κούκλα ευάλωτη στο να προσπελαστεί από χάκερς.

ο David Emm, κύριος ερευνητής ασφαλείας της Kaspersky Lab, δήλωσε: «Η κούκλα είναι εξοπλισμένη με ένα Bluetooth chip  για να μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις μέσω του Διαδικτύου.
"Ωστόσο, ζητά επίσης στοιχεία για  ευαίσθητες πληροφορίες, όπως την πατρίδα του παιδιού, το όνομα του και το όνομα του γονέα του  καθώς και το σχολείο που πηγαίνει"
Ως εκ τούτου, προκύπτει ανησυχία σχετικά με αυτή την κούκλα

ο Stefan Hessel, ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Saarland, έχει επισημάνει το θέμα στο δίκτυο
"Germany's Federal Network Agency"
Ο κ Hessel είπε ότι "μια  Bluetooth-enabled συσκευή θα μπορούσε να συνδεθεί με το σύστημα ηχείων και του μικροφώνου της κούκλας Cayla, μέσα σε μια ακτίνα 10 μέτρων (33 ft).
Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον ωτακουστή να κατασκοπεύσει  κάποιον που παίζει με την κούκλα, ακόμα και  διαμέσου αρκετών τοίχων"
Δεδομένου ότι αυτά τα είδη παιχνιδιών ολοένα και περισσότερο μπαίνουν στη ζωή των παιδιών, οι αρχές  λένε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται οι κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και η ασφάλεια τους.
«Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν βυθισμένα σε ένα ψηφιακό κόσμο, όπου κινητές συσκευές, παιχνίδια, εφαρμογές  και τώρα μια νέα γενιά  διαδικτυακών παιχνιδιών,   διαμορφώνουν βαθιά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους, τις προσωπικές εμπειρίες και τις συμπεριφορές τους» είπε η Kathryn Montgomery, Καθηγήτρια Επικοινωνίας στο American University.
«οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα είναι σε θέση να καρπωθούν τα οφέλη αυτών των ψηφιακών τεχνολογιών, χωρίς να υποβληθούν σε επιβλαβείς πρακτικές που υπονομεύουν την ιδιωτική τους ζωή, την ασφάλεια, και την ευημερία τους».

ο κ.David Emm πρόσθεσε "Ζούμε σε έναν συνδεδεμένο κόσμο, όπου ακόμη και τα παιδικά παιχνίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μέσο για την κλοπή  προσωπικών δεδομένων από επιτιθέμενους.
Είναι  σημαντικό το γεγονός ότι, κατά την εξέταση τέτοιων παιχνιδιών ως δώρα, οι γονείς πρέπει να κοιτάζουν πέρα από την διασκέδαση που αυτά προσφέρουν, να εξετάζουν δηλαδή τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα τέτοιο δώρο στο παιδί τους και στην ευρύτερη οικογένεια"
πηγή 17-2-17
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4234756/Is-child-s-doll-listening-in.html
Πέρυσι, ένας εμπειρογνώμονας ισχυρίστηκε ότι η Mattel's Wi-Fi enabled Barbie, μπορεί να χακαριστεί και το παιχνίδι θα μπορούσε ακόμη και να λειτουργήσει σαν μια συσκευή ελέγχου, καθώς ο κράκερ αποκτά  τη δυνατότητα να ακούει τις συνομιλίες  μιας οικογένειας.
Η κούκλα συνδέεται στο Internet μέσω Wi-Fi, ώστε να μπορεί να αναζητήσει απαντήσεις σε ερωτήματα μέσω της εταιρείας λογισμικού ToyTalk.
ο ερευνητής ασφαλείας Matt Jakubowski που ζει στο Σικάγο, είπε στο NBC ότι ανακάλυψε πως το παιχνίδι είναι ευάλωτο σε hacking.
Δεν υπάρχουν σχόλια: