Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Παρακολούθηση με αισθητήρες, της ταχύτητας βάδισης ηλικιωμένου, προβλέπει τον κίνδυνο πτώσης του και ειδοποιεί το γιατρό, τρεις βδομάδες πριν να συμβεί η πτώση


ένα επαναστατικό σύστημα παρακολούθησης ηλικιωμένου ατόμου στο σπίτι, μπορεί να προβλέψει εάν το ηλικιωμένο αυτό άτομο κινδυνεύει να πέσει, τρεις εβδομάδες πριν να συμβεί το κακό.
Αισθητήρες, υπέρυθρες (Infra-red) οθόνες ανιχνεύουν τις ανεπαίσθητες αλλαγές στην υγεία των ηλικιωμένων, που επιφέρουν την πτώση τους.
Οι αισθητήρες τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, μετρούν την ταχύτητα βάδισης και το μήκος του διασκελισμού του ηλικιωμένου ατόμου μέσα στο σπίτι.
Η μέτρηση της κίνησης με υπέρυθρο φως,  γίνεται όπως με τη λειτουργία των ανιχνευτών (αισθητήρες κίνησης) που χρησιμοποιούνται σε βιντεοπαιχνίδια όπως το  Kinect, στο Microsoft's XBox.
Ο κίνδυνος πτώσης ενός ατόμου τετραπλασιάζεται, αν επιβραδύνει η ταχύτητα της βάδισης του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνταξιούχοι είχαν πιθανότητα 86 % να πέσουν μέσα σε τρεις εβδομάδες, όταν η ταχύτητα της βάδισης τους μειώνονταν κατά 5,1 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο
Συγκριτικά η πιθανότητα πτώσης ήταν 20% σε εκείνους, που δεν παρουσίαζαν αλλαγές.
Μια βαθμίδα σε μήκος διασκελισμού των 7,6 εκατοστών δείχνει αύξηση της πιθανότητας κατάρρευσης ηλικιωμένου κατά 51%
Με την πρόληψη των πτώσεων, το σύστημα επιτρέπει στους  ηλικιωμένους να ζουν περισσότερο, ανεξάρτητα για 2,5 χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο, λένε οι ειδικοί
οι πτώσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες των σπασμένων γοφών στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να αποκαλύψει αδιάγνωστα προβλήματα υγείας.
Το πρωτοποριακό σύστημα που χρησιμοποιεί αισθητήρες σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας -μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία- επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρέμβει πριν καταστεί πιθανό να συμβεί μια δυνητικά θανατηφόρα κατάρρευση.
 Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν την τεχνολογία για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους κατοίκους να ζήσουν ανεξάρτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Marjorie Skubic, από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι συζήτησε το σύστημα με αισθητήρες στο ετήσιο συνέδριο για την πρόοδο της επιστήμης (American Association for the Advancement of Science' ) στη Βοστώνη, Μασαχουσέτη.
Η συσκευή, που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, λειτουργεί μετρώντας την ταχύτητα βάδισης και το μήκος του διασκελισμού του ηλικιωμένου ατόμου μέσα στο σπίτι.
Απαρτίζεται από διάφορους αισθητήρες κίνησης που τοποθετούνται στον τοίχο και το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα μια ειδοποίηση μέσω κειμένου ή e-mail στους γιατρούς για να βοηθήσουν.

Οι άνθρωποι θέλουν να γερνούν μέσα στο δικό τους σπίτι, δεν θέλουν να μετακινούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Με το νέο σύστημα παρακολούθησης, κρατούμε τους ηλικωμένους στα σπίτια τους και τους βοηθάμε να παραμείνουν ανεξάρτητοι για διπλάσιο χρόνο από εκείνους, που ζουν με άλλες ρυθμίσεις.
Το κόστος φροντίδας ηλκιωμένων μετά από πτώση μειώνεται και αυτό επιφέρει οικονομική ελάφρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας.
πηγή 17-1-17
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4235282/Sensors-predict-person-fall.html#comments

Δεν υπάρχουν σχόλια: