Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η διατροφή μας με κρέας γηρασμένων ζώων και γενικά με ληγμένα τρόφιμα, συντομεύει τη διάρκεια της ζωής μας, τα παλιά τρόφιμα επιταχύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο

-γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε ληγμένα τρόφιμα?
-διότι, τα συστατικά της ληγμένης τροφής συντομεύουν τη διάρκεια της ζωής μας.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Harvard, ανακάλυψαν ότι, ποντίκια που τρέφονταν με γηρασμένο (μπαγιάτικο) κρέας είχαν 13% μικρότερο χρόνο ζωής από εκείνα που τρέφονταν με νεανικό, φρέσκο κρέας.
Η μελέτη που πραγματοποίησε η ομάδα τους, με επικεφαλής τον Vadim Gladyshev, απέδειξε ότι το γηρασμένο κρέας που έτρωγαν οι ποντικοί, κατέστρεφε τα κύτταρά τους.
Η κυτταρική βλάβη είναι ο λόγος που γερνάμε, αισθανόμαστε κούραση και αδυναμία και τελικά πεθαίνουμε.
Καθημερινά, συμβαίνει σε όλους μας, ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να φάμε, το τρόφιμο βρίσκεται μέσα στο ψυγείο μας, αλλά πέρασε μια μέρα από την ημερομηνία λήξης του.
οι επιστήμονες συστήνουν να μην πάρουμε την απόφαση να  καταναλώσουμε το ληγμένο τρόφιμο.
Σύμφωνα με τη νέα τους μελέτη, δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία, τα παλαιωμένα συστατικά  των τροφίμων, μπορεί να συντομεύσουν τη διάρκεια ζωής μας.
Αν και ακούγεται δραματικό, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Harvard επιμένουν ότι, έχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι τα παλαιά τρόφιμα επιταχύνουν  τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.
Η νεανικότητα μας εξασθενίζει, όταν τα κύτταρα μας υποστούν φθορά , η φθορά "wear and tear" στο DNA ( wear and tear to DNA protein interaction) στην αλληλεπίδραση πρωτεϊνών-DNA, η έλλειψη της αερόβιας αναπνοής, ή η επιβράδυνση του ενζύμου λειτουργίας εκκίνησης αρχίζει να "ρίχνει κάτω" τον οργανισμό. Τελικά το σώμα μας γίνεται τόσο αδύναμο που πεθαίνουμε γρηγορότερα.

Νωρίτερα η επιστημονική ομάδα ερεύνησε την ηλικία του κρέατος των εκτρεφόμενων ζώων, για παράδειγμα το κρέας του τρίχρονου ελαφιού σε σχέση με το κρέας του 25χρονου ελαφιού.
Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα ηλικιωμένα ελάφια έχουν συσσωρεύσει τόση ζημιά στον οργανισμό τους, που το κρέας τους έχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το κρέας των νεαρών ζώων.
αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ληγμένα τρόφιμα , έχουν ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά συστατικά.
Για τη μελέτη, ο Gladyshev και οι συνεργάτες του εξέτασαν τρεις διαφορετικούς οργανισμούς, βλαστομύκητες (μαγιά), ποντίκια και φρουτόμυγες.   Ερεύνησαν την αντίδραση των οργανισμών με  τρόφιμα διαφορετικής ηλικίας, σε μια περίοδο ετών.
Βρήκαν ότι οι οργανισμοί που είχαν τραφεί με νεότερα (φρέσκα) τρόφιμα, υπέστησαν συστηματικά λιγότερες κυτταρικές βλάβες.
«Αυτό μας δείχνει ότι, αυτές οι συνδεόμενες με την ηλικία αλλαγές που συσσωρεύονται, είναι πραγματικά επιβλαβείς», είπε ο Gladyshev. «Και αυτό παρέχει μια βασική κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης.»
για τη μελέτη μάζεψαν 5.000 νεκρές φρουτόμυγες που είχαν ζήσει περίπου 45 μέρες και θανάτωσαν επίσης 5.000 νεαρές φρουτόμυγες.
οι φρουτόμυγες που ταίζονταν με παλαιωμένη τροφή είχαν 13% μικρότερη διάρκεια ζωής,  από εκείνες που ταίζονταν με φρέσκια τροφή.
στα ποντίκια η διαδικασία καταγράφηκε με ακρίβεια -και σημειώθηκε διαφορά μεταξύ των θηλυκών και των αρσενικών ζώων-
τα ποντίκια ταίστηκαν με κρέας τρίχρονου και 25χρονου αντίστοιχα ελαφιού, αντί για σκουλήκια και έντομα που είναι η κανονική τους τροφή.
η κυτταρική βλάβη ήταν κάπως μεγαλύτερη στα θηλυκά ποντίκια.
το αποτέλεσμα ήταν πάλι η κατά 13% μικρότερη διάρκεια ζωής στα ποντίκια που σιτίζονταν με κρέας γερασμένου ελαφιού.
τα δεδομένα δείχνουν ότι το πόρισμα είναι στο σωστό δρόμο.
το ερώτημα είναι πως θα επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία, πως θα μπορούσαμε να αναδιαρθρώσουμε τον κυτταρικό μεταβολισμό, έτσι ώστε η βλάβη να συσσωρεύεται με βραδύτερο ρυθμό.
Η μελέτη έγινε μόνο πάνω σε ζώα.
 Αργότερα, θα διερευνηθεί η εφαρμογή της, επάνω σε ανθρώπους...
πηγή 23-2-17
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4253680/Why-NEVER-eat-food-past-sell-date.html

 Vadim Gladyshev
Senior Geneticist, Brigham and Women's HospitalProfessor of Medicine, Harvard Medical School
--- Mice live 3 years, dogs 15 years and humans 100 years. How does Nature change the lifespan of species?

Δεν υπάρχουν σχόλια: