Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο χαρακτήρας Τζόκερ επηρεάζει τους ηθοποιούς που τον υποδύονται, η μορφή του εμπνέει βασιλιάδες, τραπουλόχαρτα, καλλιτεχνικά θεάματα, χαρτογράφους, ιστορικούς και κρυπτογράφουςο Τζόκερ ένας φανταστικός χαρακτήρας, γίνεται ισχυρό σύμβολο και προκαλεί αλλαγές, ανατροπές, καταστρέφει τις υλικές μορφές και δημιουργεί μυστήρια.


Ο καλύτερος Joker μέχρι σήμερα είναι ο Heath Ledger. τον υποδύθηκε στην ταινία “The dark knight” του 2008. O Joker παρουσιάζεται τρελός όπως το 1989, αλλά και αναρχικός. Ο Health Ledger λίγους μήνες αφότου ολοκλήρωσε το ρόλο του τζόκερ, απεβίωσε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών. (το όσκαρ του απονεμήθηκε μετά θάνατο)
Η ταύτιση του Ledger με το ρόλο του Τζόκερ είναι αλλόκοτη και αινιγματική. ο Ledger πέθανε σαν Τζόκερ...ο φανταστικός χαρακτήρας κυρίεψε το σώμα και το μυαλό του ηθοποιού.
ο χαρακτήρας Τζόκερ αποκτούσε έκφραση και υλική υπόσταση  μέσα στο φυσικό φορέα (σώμα) του Ledger. έγινε η ψυχή και η προσωπικότητα στο σώμα του ηθοποιού και  ίσως αυτό, να τον οδήγησε στο θάνατο.
 
Η «πρώτη εμφάνιση» του Joker, έγινε σε τηλεοπτική μεταφορά της νουβέλας του Βίκτωρα Ουγκώ, «Ο άνθρωπος που γελάει» το 1928.
Ο Gwynplaine (ο πρώτος Joker) είναι γιος ενός ευγενή που προσβάλει τον μονάρχη James τον δεύτερο και καταδικάζεται σε θάνατο. Πέρα από τον χαμό του πατέρα του, ο μικρός Gwynplaine τιμωρείται και ο ίδιος με παραμόρφωση του προσώπου του από έναν χειρουργό. Διαμορφώνει έτσι το πρόσωπο του ώστε να έχει ένα μόνιμο χαμόγελο. Ο μονάρχης James ο δεύτερος, όπως διέταξε, ήθελε να γελάει σαν τον ανόητο πατέρα του.  Τον ρόλο του πρώτου Joker (Gwynplaine) υποδύθηκε ο Conrad Veidt
Στα κόμικς αρχικά εμφανίστηκε ως ένας πανέξυπνος εγκληματίας, ψυχοπαθής αλλά και σαδιστής. Το 1950 υποβιβάζεται σαν ένας απλός φαρσέρ, αλλά το 1970 επιστρέφει στις «ρίζες» του και γίνεται ξανά ο σκοτεινός εγκληματίας .
Πιο διαδεδομένο σενάριο για την αρχική ιστορία του Joker των κόμικς,  είναι η βουτιά ενός εγκληματία σε δεξαμενή με χημικά με αποτέλεσμα το δέρμα του να γίνει άσπρο, τα μαλλιά του πράσινα και τα χείλη του κατακόκκινα. Μια μετάλλαξη που τον οδηγεί στην τρέλα εξαιτίας της εικόνας του.
Ο πρώτος που τον υποδύθηκε ήταν ο Cezar Romero το 1966 μέχρι το 1968 στην πρώτη σειρά του ανθρώπου-νυχτερίδα που ονομαζόταν, Batman, όπου ο Joker παρουσιάζεται σαν πλακατζής

το 1989 ο Jack Nicholson υποδύεται τον Joker σαν τρελό και γκάνγκστερ.

ο Heath Ledger είχε τόση εμμονή με τον Joker που μεταμόρφωσε το διαμέρισμά του σε μαυσωλείο για τον διάσημο κακό Το είχε γεμίσει με κόμικς του Batman, κλόουν και λογοτεχνία για τον Joker ενώ πρόβαρε συνεχώς τον ρόλο με διαφορετικές φωνές
στοιχεία έφερε στο φως η New York Post σχετικά με την κατάσταση του διαμερίσματός του στο Μανχάταν, το οποίο και είχε μεταμορφώσει κυριολεκτικά σε "ναό" του διάσημου κακού.
οι αστυνομικοί που μπήκαν στο διαμέρισμά του το 2008 αμέσως μετά την είδηση της υπερβολικής δόσης που τον οδήγησε στο θάνατο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν ολόκληρο κόσμο γεμάτο από κόμικς του Batman, λογοτεχνία σχετικά με τον Joker μεγάλα και μικρά αγάλματα κλόουν αλλά και ηχογραφήσεις του ηθοποιού να προβάρει τον ιδιόρρυθμο ρόλο του σε υψηλές και χαμηλές οκτάβες.  Μελετούσε την καταγωγή των κλόουν και όλους τους προηγούμενους Joker όπως αυτοί που ενσάρκωσαν οι Jack Nicholson και Cezar Romero

Ο θάνατος του 28χρονου Heath Ledger αποδίδεται  σε φονικό συνδυασμό  φαρμάκων που πήρε τη μοιραία νύχτα της 22ας Ιανουαρίου 2008.

Πριν τον θάνατό του, ο Ledger είχε δώσει συνέντευξη στο Empire Magazine όπου περιέγραφε το πώς γεννήθηκε η ερμηνεία του στον ρόλο του Joker. "Κάθισα μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο για περίπου έναν μήνα, κλειδώθηκα εκεί μέσα, έφτιαξα ένα μικρό ημερολόγιο και πειραματιζόμουν με τη φωνή μου- ήταν σημαντικό να βρω μια κατά κάποιον τρόπο εμβληματική φωνή και αντίστοιχο γέλιο.  Κατέληξα να προσεγγίσω τελικά περισσότερο τον κόσμο ενός ψυχοπαθή- ενός με ελάχιστη έως καθόλου συναίσθηση των πράξεών του" είχε πει τότε. "Είναι απλώς ένας τελείως ψυχοπαθής, ανηλεής, δολοφονικός κλόουν... Τίποτα δεν τον τρομάζει και όλα είναι ένα τεράστιο αστείο". 
πηγή
https://moviepilot.com/posts/3612169
ο Ledger έκανε προσπάθεια για να μάθει τη φωνή και το γέλιο του Τζόκερ. Δεν ήθελε να μιμηθεί Τζόκερ Τζακ Νίκολσον
Για να προετοιμαστεί για το ρόλο,  ζούσε μόνος του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για ένα μήνα, φτιάχνοντας τη στάση, τη φωνή και την προσωπικότητα του χαρακτήρα, και κρατούσε ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του Τζόκερ
Στις 22 Ιανουαρίου 2008, αφού ολοκλήρωσε τις σκηνές του στην ταινία, ο Λέτζερ πέθανε από υπερβολική χρήση φαρμάκων.  Ο θάνατός του θεωρήθηκε ως ατύχημα και όχι ως αυτοκτονία και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του τύπου.

ο αντίστοιχος χαρακτήρας του Jack Nicholson είχε μια αίσθηση του χιούμορ, και το μακιγιάζ του ήταν σχεδόν κλόουν,  ενώ η εικόνα που ο Heath Ledger  πρόσφερε στον κόσμο, ήταν η εικόνα ενός αληθινά ψυχοπαθούς ατόμου.
Δυο από τους συμπρωταγωνιστές του στην ταινία “The Dark Knight” τρόμαζαν αληθινά με την εικόνα τον  Ledger -Joker στη διάρκεια των γυρισμάτων.
ο Michael Caine τρόμαξε όταν είδε τον Ledger με πλήρες μακιγιάζ κατά τη διάρκεια σκηνής, του φάνηκε τρομακτικός και ψυχοπαθής. Η Maggie Gyllenhaal, (who was playing Batman's love interest ) δεν άντεχε ούτε να κοιτάξει τον Ledger στη διάρκεια του γυρίσματος της σκηνής. Τους τρόμαξε και τους δυο τόσο πολύ, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορούσε να υποδυθεί τέλεια το πορτρέτο του ψυχοπαθή τζόκερ. (ή μήπως οι ηθοποιοί διαισθανόταν ότι στο σώμα του Ledger, κατοικούσαν πλέον η ψυχή και τα γνωρίσματα του Joker?)

πηγές
http://mindhealthfortune.com/2016/12/18/facts-you-never-knew-about-heath-ledgers-joker/
https://schoolofrock.gr/joker-o-villain-me-to-eonio-chamogelo/
http://www.lifo.gr/now/people/118803

Η μορφή του Joker γελωτοποιού έχει εμπνεύσει από βασιλιάδες και θρόνους μέχρι τραπουλόχαρτα και καλλιτεχνικά θεάματα, υπάρχει ωστόσο μια απεικόνισή του που παραμένει πραγματικό μυστήριο για τους χαρτογράφους, τους ιστορικούς και τους κρυπτογράφους.
Πρόκειται για την αναπαράσταση μιας προτομής γελωτοποιού βασιλικής αυλής, με τα μπιχλιμπίδια και τα καμπανάκια του, στο πρόσωπο του οποίου έχει ξεδιπλωθεί ο παγκόσμιος χάρτης του γνωστού κόσμου κατά τον 16ο αιώνα.
Κι από δω αρχίζει το μυστήριο: γιατί έβαλε ο δημιουργός τον χάρτη της γνωστής οικουμένης μέσα σε στολή γελωτοποιού; Ποιον ακριβώς κοροϊδεύει ο βασιλικός παλιάτσος και για ποιον λειτουργεί η αλληγορία;
Ακόμα χειρότερα, με το  Χάρτη του Γελωτοποιού δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος σκέφτηκε να χλευάσει τον κόσμο βάζοντάς τον στο πρόσωπο ενός επαγγελματία διασκεδαστή. Το ίδιο ακριβώς έκανε το 1575 ο γάλλος χαρτογράφος Jean de Gourmont.
Ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι ο χαρτογράφος ήταν ο Epichthonius Cosmopolites, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στο παραπάνω διακοσμητικό πλαίσιο: «Ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης γέλασε μαζί του, ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος έκλαψε πάνω του και ο Epichthonius Cosmopolites το απεικόνισε».
Ποιος είναι όμως αυτός ο Epichthonius Cosmopolites που τολμά να αναμετρηθεί με τα ιερά τέρατα της αρχαιοελληνικής σκέψης; Αποδείξεις ότι έζησε ένας τέτοιος άνθρωπος δεν έχουμε στα χέρια μας, κάτι που βαθαίνει το αίνιγμα και πυροδοτεί μια νέα σειρά υποθέσεων.

κάποιοι μελετητές καταλήγουν πως ο χάρτης δημιουργήθηκε ως σχόλιο για την ανακρίβεια των χαρτών της εποχής, μιας εποχής που έμελλε να γνωρίσει τεράστιες ανακαλύψεις και βαθιές κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές. Και μιλάμε εξάλλου για μια ιστορική περίοδο όπου οι οπτικές αναπαραστάσεις του κόσμου εξυπηρετούσαν σαφείς πολιτικούς σκοπούς.
Μήπως ήταν αυτή η άβολη αλήθεια που θέλησε να μοιραστεί μαζί μας ο αινιγματικός δημιουργός; Ότι ο κόσμος είναι ζοφερός, παράλογος και επικίνδυνος και κάθε αλήθεια που πιστεύουμε ακράδαντα δεν είναι παρά σχετική έννοια και αντικείμενο προσωπικής προτίμησης;πηγή

 http://kseskartarisma.blogspot.gr/2017/02/blog-post_941.html
newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: