Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τα νήπια που περνούν πολύ χρόνο σε βρεφονηπιακό σταθμό, υποφέρουν από άγχος, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, να τα κάνει ντροπαλά και με λιγότερο αυτοέλεγχο

τα μικρά, προσχολικής ηλικίας παιδιά που περνούν περισσότερες από 8 ώρες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αγχώνονται επειδή δεν βλέπουν τους γονείς τους
Το επίπεδο άγχους στα νήπια που μένουν στο βρεφονηπιακό σταθμό, είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από αυτό, που εμφανίζουν τα νήπια
που μένουν στο σπίτι, με το γονέα τους.
Τα μικρά παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στο βρεφονηπιακό σταθμό,  υποφέρουν από άγχος που θα μπορούσε να τα κάνει πιο ντροπαλά και με λιγότερο αυτοέλεγχο, στη μετέπειτα ζωή τους.
Η μελέτη που έγινε από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (Norwegian University of Science and Technology) εξέτασε 112 παιδιά ηλικίας περίπου ενός έτους έως και 18 μηνών.
η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Mary Britt Drugli, δήλωσε:
«Τα μικρά παιδιά που δεν είναι πολύ ικανά κοινωνικά και δεν έχουν καλές γλωσσικές δεξιότητες υποφέρουν από στρες στο βρεφονηπιακό σταθμό.
Σημαντικό ρόλο για την εξισορρόπηση της κατάστασης και για να αντιστραφούν οι αρνητικές συνέπειες, παίζει η δυνατότητα να δαπανούν οι γονείς ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά τους. Να περνούν μαζί τους τα Σαββατοκύριακα, να γευματίζουν μαζί τους, να κάθονται και να τους διαβάζουν βιβλία και γενικά να αναπληρώνουν την επαφή που χάθηκε με τα παιδιά τους, όταν εκείνα βρίσκονταν στο βρεφονηπιακό σταθμό.
τα παιδιά που μελετήθηκαν βρίσκονταν στην ημερήσια φροντίδα παιδικού σταθμού για 5-6 μήνες και έγινε μέτρηση της κορτιζόλης στο σάλιο τους, το πρωί και το απόγευμα.
Η ορμόνη του στρες είναι ένας δείκτης των συναισθηματικών αντιδράσεων και αυξάνεται όταν οι απαιτήσεις από ένα παιδί υπερβαίνουν την ικανότητά του,να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Η ανάγνωση της ορμόνης ήταν 32% υψηλότερη στα παιδιά που ζούσαν στο βρεφονηπιακό σταθμό, από εκείνα που ζούσαν στο σπίτι.
Δεν είναι σαφές αν τα επίπεδα του στρες που προκαλείται από τη διαμονή σε βρεφονηπιακό σταθμό, είναι αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει προβλήματα, αλλά η κορτιζόλη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Early Child Development and Care" δηλώνει: "το τεμπεραμέντο όσον αφορά τον μειωμένο αυτοέλεγχο, το πόσο συνεσταλμένο (ντροπαλό) είναι ένα παιδί και τα αρνητικά του συναισθήματα, φαίνεται να σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα παιδιά μέσα στο βρεφονηπιακό σταθμό. Οι παρεξηγήσεις, ο ανταγωνισμός και οι δυσκολίες στις σχέσεις ανάμεσα σε συνομήλικα παιδιά, δημιουργούν ιδιαίτερη δυσκολία για τα μικρά παιδιά, που αγωνίζονται περισσότερο για να ανταπεξέλθουν κοινωνικά.
πηγή 24-2-17
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4257458/Sending-toddlers-childcare-make-stressed.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: