Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένο κοτόπουλο που δεν μπορεί να γεννήσει δικά του αυγά, αλλά ενεργεί ως «παρένθετη μητέρα» για άλλες όρνιθες και συμβάλλει στη διατήρηση σπάνιων φυλών πουλερικών


Μεταλλαγμένα κοτόπουλα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση σπάνιων φυλών πουλερικών
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου - από όπου προήλθε το κλωνοποιημένο πρόβατο Dolly-δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο κοτόπουλο που δεν μπορεί να γεννήσει δικά του αυγά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «παρένθετη μητέρα» για άλλες σπάνιες ράτσες πουλερικών.
Σπάνιες φυλές  κοτόπουλων– όπως το " the Scots Dumpy" το "Marsh Daisy" και το "Cream Legbar" –θα μπορούσαν να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές, λένε οι ειδικοί.
για να δημιουργήσουν το μεταλλαγμένο κοτόπουλο οι επιστήμονες, αφαίρεσαν από αυτό, το γονίδιο (DDX40) που   συνδέεται με την ικανότητα να παράγει τα δικά του αυγά, δηλαδή αρχικά το κατέστησαν άγονο.
Στη συνέχεια εμφύτευσαν στο μεταλλαγμένο άγονο  πτηνό, βλαστικά κύτταρα από  άλλο τύπο κοτόπουλου που έγιναν αποδεκτά από το αναπαραγωγικό σύστημα του άγονου πτηνού.
 Τα άγονα κοτόπουλα θα είναι σε θέση να παράγουν ωάρια διαφόρων φυλών, χωρίς να εισάγουν δικά τους γονίδια στους μικρούς τους νεοσσούς.
Η¨νέα αυτή τεχνική  θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τη δημιουργία κοτόπουλων από κατεψυγμένα αποθέματα σπέρματος και βλαστικών κυττάρων

Οι ερευνητές, στην επιστημονική μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Development λένε
« μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  βλαστικά κύτταρα από κάθε φυλή  κοτόπουλου και να τα μεταμοσχεύσουμε  σε αυτά τα στείρα θηλυκά, έτσι,θα είναι σε θέση να κάνουν τα αυγά, από αυτό το είδος κοτόπουλου.»

«η γενετική χειραγώγηση των ειδών των πτηνών έχει μείνει πίσω από τη γενετική χειραγώγηση των θηλαστικών εξαιτίας της πολυπλοκότητας του αρχικού ωαρίου"

Μιλώντας στο συνέδριο AAAS στη Βοστώνη, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Mike McGrew,  του Ινστιτούτου Roslin του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αυτά τα κοτόπουλα αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη διατήρηση και την προστασία σπάνιων φυλών πουλερικών"
πηγή 17-2-17
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4235522/Mutant-chickens-lay-eggs-hens.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: