Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Εκστρατεία εναντίον της διατροφικής τάσης να καταναλώνονται ζωντανά τα ζώα από γευσιγνώστες σε εστιατόρια


Η Peta (ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων)  ανέλαβε μια νέα εκστρατεία για τις διατροφικές τάσεις να σερβίρονται ζώα που είναι ακόμα ζωντανά στο πιάτο, σε γευσιγνώστες.
η MailOnline Travel παραθέτει μερικά από τα πιο τρομακτικά γεύματα  που σερβίρονται στο όνομα της γαστρονομίας
Εστιατόρια στις ΗΠΑ άρχισαν να σερβίρουν ζωντανά θαλάσσια ζώα όπως το χταπόδι
Η μεγάλη λίστα περιλαμβάνει βάναυσες πρακτικές με πουλιά που πνίγονται και έμβρυα ποντικών που βράζονται ζωντανά.
η Peta υποστηρίζει ότι ακόμα και τα ασπόνδυλα ζώα μπορούν να αισθάνονται τον πόνο εξίσου έντονα όπως τα θηλαστικά.
Εστιατόρια σε δυτικές χώρες σερβίρουν όλο και περισσότερο, ζωντανά ζώα σε γευσιγνώστες
Εστιατόρια στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, γιατί σερβίρουν πιάτα με ζώα που είναι ακόμα ζωντανά και κινούνται. Συγκλονιστικό βίντεο -που γυρίστηκε από ένα μέλος της Peta- μέσα σε ένα από αυτά τα εστιατόρια, δείχνει έναν σεφ να τεμαχίζει ένα ζωντανό χταπόδι.

η Peta εκθέτει την μαύρη αλήθεια πίσω από τις διατροφικές τάσεις, με  ζώα που τρώγονται  ζωντανά
αρχές αυτού του μήνα, η Peta ξεκίνησε την αναφορά και κάλεσε τους νομοθέτες να απαγορεύσουν στα εστιατόρια να σερβίρουν ζωντανή θαλάσσια ζωή.Η αναφορά συνοδεύεται από βίντεο που δείχνει  ένα χταπόδι να συσπάται, καθώς ο σεφ  στο Koreatown σούσι εστιατόριο T Equals Fish, στο Λος Άντζελες, κόβει τα μακριά πλοκάμια του.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τα χταπόδια, τα οποία θεωρούνται από τα πιο έξυπνα ασπόνδυλα, αισθάνονται τον πόνο, με τον τρόπο που πονούν και τα θηλαστικά.

Σύμφωνα με την Peta, ζωντανά χταπόδια σερβίρονται σε περίπου μια ντουζίνα εστιατόρια στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη,  και πιο συχνά  χρησιμοποιούνται σε πιάτο «sannakji» ( ένα πιάτο που αποτελείται από κινούμενα πλοκάμια χταποδιού)

η Daphna Nachminovitch αντιπρόεδρος της Peta για τις έρευνες σκληρότητας απέναντι στα ζώα, είπε σε μια δήλωση: «τα χταπόδια έχουν εξελιγμένα νευρικά συστήματα που είναι πλούσια σε υποδοχείς του πόνου, έτσι ώστε να υποφέρουν πάρα πολύ, για τη φευγαλέα γευστική εμπειρία ενός ανθρώπινου δείπνου.»

Το εστιατόριο T Equals Fish  δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό.

Στην Ιαπωνία οι βάτραχοι  χρησιμοποιούνται στα πιάτα σασίμι (sashimi)
ο σεφ, μαχαιρώνει,αποκεφαλίζει και γδέρνει το ζωντανό βάτραχο για να τον σερβίρει σε πάγο με σάλτσα σόγιας και μια φέτα λεμόνι.
οι εκτροφείς μεταφέρουν ζωντανούς τους βατράχους στις κουζίνες των εστιατορίων και εκεί διατηρούνται ζωντανοί μέχρι ο πελάτης να τους παραγγείλει στο πιάτο του.

Αλλά ένα βίντεο που τραβήχτηκε πριν από δύο χρόνια από έναν σεφ που ετοίμαζε το πιάτο σε ένα εστιατόριο στο Τόκιο, δείχνει το ζώο να προσπαθεί να ξεφύγει από το δίσκο, αν και ήταν ήδη ακρωτηριασμένο.
Αν και ο βάτραχος σκοτώνεται ακαριαία από το μαχαίρι του σεφ, μπορούμε να δούμε τα πόδια του να κινούνται, ενώ η ζωή του αναβοσβήνει στην κάμερα.

Το εστιατόριο του Τόκιο «Memory Lane" είναι γνωστό ότι σερβίρει ασυνήθιστα πιάτα, όπως χελώνες με μαλακό κέλυφος, όρχεις χοίρων, υγρό φίδι, ψητή σαλαμάνδρα, βαθύφωνο bullfrog βάτραχο που σερβίρεται ενώ η καρδιά του εξακολουθεί να χτυπά, σε πιάτο sashimi με ζωντανή ζωή που φαίνεται σε βίντεο.


Στην Κίνα, υπάρχει μια διαβόητη λιχουδιά που περιλαμβάνει την κατανάλωση νεογέννητων ζωντανών τρωκτικών
ο σεφ σουβίζει και μαχαιρώνει τα ζωντανά τρωκτικά και στη συνέχεια τα ρίχνει σε βραστό λάδι, πριν από το γεύμα.

τα πλάνα δείχνουν μια ελάχιστα γνωστή ειδικότητα στο Guangdong, της νότιας Κίνας, που ονομάζεται «San Zhi Er», και αναφέρεται   ήδη από το 1949.

Το όνομα μεταφράζεται ως «Τρία τριξίματα», λόγω των θορύβων που κάνουν τα μωρά τρωκτικά όταν τρώγονται ζωντανά.

Το πρώτο τρίξιμο ακούγεται όταν το ζώο μαχαιρώνεται, το δεύτερο όταν βυθίζεται στο βραστό λάδι και το τρίτο όταν μπαίνει στο στόμα του γευσιγνώστη.
αυτό το βίντεο (αποτελείται από δυο ξεχωριστά κλιπ) δείχνει τα ποντίκια δίπλα στο δοχείο με το λάδι και το άλλο κλιπ τα δείχνει να βυθίζονται στη ζεματιστή σάλτσα.
τα πλάσματα που σπαραρούν ζωντανά πνίγοντααι στην σκουρόχρωμη σάλτσα, ενώ ο γευσιγνώστης φαίνεται ότι, τα μασάει ενώ σπαρταρούν.


οι ζωντανές γαρίδες είναι ένα επίσης δημοφιλές πιάτο σε ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και το Βιετνάμ, αλλά  επίσης σερβίρεται και σε δυτικές χώρες όπως η Δανία και το Λονδίνο (αν και εκεί θεωρείται αμφιλεγόμενο πιάτο)
σε βιντεο κλιπ γυρισμένο στην ψησταριά εστιατορίου (στον τελευταίο όροφο του Quan Nuong στο Βιετνάμ) οι σκηνές δειχνουν τις γαρίδες να αναδεύονται ζωντανές και να κινούνται στα σουβλάκια, καθώς μαγειρεύονται.
στην αρχή του βίντεο, καθώς είναι ακόμα ωμές στο πιάτο φαίνεται να κουνούν τρελά το κεφάλι, τα πόδια και το σώμα τους.
Η Filmer αργότερα έγραψε στο διαδίκτυο: «Ήταν λίγο περίεργο να τις βλέπουμε να σπαρταρούν  καθώς τις μαγειρεύαμε, αλλά τουλάχιστον ξέραμε ότι ήταν φρέσκες."

Η Peta δήλωσε για αυτή την πρακτική ότι "τα θαλάσσια ζώα δεν είναι λαχανικά και δεν είναι OK να τα κόβουμε σαν καρότα ή λάχανα"


Η βρώση ζωντανών ψαριών θεωρείται επίσης λιχουδιά  σε πολλά μέρη της Ανατολικής Ασίας.
σε μια έρευνα βιντεοσκοπήθηκαν γευσιγνώστες να καταναλώνουν μικροσκοπικά ψάρια ζωντανά, που είχαν μόνο βουτηχτεί σε ξίδι πριν από την κατανάλωσή τους, για να διευκολυνθεί ο δρόμος τους προς το στομάχι.
σε άλλο βίντεο, πολλά άτομα κάθονται γύρω από έναν κουβά με ζωντανά ψάρια, που τα βγάζουν έξω με τα χέρια τους, τα ρίχνουν σε ένα μπολ με καρυκεύματα και τα τρώνε ζωντανά, με chopsticks.
Μια άλλη πρακτική, η 'Yin Yang Fish' (ψάρια ζωντανά και νεκρά) καταδικάζεται επίσης από τους ακτιβιστές.
το πιάτο που προήλθε από την Ταϊβάν κουζίνα, αποτελείται από ψάρια που τηγανίζονται ολόκληρα, ενώ το κεφάλι τους είναι τυλιγμένο με υγρό πανί για να διατηρούνται ζωντανά και να αναπνέουν.
 Τα ψάρια στη συνέχεια καλύπτονται με σάλτσα και σερβίρονται ζωντανά σε ένα πιάτο, ενώ είναι ακόμα ζωντανά.
Η πρακτική αυτή, που παραμένει δημοφιλής στην Κίνα, καταδικάζεται από ακτιβιστές που ισχυρίζονται ότι προκαλεί περιττή ταλαιπωρία στο θαλάσσιο ζώο.
Βίντεο που συγκλόνισε έδειχνε ένα ψάρι σερβιρισμένο σε πιάτο να γυρίζει πίσω στη ζωή, μόλις του έριξαν λίγο αλκοόλ.
στο βίντεο που γυρίστηκε στην Κίνα, δείχνει έναν κυπρίνο που έχει μαχαιριές στο σώμα του, να δείχνει σημάδια ζωής, μόλις του ρίχνουν στο στόμα αλκοόλ.

Οι πίθηκοι εξακολουθούν να καταναλώνονται σε μέρη της Ασίας, αλλά υπάρχει ένα περίφημο πιάτο που αφορά τον εγκέφαλο των ζώων
ο πίθηκος είναι ένα από τα πλησιέστερα είδη ζώου στον άνθρωπο και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί βρίσκουν φρικτή αυτή την πρακτική.
το γεύμα περιλαμβάνει έναν πίθηκο που φθάνει στο τραπέζι ζωντανός πριν του κόψουν το κεφάλι και γευτεί ο γευσιγνώστης το μυαλό του.
Ο βλάχος (ortolan) είναι ένα από τα πιο γοητευτικά μικρά πουλιά της Γαλλίας, αλλά είναι επίσης το κύριο συστατικό σε ένα από τις πιο τρομακτικά πιάτα της χώρας.
το κυνήγι του Ortolan  έχει απαγορευθεί στη Γαλλία από το 1999, αλλά εξακολουθεί να γίνεται παράνομα.
τα πουλιά παγιδεύονται σε μικροσκοπικά κλουβιά, με παγίδες ήχου από λαθροθήρες, μετά ακολουθεί  η πάχυνση τους (με κεχρί, σταφύλια και σύκα) έτσι ώστε να φουσκώνουν τόσο που να μη μπορούν να κινηθούν.
μόλις σκάσουν ρίχνονται στο Armagnac (μπράντυ από σταφύλια) και καταναλώνονται από γευσιγνώστες που ακολουθούν ειδικό βρώμικο τελετουργικό (τυλίγουν το κεφάλι του πτηνού με πετσέτα για να εισπνεύσει τις αναθυμιάσεις του ποτού)

Οι Ιάπωνες έχουν ένα πιάτο που ονομάζεται Dojo tofu, η οποία είναι επίσης γνωστή ως  κόλαση του τόφου (κατανάλωση ζωντανών νεαρών loach ψαριών)
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3960266/Octopuses-dismembered-newborn-rodents-dipped-boiling-oil-frogs-skinned-ALIVE-world-s-cruelest-dining-experiences-revealed.html

σχετική μας ανάρτηση 17 Ιανουαρίου 2013
Τα ΚΑΒΟΥΡΙΑ αισθάνονται ΠΟΝΟ και έχουν ΜΝΗΜΗ του πόνου
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2013/01/blog-post_2409.html

 http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/05/blog-post_8454.html

η ικανότητα να ταυτίζεσαι, να συμπάσχεις και να συμπονάς κάθε μορφή ζωής  είναι θείο δώρο αλλά και κατάρα.
δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τη δυνατότητα των καρκινοειδών να αισθάνονται πόνο, εμείς απλά το "γνωρίζουμε"

 Οι ψαράδες τα ονομάζουν «Ιταλούς», επειδή ήρθαν στην Ελλάδα από τον κόλπο του Μεξικού, μέσω της Ιταλίας
όπως φαίνεται στις φωτογραφίες αγωνίζονται να ξεφύγουν και στην προσπάθειά τους αυτή, σπάζουν τα πόδια και τις δαγκάνες τους -τα σπασμένα πόδια είναι λύση για να ακινητοποιούνται στη λεκάνη-΄
στο ερώτημα εάν υποφέρουν, πονούν και αγωνιούν υπάρχει πλήθος απαντήσεων και απόψεων.

Όσοι ρίχνουν ένα καβούρι ή ένα αστακό ζωντανό στη φωτιά, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μαλακόστρακα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) νιώθουν πόνο. Οι επιστήμονες ζητούν το θέμα να αντιμετωπισθεί πλέον πιο σοβαρά και να τεθούν από τις αρμόδιες Αρχές κανονισμοί προστασίας κατά τη μεταχείριση αυτών των ζώων, που έχουν την ατυχία να αποτελούν εκλεκτά εδέσματα για τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Έλγουντ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με καβούρια, τα οποία υπέβαλαν σε μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα καβούρια αντιδρούσαν στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και, επιπλέον, στη συνέχεια προσπαθούσαν να τις αποφύγουν. Προηγούμενες μελέτες με γαρίδες από τους ίδιους ερευνητές έχουν καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, όσον αφορά το κατά πόσο αυτά τα ζώα αισθάνονται τον πόνο. Οι Βρετανοί επιστήμονες, για μια ακόμη φορά, καλούν την αλιευτική βιομηχανία, τον κλάδο εστίασης και τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε αυτά τα θαλάσσια είδη.

Ο πόνος είναι υποκειμενική εμπειρία και η μελέτη του στα ζώα, ειδικά στα ασπόνδυλα όπως τα καβούρια, ανέκαθεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως το νέο ειδικά σχεδιασμένο πείραμα φαίνεται να δείχνει ότι τα μαλακόστρακα όντως πονάνε. Τα ζώα μάθαιναν από το δυσάρεστο ηλεκτρικό ερέθισμα και μετά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το αποφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο σε απόμερα μέρη. Οι Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα δεκάποδα μαλακόστρακα (συμπεριλαμβανομένων των αστακών και των καραβίδων) πονάνε, γι’ αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρξουν κανονισμοί προστασίας αυτών των ζώων από απαράδεκτες και επώδυνες πρακτικές, όπως π.χ. να κόβονται οι δαγκάνες από τα ζωντανά καβούρια και μετά αυτά να πετάγονται πάλι στο νερό. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι ενώ ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως τα ψάρια μπορούν να νιώσουν πόνο, στην περίπτωση των μαλακόστρακων δεν υπάρχει ανάλογη παραδοχή, καθώς, όπως είπε, το ζήτημα παραμένει υπό αμφισβήτηση και εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει κανείς στα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών.

«Από φιλοσοφική άποψη είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς με απόλυτο τρόπο ότι ένα ζώο νιώθει πόνο. Όμως υπάρχουν διάφορα κριτήρια που δείχνουν αν βιώνεται ή όχι πόνος. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μυαλό ενός καβουριού. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η όλη συμπεριφορά του ξεπερνά το απλό αντανακλαστικό και ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πόνου», σχολίασε ο καθηγητής Έλγουντ. Όπως είπε, η μελλοντική έρευνα θα αναζητήσει νέες αποδείξεις για το αίσθημα του πόνου, ψάχνοντας για ορμονικές και άλλες βιοχημικές αλλαγές στα μαλακόστρακα εξαιτίας του στρες που βιώνουν, όταν πονάνε.
Δεν υπάρχουν σχόλια: