Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Τα ΚΑΒΟΥΡΙΑ αισθάνονται ΠΟΝΟ και έχουν ΜΝΗΜΗ του πόνου

Όσοι ρίχνουν ένα καβούρι ή ένα αστακό ζωντανό στη φωτιά, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μαλακόστρακα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) νιώθουν πόνο. Οι επιστήμονες ζητούν το θέμα να αντιμετωπισθεί πλέον πιο σοβαρά και να τεθούν από τις αρμόδιες Αρχές κανονισμοί προστασίας κατά τη μεταχείριση αυτών των ζώων, που έχουν την ατυχία να αποτελούν εκλεκτά εδέσματα για τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Έλγουντ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με καβούρια, τα οποία υπέβαλαν σε μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα καβούρια αντιδρούσαν στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και, επιπλέον, στη συνέχεια προσπαθούσαν να τις αποφύγουν. Προηγούμενες μελέτες με γαρίδες από τους ίδιους ερευνητές έχουν καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, όσον αφορά το κατά πόσο αυτά τα ζώα αισθάνονται τον πόνο. Οι Βρετανοί επιστήμονες, για μια ακόμη φορά, καλούν την αλιευτική βιομηχανία, τον κλάδο εστίασης και τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε αυτά τα θαλάσσια είδη.

Ο πόνος είναι υποκειμενική εμπειρία και η μελέτη του στα ζώα, ειδικά στα ασπόνδυλα όπως τα καβούρια, ανέκαθεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως το νέο ειδικά σχεδιασμένο πείραμα φαίνεται να δείχνει ότι τα μαλακόστρακα όντως πονάνε. Τα ζώα μάθαιναν από το δυσάρεστο ηλεκτρικό ερέθισμα και μετά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το αποφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο σε απόμερα μέρη. Οι Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα δεκάποδα μαλακόστρακα (συμπεριλαμβανομένων των αστακών και των καραβίδων) πονάνε, γι’ αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρξουν κανονισμοί προστασίας αυτών των ζώων από απαράδεκτες και επώδυνες πρακτικές, όπως π.χ. να κόβονται οι δαγκάνες από τα ζωντανά καβούρια και μετά αυτά να πετάγονται πάλι στο νερό. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι ενώ ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως τα ψάρια μπορούν να νιώσουν πόνο, στην περίπτωση των μαλακόστρακων δεν υπάρχει ανάλογη παραδοχή, καθώς, όπως είπε, το ζήτημα παραμένει υπό αμφισβήτηση και εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει κανείς στα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών.

«Από φιλοσοφική άποψη είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς με απόλυτο τρόπο ότι ένα ζώο νιώθει πόνο. Όμως υπάρχουν διάφορα κριτήρια που δείχνουν αν βιώνεται ή όχι πόνος. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μυαλό ενός καβουριού. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η όλη συμπεριφορά του ξεπερνά το απλό αντανακλαστικό και ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πόνου», σχολίασε ο καθηγητής Έλγουντ. Όπως είπε, η μελλοντική έρευνα θα αναζητήσει νέες αποδείξεις για το αίσθημα του πόνου, ψάχνοντας για ορμονικές και άλλες βιοχημικές αλλαγές στα μαλακόστρακα εξαιτίας του στρες που βιώνουν, όταν πονάνε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=83890:kai-omos-ta-kabouriaoi-astakoi-kai-oi-garides-ponane&catid=74:sites&Itemid=54
 
16-1-13   Shellfish Feel Pain, Studies Suggest
Shellfish, such as crabs, lobsters and shrimp, feel pain, suggests a new study that calls into question how food and aquaculture industries treat these animals
researcher Bob Elwood of the Queen’s School of Biological Sciences, was quoted as saying in a press release. "we conclude that there is a strong probability of pain and the need to consider the welfare of these animals.”
 Elwood and colleague Barry Magee worked on the latest study, published in the Journal of Experimental Biology.
Crabs, lobsters, shrimp and other crustaceans may experience the world more like us than we realize, though, with pain being a feeling that we all seem to share.
πηγή

http://news.discovery.com/animals/pets/evidence-mounts-that-shellfish-feel-pain-130116.htm
27-3-09  Crabs feel pain and remember being hurt
http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/5059130/Crabs-feel-pain-and-remember-being-hurt.html#

σχετική μας ανάρτηση

23-5-12  ΚΑΒΟΥΡΙΑ από ΜΕΞΙΚΟ στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Οι ψαράδες τα ονομάζουν «Ιταλούς», επειδή ήρθαν στην Ελλάδα από τον κόλπο του Μεξικού, μέσω της Ιταλίας
όπως φαίνεται στις φωτογραφίες αγωνίζονται να ξεφύγουν και στην προσπάθειά τους αυτή, σπάζουν τα πόδια και τις δαγκάνες τους -τα σπασμένα πόδια είναι λύση για να ακινητοποιούνται στη λεκάνη-΄

στο ερώτημα εάν υποφέρουν, πονούν και αγωνιούν υπάρχει πλήθος απαντήσεων και απόψεων.

η ικανότητα να ταυτίζεσαι, να συμπάσχεις και να συμπονάς κάθε μορφή ζωής είναι θείο δώρο αλλά και κατάρα.
δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τη δυνατότητα των καρκινοειδών να αισθάνονται πόνο, εμείς απλά το "γνωρίζουμε"

Pain is a pretty basic sensation, and is a good adaptation for survival purposes. It is silly to assume that because an animal may have different physical processes, they are somehow immune to pain.
I would say make use your own ability to observe. An animal generally does not thrash around desperately trying to escape - to the point of self injury - if they are comfortable

Lobsters and Crabs Used for Food   Many people have seen crabs scurrying along the sand and taking cover in their well-kept burrows, but these animals are still largely a mystery to even the most dedicated beach bums. Marine biologists who study crabs are working to shed light on the fascinating lives of these crafty crustaceans.
Crabs have well-developed senses of sight, smell, and taste, and research indicates that they have the ability to sense pain. They have two main nerve centers, one in the front and one to the rear, and—like all animals who have nerves and an array of other senses—they feel and react to pain.
Like lobsters, crabs are often thrown into pots of scalding-hot water and boiled alive. The crabs will fight so hard against a clearly painful death that their claws often break off in their struggle to escape. Some crabs used for food are electrocuted, some are chopped up, and others are microwaved—all while they are still conscious.
http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/lobsters-crabs.aspx

27-3-2009 Crabs Sense and Remember Pain.
a
recent study by Queen's University is making headlines by declaring (once and for all, we hope) that crabs
and other crustaceans experience pain and react to it in a way that anyone can relate to. They quickly get away from what's causing the pain and then try to avoid it in the future.
http://www.peta.org/b/thepetafiles/archive/2009/03/27/crabs-sense-and-remember-pain-duh.aspx
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/05/blog-post_8454.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: