Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Επαναπατρισμός γερμανικού χρυσού, Doom scenario του γκουρού

H Bundesbank (κεντρική τράπεζα της Γερμανίας)   σκοπεύει να μεταφέρει όλο τον γερμανικό χρυσό που φυλάσσεται στο εξωτερικό πίσω στα γερμανικά θησαυροφυλάκια.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, 3.400 τόνοι χρυσού πρόκειται να μεταφερθούν πίσω στη Γερμανία από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι όπου και φυλάσσεται.

Ο γερμανικός χρυσός στο εξωτερικό (3396 τόνοι) περιέχεται σε ποσοστό 45% στην Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (US Federal Reserve) ένα άλλο ποσοστό της τάξης του 13% στην Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), ένα 11% στην Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France) και το υπόλοιπο 31% διατηρείται στο κεντρικό κατάστημα της Bundesbank στην Φρανκφούρτη.

Η αποστολή του χρυσού σε «συμμαχικές» χώρες είχε γίνει στα χρόνια του ψυχρού πολέμου εξαιτίας του επίφοβου κλίματος ασφάλειας.
Σύμφωνα με κατάσταση του 2011, η αξία των 3400 τόνων χρυσού ήταν 133 δισ. €.   Μετά τη ραγδαία αύξηση των τιμών του χρυσού, η σημερινή του αξία ανέρχεται σε 143 δισ. €.

15-1-13  Bundesbank holt deutsches Gold nach Hause
πηγές


Ο επίσημος λόγος για τη μεγάλη αυτή μετακίνηση του χρυσού πίσω στο Βερολίνο αποτέλεσε αναφορά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικού Ελέγχου σύμφωνα με την οποία ασκείται κριτική στην γερμανική κεντρική τράπεζα για την «κακοδιαχείριση» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ουσιαστικός λόγος όμως είναι η επερχόμενη οικονομική κρίση, κρίση για την οποία μίλησε πρόσφατα ο “guru” του αμερικανικού hedge fund, Hayman Capital Management, Kyle Bass, ο οποίος προέβλεψε «θερμή» κατάληξη της έκρηξης του παγκόσμιου χρέους με έναν μεγάλο πόλεμο: «Όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο», δήλωσε ο Bass.
«Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο.

Ο Bass εξηγεί πως «Ορισμένες κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών. Αυτό αλλάζει μόνο με πόλεμο».

Analysis: Doom scenario far-fetched but euro gloom to deepen

Mon, 01/07/2013 LONDON (Reuters) - It would be fair to say that U.S. hedge-fund manager Kyle Bass does not expect the explosion in global debt in recent years to turn out well. "This ends through war," Bass, the founder of Hayman Capital Management in Dallas, said. "I don't know who's going to fight who, but I'm fairly certain that in the next few years you will see wars erupt, and not just small ones," he told a recent conference. ...
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: