Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ σε ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ στη ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Κατεψυγμένα μπιφτέκια που περιέχουν κρέας αλόγου πωλούνται στη Βρετανία.
Η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Tesco απέσυρε τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεψυγμένων μπιφτεκιών βοδινού από τα ράφια της, αφού  έλεγχος αποκάλυψε ότι δείγματα μπιφτεκιών περιείχαν DNA αλόγου.
Η παραγωγή των κατεψυγμένων μπιφτεκιών από κρέας βοδινού και ιπποειδών, γίνεται σε δύο εργοστάσια της Ιρλανδίας και σε ένα Βρετανικό εργοστάσιο.
Όπως ανακοίνωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας, τα δείγματα από μπιφτέκια που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν θετικά, πωλούνταν τόσο σε υποκαταστήματα της ίδιας της αλυσίδας, όσο και σε διάφορα άλλα καταστήματα λιανικής.
Τρία ακόμη σούπερ μάρκετ  (Dunnes Stores, Lidl, Aldi) –που έχουν τον ίδιο προμηθευτή με την Tesco-  βρέθηκαν να πουλούν κατεψυγμένα μπιφτέκια βοδινού που περιείχαν έως και 29% κρέας αλόγου.
Μετά το σκάνδαλο, τα σουπερ μαρκετ Asda, Co-op, Sainsbury και fast food giant Burger King –στα οποία δεν βρέθηκαν θετικά δείγματα- αλλά διαθέτουν προϊόντα κατεψυγμένου βοδινού από τον ίδιο προμηθευτή -που είναι η Silvercrest Foods- απέσυραν από τα ράφια τους, τις επικίνδυνες σειρές προϊόντων.
Όπως δήλωσε η Ireland's Food Safety Authority στη MailOnline, οι έλεγχοι ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου του 2012, στον επανέλεγχο τα δείγματα βρέθηκαν θετικά και το Δεκέμβριο τα περισσότερα δείγματα στάλθηκαν σε Γερμανικά εργαστήρια. Τα Χριστούγεννα προέκυψαν θετικά τα δείγματα στούς Γερμανικούς εργαστηριακούς ελέγχους. Το τελικό πόρισμα δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου, στο Δουβλίνο, μετά από τρεις κύκλους εργαστηριακών δοκιμών.
Η Silvercrest Foods που είναι προμηθευτής των κατεψυγμένων προϊόντων βοδινού με κρέας αλόγου, είναι θυγατρική της ABP Foods, εδρεύει στην Ιρλανδία και εκεί διαθέτει εγκαταστάσεις επεξεργασίας των προϊόντων της. Η Silvercrest Foods προμηθεύει μπιφτέκια στην Tesco όπως και σε αλυσίδες καταστημάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ABP Foods δήλωσε ότι θα υιοθετήσει την αυστηρή εξέταση DNA στα προϊόντα της, για να αποτρέψει την επανάληψη του σκανδάλου.
Η αλυσίδα, μετά το σκάνδαλο πασχίζει να αναστρέψει την πτώση του μεριδίου αγοράς της βελτιώνοντας την εικόνα της σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει.
Η Food Standards Agency στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκίνησε έρευνα αφού το ένα τρίτο των δειγμάτων κατεψυγμένου βοδινού σε τέσσερεις αλυσίδες καταστημάτων της Βρετανίας βρέθηκε θετικό με περιεκτικότητα σε κρέας ιπποειδών.
Τα κατεψυγμένα μπιφτέκια βοδινού, πωλούνταν για τουλάχιστον δύο μήνες στα ράφια των καταστημάτων πριν ανακαλυφθεί ότι περιείχαν κρέας ιπποειδών.

15-1-13 Asda, Co-op and Sainsbury's withdraw burger ranges over horse meat fears as it’s revealed tests found equine DNA in other supermarket products LAST NOVEMBER
Tesco has lost £300m off its market value today
Equine DNA also found in Dunnes Stores, Lidl, Aldi beef products
Asda and Co-op remove frozen products as 'precaution'
Today, fast food giant Burger King revealed it uses same supplier
Irish scientists discovered contaminated burgers in late November,   But carried out three rounds of tests to ensure data was correct
UK Food Standards Agency launching investigation into the findings
PM calls scandal 'a completely unacceptable state of affairs'
Suppliers in Holland and Spain blamed for contaminated ingredients
Britain sends up to 10.000 live horses a year to Italy, France and Belgium for human consumption. They are mainly ponies from the New Forest, Exmoor and Dartmoor that have reached the end of their working lives.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2262961/Horse-meat-Tesco-burgers-Asda-removes-9-ranges-tests-equine-DNA-supermarket-products-LAST-YEAR.html'Horse meat beef': Q&A

The fact that these products were accidentally contaminated with meat from an unknown source is a matter for concern.
Q Is this illegal?
It isn’t against the law to sell horse meat in Britain, but food labelling laws require packaging to describe ingredients accurately.
Πηγή
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/9807633/Horse-meat-beef-QandA.html#


ΣΧΕΤΙΚΗ μας ΑΝΑΡΤΗΣΗ

25-11-2010  
ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ για Ανθρώπινη Κατανάλωση στην ΕΕ

Στην ΕΕ εισάγεται κάθε χρόνο κρέας αλόγου για ανθρώπινη κατανάλωση, από χώρες όπως ο Καναδάς ,το Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη. Ωστόσο η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται εφόσον δύναται να καταναλωθεί κρέας αλόγου μολυσμένου με κατάλοιπα απαγορευμένων ουσιών (π.χ. φαινυλβουταζόνη)
Ο ευρωπαίος καταναλωτής αυτού του προϊόντος (κατανάλωση υπάρχει κυρίως στο Βέλγιο την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία) ενδέχεται να αντιμετωπίσει βαριές συνέπειες στην υγεία του. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, με κατάλληλα προγράμματα δειγματοληψίας και μεθόδους ανίχνευσης, σύμφωνα με την οδηγία 96/22/ΕΚ, ελέγχουν κάθε παρτίδα κρέατος και προϊόντων κρέατος ιπποειδών για την ανίχνευση κινδύνου, ιδιαίτερα όσον αφορά την παρουσία ορισμένων ουσιών με ορμονική δράση και β-αγωνιστών που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της ανάπτυξης.
Ωστόσο τα άλογα που παρουσιάζονται για σφαγή στις εκτός ΕΕ χώρες δεν διαθέτουν διά βίου αρχείο ταυτότητας/ιστορικού –αντίστοιχο με τα διαβατήρια των ιπποειδών που εκδίδονται στην ΕΕ–
Ο ευρωπαίος που τρώει τα άλογα δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις απαγορευμένες ουσίες που υπάρχουν στο κρέας τους και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του.

Πηγή   http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/11/blog-post_9097.html

17-3-11 ΙΝΤΕΡΠΟΛ για το ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
28-2-2011 ΚΡΕΑΣ ΧΙΜΠΑΤΖΗ πωλείται στη μαύρη αγορά της Βρετανίας
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/03/blog-post_4466.html
Η μακάβρια αποκάλυψη έγινε στα Μίντλαντς και στο Μπρίξτον του Νότιου Λονδίνου
Ο Dr Marcus Rowcliffe της Zoological Society του Λονδίνου δήλωσε πως 270 τόνοι κρέατος σπάνιων αγρίων ζώων Αφρικής εισάγονται κάθε χρόνο παράνομα στη Βρετανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω Γαλλίας. Η έρευνα δείχνει πως υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη.

πηγή
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3436217/Chimpanzee-meat-feared-to-be-on-sale-illegally-in-Britain.html
Ο κίνδυνος για την εξάπλωση σοβαρών ασθενειών (HIV/AIDS, Ebola, Marburg viruses) από την κατανάλωση αυτού του κρέατος είναι μεγάλος.
The global trade could also have major health implications here amid fears that terrifying infectious agents like the Ebola virus could enter Britainand jump the species barrier.
Πηγή http://www.express.co.uk/posts/view/231821/Scandal-of-the-rare-ape-meat-butchers


 19-9-2012 ΚΡΕΑΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥ πωλείται στο ΛΟΝΔΙΝΟ
Πηγή http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/09/blog-post_1499.html


31-1-13  Ποια αλυσίδα fast food παραδέχθηκε ότι έβαζε κρέας αλόγου στα μπέργκερ της

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προέβησαν οι επικεφαλείς αλυσίδας «γρήγορου φαγητού», αφού παραδέχτηκαν πως το κρέας που σέρβιραν στους πελάτες του περιείχε κομμάτια από άλογο!

«Είμαστε στη δύσκολη και λυπηρή θέση να παραδεχτούμε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα πρέπει να απολογηθούμε και να ζητήσουμε συγγνώμη προς όλους τους πελάτες μας, καθώς τα φαγητά μας περιείχαν κρέας αλόγου. Συγγνώμη προς όλους οι οποίοι εμπιστεύτηκαν την αλυσίδα μας και πως τα μπέργκερ μας ήταν 100% από βοδινό κρέας».
Με αυτή την απολογητική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Burger King παραδέχεται δημοσίως το νοθευμένο κρέας, το οποίο προμηθεύονταν τα καταστήματα τις αλυσίδας και έφταναν στο καταναλωτικό κοινό.
Τα Burger King είναι από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στη «βιομηχανία» των fast food παγκοσμίως, γεγονός που κάνει τη συγκεκριμένη εξομολόγηση, μοιραία, ιδιαίτερα σημαντική για μεγάλο πληθυσμό του πλανήτη. Επίσης, υπάρχουν φόβοι πια για τη βιωσιμότητα της, καθώς το οικονομικό πλήγμα αναμένεται να είναι τεράστιο.
πηγή
http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=85669:poia-alusida-fast-food-paradexthhke-oti-ebaze-kreas-alogou-sta-mpergker-ths&catid=74:sites&Itemid=54

5-2-13  Εισάγονταν στην Ελλάδα μπιφτέκια από την Ιρλανδία με κρέας αλόγου;
Έλεγχοι στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπιφτεκιών στην Ιρλανδία, Rangeland Foods, «έδειξαν» πως το 75% του DNA, του βοδινού κατά τα άλλα κρέατος, ήταν αλογίσιο!
Η συγκεκριμένη εταιρεία στέλνει τα κρέατα της στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες όπως Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ισπανία και Κύπρο. Η εταιρεία βέβαια υποστηρίζει ότι κανένα από τα ύποπτα προϊόντα δεν έχουν φτάσει σε καταναλωτές και ότι σταμάτησε την παραγωγή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται DNA αλόγου σε μπιφτέκια βοδινού κρέατος. Το Σάββατο είχε ανακοινωθεί πως βρέθηκαν ίχνη DNA αλόγου σε μπιφτέκια στην αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Tesco και στα Burger King στην Πολωνία.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: