Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

44χρονη τετραπληγική ανέκτησε την κινητικότητα στα άκρα της, όταν της έβαλαν ένα εμφύτευμα νωτιαίου μυελού για την ανακούφιση του πόνου

Η 44χρονη Hilary Lister, τετραπληγική αθλήτρια (yachtswoman),  έγινε η πρώτη γυναίκα στα άτομα με ειδικές ανάγκες, που κατάφερε να πλεύσει σόλο, στο Ηνωμένο Βασίλειο  (το 2009 έκανε ένα ταξίδι 1.800 μιλίων)
Η κ.Lister χτυπήθηκε απο μια σπάνια εκφυλιστική διαταραχή στην εφηβεία της, αλλά η ζωή της άλλαξε από ένα θαύμα και ανέκτησε μερικώς την κινητικότητα στα άκρα της.
Η κ.Lister, από το Faversham,στο Kent, είπε ότι αρχικά κράτησε μυστική την πρόοδο της  από την οικογένεια, τους φίλους της και τους φροντιστές πλήρους απασχόλησης, επειδή είχε φοβηθεί και νόμιζε ότι μπορεί να είναι προσωρινή,  έμενε άφωνη και εκστατική από τη μία πλευρά, αλλά επίσης τρομοκρατημένη γιατί σκεφτόταν ότι, εάν αυτή η κατάστασή της διαρκούσε, αυτό θα ήταν μια τεράστια αλλαγή ζωής για εκείνη.
Η κ.Lister μίλησε ανοιχτά για την αποκατάστασή της και βιντεοσκοπήθηκε να παίζει με το σκυλάκι της που το λένε Mollie.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, της έβαλαν ένα εμφύτευμα νωτιαίου μυελού σχεδιασμένο για την ανακούφιση του πόνου.
όπως διηγήθηκε στην Sunday Mirror  "προς έκπληξη όλων μας το εμφύτευμα δούλεψε, ένιωσα αμέσως καρφίτσες και βελόνες στα δυο μου χέρια και στο αριστερό μου πόδι και συσπάσεις που ποτέ πριν δεν είχα. ΄Ηταν κάτι μαγικό, είναι μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία. Απ 'όσο γνωρίζω  είμαι το πρώτο πρόσωπο που έχει συμβεί αυτό"

Η αποκατάσταση της κινητικότητας των άκρων της δεν συνέβη σε μια νύχτα, αλλά σταδιακά. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους άρχισε να αισθάνεται τις πρώτες συσπάσεις στους ώμους και γενικότερα στα χέρια της.
Η yachtswoman, που όπως είναι φυσικό παίρνει παροχές αναπηρίας για να πληρώσει για τρεις φροντιστές πλήρους απασχόλησης, αρνήθηκε κάθε υπόθεση ότι είχε πει ψέματα σχετικά με τις δυνατότητες της.
Η κ Lister διαγνώστηκε με αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία (reflex ­sympathetic dystrophy) στην εφηβεία της και σταδιακά έχασε την κινητικότητα των άκρων της.
έμεινε τετραπληγική και έχασε την κινητικότητα και στα τέσσερα άκρα της, στην ηλικία των 28 χρόνων, όταν ένιωσε ότι, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια της.
Η κ Lister κάλυψε περίπου 60 μίλια την ημέρα με στάσεις στη διάρκεια της νύχτας,  όταν περιέπλευσε στη Βρετανία.
Αλλά είχε μεγαλύτερα όνειρα και τον Σεπτέμβριο του 2009, έπλευσε στα "history books" και ολοκλήρωσε την πρόκληση.
Εκείνη την εποχή, είχε ολική παράλυση από το λαιμό και κάτω και έπρεπε να βασίζεται στη δυνατότητα να φυσάει μέσα από καλαμάκια, που συνδέονταν με έναν υπολογιστή, προκειμένου να οδηγήσει ένα ταχύπλοο σκάφος (20ft αγωνιστικό γιοτ).
Η ομάδα της υποστηρικτών της ήταν σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, ακολουθώντας τη θέση της κάθε βράδυ, έτσι ώστε να μπορεί να την τραβήξει στο λιμάνι και στη συνέχεια να τη μεταφέρει πίσω στο ίδιο μέρος το πρωί.
Μετά την άφιξή της πίσω στο Ντόβερ, είπε: «Είμαι τόσο ανακουφισμένη που είμαι στο σπίτι, αλλά ανυπομονούμε για την επόμενη πρόκληση».
πηγή 6-11-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3910202/Quadriplegic-sailed-solo-round-regained-feeling-limbs.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: