Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Σπάνια υπερφυσική δεξιότητα αναγνώρισης προσώπων διαθέτει ένας στους 50 ανθρώπους, ομάδα των σουπερ αναγνωριστών θα χρησιμοποιηθεί για την εθνική ασφάλεια


Ηνωμένο Βασίλειο Ειδικοί προσκαλούν άτομα που διαθέτουν σπάνια υπερφυσική δεξιότητα αναγνώρισης προσώπων, να επικοινωνήσουν με το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ  (Bournemouth) για να δοκιμαστούν οι ικανότητές τους και να βοηθήσουν έτσι την αστυνομία, στη διαλεύκανση εγκλημάτων.
ένας σουπερ αναγνωριστής μπορεί να  θυμηθεί ανθρώπους που δεν τους έχει δει εδώ και δεκαετίες και ακόμη είναι σε θέση να εντοπίζει πρόσωπα μέσα στα πλήθη, καλύτερα και από τους χειριστές σε κάμερες CCTV (συστήματα κλειστού κυκλώματος TV)
μπορεί επίσης να  αναγνωρίσει πρόσωπα ακόμα και σε κακής ποιότητας βίντεο για την ταυτοποίηση υπόπτων, που διώκονται για εγκληματικές πράξεις.
οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε εύκολα τα γνωστά πρόσωπα της οικογένειας και των φίλων μας, αλλά μας είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε πρόσωπα που είχαμε μαζί τους μόνο μια φευγαλέα επαφή.

Μερικές έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι, ακόμα και έμπειροι αξιωματικοί υπηρεσίας ελέγχου διαβατηρίων,πέφτουν σε μεγάλο αριθμό σφαλμάτων, όταν παρατηρούν ένα πρόσωπο, για να επιβεβαιώσουν τα έγγραφα της ταυτότητας του.
Πρόσφατες πειραματικές εργασίες αποκαλύπτουν ότι, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων, μόλις το 2% του πληθυσμού, μπορεί να έχει εξαιρετική δεξιότητα αναγνώρισης προσώπων, που ξεπερνά τον μέσο όρο της δεξιότητας ενός απλού ανθρώπου.

Οι σούπερ αναγνωριστές 'super recognisers' ξεπερνούν ακόμα και τους ανθρώπους, που ασκούν καθήκοντα αναγνώρισης προσώπου σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών.
Μπορούν να θυμηθούν ανθρώπους που δεν έχουν δει δει εδώ και δεκαετίες, που έχουν αλλάξει σημαντικά εμφάνιση  και που είχαν μαζί τους μόνο μια σύντομη συνάντηση.
Μερικοί σούπερ αναγνωριστές μάλιστα, έχουν κατηγορηθεί για καταδίωξη, επειδή το πρόσωπο που αναγνώρισαν, δεν μπορούσε να ανταποδώσει την οικειότητα που του εδειχναν.
Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν πραγματικά ανώτερες δεξιότητες αναγνώρισης προσώπου.
Γνωστά  και διασκεδαστικά τεστ αξιολογούν την ικανότητα των συμμετεχόντων, όταν τους ζητείται να αναγνωρίσουν φωτογραφίες διασημοτήτων που ελήφθησαν πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού αυτοί γίνουν διάσημοι.
Μια πιο αξιόπιστη δοκιμή, είναι η αξιολόγηση της επίδοσης σε τυποποιημένο μηχανογραφημένο τεστ, με το οποίο απαιτούν από τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν πρόσωπα, που αργότερα θα τους ζητηθεί να τα ανακαλέσουν στη μνήμη τους.
Ο αριθμός των σωστών απαντήσεων, μπορεί στη συνέχεια να συγκριθεί με τον μέσο όρο της βαθμολογίας, που επιτυγχάνεται από ανθρώπους με τυπικές δεξιότητες αναγνώρισης προσώπου.
Αυτή η στατιστική διαδικασία προσδιορίζει απλώς, το ανώτερο 2% του πληθυσμού, που σημαίνει ότι ένας στους 50 ανθρώπους σήμερα, χαρακτηρίζεται ως σούπερ αναγνωριστής.
Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth, διερευνήθηκε κατά πόσο αυτοί οι χαρισματικοί άνθρωποι, επεξεργάζονται στην πραγματικότητα τα πρόσωπα, με διαφορετικό τροπο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο βέλτιστος τρόπος για να επεξεργαστεί κάποιος τα πρόσωπα,  απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο configural επεξεργασίας,(αντίληψη ενός προσώπου με βάση τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών του ή των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του) ή «ολιστική» στρατηγική επεξεργασίας.

οι σούπερ αναγνωριστές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστοίχιση προσώπων που αποτυπώνονται σε CCTV βίντεο, με τη σύγκριση των προσώπων τους στα έγγραφα ταυτότητας, ή στη σάρωση του πλήθους για γνωστούς ταραξίες, δράστες που αναζητούνται ή ακόμη και αγνοούμενους.
Αυτό προϋποθέτει την ολιστική στρατηγική επεξεργασίας ενός προσώπου, δηλαδή λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των χαρακτηριστικών του προσώπου και η απόσταση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών.
Είναι ενδιαφέρον ότι, όλοι οι σούπερ συμμετέχοντες αναγνωριστές παρουσιάζουν αυξημένη configural επεξεργασία σε τουλάχιστον μια διαδικασία (καθήκον).
Οι ερευνητές (Bath researchers) παρακολούθησαν επίσης τους κινήσεις των ματιών, καθώς οι συμμετέχοντες κοίταζαν τα πρόσωπα.
ενώ οι υπό έλεγχο συμμετέχοντες  (control participants) εξέταζαν κυρίως τα μάτια ενός προσώπου, οι σούπερ αναγνωριστές πέρασαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τη μύτη του.
Είναι πιθανό ότι αυτή η πιο κεντρική θέση θέασης προωθεί την βέλτιστη configural στρατηγική επεξεργασίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις πιθανές αιτίες για την εξαιρετική δεξιότητα της σούπερ αναγνώρισης, αλλά δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι αυτοί οι ιδιαίτεροι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης ή ότι υπερέχουν σε όλα τα οπτικά τεστ μνήμης. 
Στην πραγματικότητα, η ιδιαίτερη ικανότητά τους περιορίζεται μόνο στην αναγνώριση των προσώπων.
Σήμερα φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι έχουν απλά προδιάθεση για ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας και υπάρχουν ενδείξεις -που  ολοένα αυξάνονται- ότι οι δεξιότητες αναγνώρισης προσώπων είναι κληρονομικές.
Μελέτες σε δίδυμα άτομα αναφέρουν ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα παρουσιάζουν μια υψηλότερη συσχέτιση με την ικανότητα αναγνώρισης, σε σύγκριση με τα μη πανομοιότυπα (διζυγωτικά)δίδυμα.
Μάλιστα είναι γνωστό ότι, για τις διαταραχές της αναγνώρισης προσώπου - προσωπαγνωσία ή τύφλωση προσώπου ή προσώπου αγνωσία- έχει περιγραφεί και μια οικογενειακή προδιάθεση.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι ανώτεροι σε συγκεκριμένα καθήκοντα αναγνώρισης προσώπου.
Για παράδειγμα, ενώ κάποιοι σούπερ αναγνωριστές -από αυτούς που συμμετείχαν στο κοινωνικό πείραμα των Bath researchers-  ήταν εξαιρετικά καλοί στο να θυμούνται πρόσωπα, άλλοι είχαν τυπικές δεξιότητες μνήμης προσώπων, ωστόσο έκαναν άριστη εκτίμηση όταν τους παρουσιάστηκαν ζεύγη προσώπων ταυτόχρονα, για το εάν αυτά τα ζεύγη ήταν όψεις του ίδιου ατόμου ή δύο διαφορετικών ατόμων (δοκιμασία αναγνώρισης προσώπου απο διαφορετική οπτική γωνία, αμυδρά φωτισμένο πλαίσιο κλπ)
Μια ακόμη πλευρά που δεν έχει ακόμα διερευνηθεί (δεν έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά) είναι ο εντοπισμός ενός προσώπου μέσα σε στο πλήθος.
Πολλοί σουπερ αναγνωριστές υποστηρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί σε αυτό το καθήκον (δοκιμασία) και είναι δυνατόν ότι μερικοί φυσιογνωμιστές άνθρωποι μπορεί να είναι σουπερ εντοπιστές προσώπων, αλλά δεν είναι επαρκείς σε άλλες σχετικές δοκιμασίες.
Η πιθανότητα να υπάρχουν διαφορετικές υποκατηγορίες της κατηγορίας των σουπερ αναγνωριστών, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εφαρμοστική αξία αυτής της έρευνας.
στον έλεγχο διαβατηρίων είναι σημαντικότατη η χρήση των σουπερ αναγνωριστών και πολλά αστυνομικά σενάρια μπορούν επίσης να έχουν όφελος.
Ο ειδικός προσδιορισμός ενός προσώπου: Τι κάνει ένα «σούπερ αναγνωριστής»
η ανακάλυψη των σούπερ αναγνωριστών αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για το πως ένα προηγουμένως αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά στην τοπική, εθνική και παγκόσμια ασφάλεια, λένε οι ερευνητές.
οι σουπερ αναγνωριστές βοηθούν στην αντιστοίχιση προσώπων που αποτυπώνονται σε CCTV βίντεο, με τη σύγκριση των προσώπων τους στα έγγραφα ταυτότητας ή τη σάρωση του πλήθους για γνωστούς ταραξίες, δράστες εγκλημάτων ή ακόμη και αγνοούμενους.
Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αναγνώριση του θύματος ή να διαπιστώσουν εάν ένα άτομο που κινείται μεταξύ των συνόρων χρησιμοποιεί μια ψεύτικη ταυτότητα ή ακόμα και να εντοπίσουν ένα εξαφανισμένο παιδί.
Ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετοί σούπερ αναγνωριστές για να καλύψουν όλες αυτές τις εργασίες σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα μπορεί να χρειάζεται να απασχοληθούν  διαφορετικά άτομα σε διαφορετικές θέσεις εργασίας, αλλά μια ελίτ ομάδα των σούπερ αναγνωριστών θα μπορούσε να εκπαιδευτεί για να απασχοληθεί σε στιγμές ανάγκης.
Έχει ήδη γίνει κάποια κίνηση για αυτό το σκοπό και ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις συνεργάζονται τώρα με ακαδημαϊκούς για να ελέγξουν τους αξιωματικούς τους στην ικανότητα της σουπερ αναγνώρισης.
Στην έρευνα αυτή μπορούν να συμμετάσχουν, όσοι πιστευουν ότι έχουν αυτή την ικανότητα.
αναζητούνται οι σοβαρές περιπτώσεις μιας ομάδας ατόμων που διαφέρει ποιοτικά από τον τυπικό πληθυσμό.
αναζητούνται χαρισματικά άτομα για τον έλεγχο των συνόρων, τα σπάνια αυτά άτομα θεωρούνται πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την εθνική ασφάλεια.
στο φόρουμ προσωπαγνωσίας
http://www.prosopagnosiaresearch.org/index/register
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3914532/Are-super-recogniser-Experts-call-people-rare-superpower-touch-say-help-solve-crimes-analyse-CCTV-footage.html

Η έρευνα επιβεβαιώνει συνεχώς ότι ο άνθρωπος έχει απεριόριστες δυνάμεις σε λανθάνουσα κατάσταση (έχει έμφυτη Θειότητα) Η αφύπνιση, αποκάλυψη  και ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων οδηγεί στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
άλλες πηγέςhttp://www.independent.co.uk/news/science/are-you-a-super-recogniser-take-the-quiz-a6730131.html

http://www.itv.com/news/meridian/update/2015-12-17/a-rare-talent-could-you-recognise-a-face-in-a-crowd/

http://www.itv.com/news/meridian/update/2015-12-17/a-rare-talent-could-you-recognise-a-face-in-a-crowd/Δεν υπάρχουν σχόλια: