Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Εάν έχεις πονόλαιμο, κάνεις το τεστ "Sore Throat Test" στο τοπικό σου φαρμακείο και διαπιστώνεις αν χρειάζεσαι αντιβιοτικά, μία καινοτομία για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ηνωμένο Βασίλειο, ασθενείς με πονόλαιμο θα μπορούν να  εξεταστούν εύκολα σε ένα τοπικό φαρμακείο, χωρίς το κράτος να επιβαρύνεται με την επίσκεψή τους σε γιατρό.
Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του φαρμακείου θα κάνει το τεστ  "Sore Throat Test"  στον ασθενή (με λήψη επιχρίσματος από το λαιμό) και θα διαπιστώνεται μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, εάν τα αντιβιοτικά φάρμακα, του είναι απαραίτητα  για τη θεραπεία του
με τα swab tests θα διαπιστώνεται εάν ο πονόλαιμος προκαλείται από έναν ιό, ή από κάποια βακτηριακή λοίμωξη και ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται αμέσως τα κατάλληλα φάρμακα από το φαρμακείο.
οι Υπεύθυνοι για την υγεία προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση και υπερσυνταγογράφηση των αντιβιοτικών δημιουργεί μικροβιακή αντοχή σε αυτά.

Στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας, ο καθένας που έχει πονόλαιμο, θα μπορεί να πηγαίνει σε ένα τοπικό φαρμακείο για μια δοκιμή, που θα δείχνει εάν τα αντιβιοτικά του είναι απαραίτητα για τη θεραπεία του.
στους έξι από τουςδέκα ασθενείς με πονόλαιμο, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, αλλά εκτιμάται ότι μόνο ένας στους δέκα παίρνει τα κατάλληλα φάρμακα στα οποία ανταποκρίνεται το είδος του πονόλαιμου που έχει.
Νέα είδη ανθεκτικών μικροβίων εξελίσσονται, ώστε να γίνονται αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε.
Σύμφωνα με τον Simon Stevens, διευθύνοντα σύμβουλο του εθνικού συστήματος υγείας NHS, το μέτρο θα συμβάλλει στη μείωση της αντοχής στα αντιβιοτικά και στη μείωση του ετήσιου χρηματικού ποσού που ξοδεύεται για στις υπηρεσίες υγείας.
Ο κ Stevens θα ανακοινώσει την πρωτοβουλία σήμερα, ως μία από τις οκτώ ιατρικές καινοτομίες που πρόκειται να εισαχθούν σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει ένα πενταετές πρόγραμμα για  τη μείωση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών.
Η υπηρεσία που ονομάζεται "Sore Throat Test and Treat" έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε 35 φαρμακεία (Boots pharmacies) για πάνω από έξι μήνες.
Μία ακόμη από τις οκτώ καινοτομίες για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος υγείας, που έχει ήδη εισαχθεί σε 380 NHS organisations, περιλαμβάνει ένα gadget που επιτρέπει στους ανθρώπους με καρδιακή αρρυθμία να διαγνωστούν χρησιμοποιώντας το smartphone τους. Η καινοτομία αυτή  θα μπορούσε να βοηθήσει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
πηγή 12-11-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3929256/Sore-throat-chemist-NOT-GP-New-advice-patients-bid-save-NHS-34million-year.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: