Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Οι ασθενείς που συρρέουν στο Βέλγιο για την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, διπλασιάστηκαν σε μια πενταετία, εξετάζεται η θέσπιση της νομοθεσίας και σε άλλες χώρες, για να πεθαίνουν ειρηνικά, μέσα στο δικό τους σπίτι
Οι ασθενείς που συρρέουν στο Βέλγιο για  να υποβληθούν στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, διπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία.
Πέρυσι στη χώρα, 2.023 ασθενείς έδωσαν τέλος στη ζωή τους, με τις δωρεάν -με κάρτα EHIC- θανατηφόρες ενέσεις.
Βέλγοι γιατροί αναφέρουν πως ένα κύμα επισκεπτών από το εξωτερικό, κυρίως από τη Γαλλία, αναζητά  την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, κατά την άφιξή του στη χώρα.
Οι επαγγελματίες υγείας (Medical professionals) λένε ότι, οι ασθενείς που ονομάζονται «τουρίστες της ευθανασίας (Euthanasia 'tourists')» πλημμύρισαν το νοσοκομείο A & E (hospital A&E’s ) απαιτώντας τη θανατηφόρα ένεση. Την ένεση αυτή μπορούν να τη λάβουν δωρεάν με την κάρτα ασφάλισης ασθενείας "European Union’s health insurance card (EHIC)" που χρησιμοποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Olivier Vermylen, ένας γιατρός για έκτακτη ανάγκη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, επεσήμανε αυτή την αυξητική τάση και είπε -σύμφωνα με ρεπορτάζ του "The Times"- στη βελγική εφημερίδα Sudpresse: «Είναι ένα φαινόμενο που δεν υπήρχε πριν από πέντε ή έξι χρόνια. Δέχομαι τηλεφωνήματα από Γάλλους ασθενείς που μόλις φθάνουν στο χώρο για τα επείγοντα περιστατικά, ανακοινώνουν ότι θέλουν να υποβληθούν σε ευθανασία. Οι επτά από τις 15 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στο νοσοκομείο μας, αφορούν Γάλλους ασθενείς»

Ο καθηγητής Raphael Cohen-Almagor από το Πανεπιστήμιο του Hull, που παρακολουθεί το θέμα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας τα τελευταία 25 χρόνια,  είπε ότι, βρίσκει την έξαρση αυτού του φαινομένου πολύ ανησυχητική (αν και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιατρικά υποβοηθούμενης -αλλά αυστηρά οριοθετημένης- αυτοκτονίας)
Είπε στην MailOnline: «οι Φιλελεύθερες κυβερνήσεις πρέπει να επισημάνουν την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με αυτό που αποκαλούμε “death-tourism”,    από πολύ κοντά, βλέπουμε πολλούς Βρετανούς που επιθυμούν να αποφασίσουν για  το χρόνο του θανάτου τους, να αφήνουν τη χώρα τους, το σπίτι τους (που είναι το κάστρο τους) και να ταξιδεύουν στην Ελβετία, για να πεθάνουν με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Σχεδόν 300 Βρετανοί έχουν ταξιδέψει στη Ζυρίχη για να πεθάνουν με τη βοήθεια της ελβετικής ομάδας αυτοκτονίας Dignitas.»
«Οι βρετανικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτό που αποκαλούμε “death-tourism”  είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς -με νομικά μέσα- δυνατότητας των ασθενών, να αναζητήσουν στο τέλος της ζωής τους την κατάλληλη βοήθεια στο σπίτι για να πεθάνουν ειρηνικά με την συντροφιά της οικογένειας και των φίλων τους, σε ένα ζεστό και στοργικό περιβάλλον. »
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή. Είναι καιρός να εξεταστεί το ενδεχόμενο θέσπισης νομοθεσίας για το θέμα της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, στη Βρετανία και σε άλλα μέρη του φιλελεύθερου κόσμου.

Το 2003, το Βέλγιο ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία -που έγινε η πρώτη χώρα όπου βρήκε εφαρμογή η ευθανασία, μετά τη ναζιστική Γερμανία-
Κατά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των Βέλγων που πεθαίνουν με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αυξάνεται σταδιακά.
Τον Ιούνιο, η MailOnline ανέφερε το περιστατικό, όπου Βέλγοι γιατροί σκότωσαν με ευθανασία, μια απόλυτα υγιή 24χρονη γυναίκα γιατί έπασχε από «αυτοκτονικό ιδεασμό».
πηγή 20-8-16Δεν υπάρχουν σχόλια: