Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

LUNULA 3.500 χρόνων βρέθηκε στην ΑΓΓΛΙΑ

Αγγλία, Tarrant Valley, Dorset. ένα χρυσό σεληνιακό μηνίσκο (σύμβολο της Σελήνης, με μορφή μηνίσκου) που χρησιμοποιήθηκε ως περιδέραιο πριν από 2500 έως 4500 χρόνια, βρέθηκε από τον 55χρονο κυνηγό θησαυρών David Spohr. Το πολύτιμο εύρημα από την εποχή του χαλκού, ζυγίζει 71,5 γραμμάρια, φέρει χαραγμένο επάνω του ένα γεωμετρικό μοτίβο (fine zigzag borders, γεωμετρικά σχήματα), βρέθηκε με ανιχνευτή μετάλλων και είναι εν μέρει κατεστραμμένο από άροτρο γεωργού. Το 3.500 χρόνων χρυσό κολιέ μπορεί να αξίζει έως £ 20.000.
Ωστόσο τα μέλη του «Stour Valley Search and Recovery Club» (ο David Spohr είναι μέλος τους) θεωρούν ότι το περιδέραιο (lunula ) είναι μια ανακάλυψη ζωής, το πιο σημαντικό εύρημά τους εδώ και 30 χρόνια.
πάνω από 80 από τα 100 lunulas που βρέθηκαν στο παρελθόν, ανακαλύφθηκαν στην Ιρλανδία και πολλά άλλα στις ακτές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Στην ηπειρωτική Βρετανία, ένα lunula βρέθηκε στην Ουαλία το 1869 και άλλα τρία στις ακτές της Κορνουάλης.

Το άκαμπτο περιδέραιο lunula (που σημαίνει «μικρό φεγγάρι» στα λατινικά, λόγω του σχήματός του) φορούσαν μυθικοί γενάρχες ως σύμβολο της εξουσίας.

Τα lunulas αποτελούν εμβλήματα «ritual regalias» για την τέλεση τελετουργιών.
το σεληνιακό μισοφέγγαρο ( σεληνιακός μηνίσκος) στην Ευρώπη είναι ένα σύμβολο (γλυπτό, περιδέραιο κλπ) που ερευνητές και ομάδες εσωτερισμού εξετάζουν με διαρκές ενδιαφέρον.
Ποια είναι η ιστορία πίσω από το lunula? Σε ασήμι ή χρυσό με χαραγμένα πάνω του σύμβολα (ζώα ή γεωμετρικά μοτίβα, με άκρες που τελειώνουν σε σώματα ερπετών) ο σεληνιακός μηνίσκος μας συναρπάζει.

What is the story behind this lunula?
lunula in silver, with various symbols, animals, knotwork, and possibly breasts or eyes, and serpent torc finials.
This whole post is about questions, not conclusions. But the recurrence of this theme is fascinating.

Ο σεληνιακός μηνίσκος, ή ημισέληνος, ήταν σύμβολο της ελληνικής μυθολογίας που σχετίζονταν με τις θεές Σελήνη, Εκάτη, Άρτεμη, Ήρα. Το 670 π.Χ., οι πολίτες του Βυζαντίου το υιοθέτησαν, ως σύμβολο, μετά από μια επιτυχή έκβαση σε επίθεση κατά της πόλης τους από τον Φίλιππο, πατέρα του Αλεξάνδρου, όταν η ξαφνική εμφάνιση της σελήνης σε μια νεφοσκεπή νύχτα, αποκάλυψε τα επιτιθέμενα στρατεύματα και απέτρεψε την κατάληψη της πόλης.
Από την αυγή της εμφάνισής της στη Γη έως και τη σύγχρονη εποχή η ανθρωπότητα ατενίζει με δέος τη Σελήνη, εμβαπτίζεται διαρκώς στην έντονη μαγική της ατμόσφαιρα και βιώνει τις επιρροές της. Ο φωτεινός μας δορυφόρος ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον άνθρωπο, αλλά και αντικείμενο λατρείας.

πηγές
20-5-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2633709/Engineer-finds-ancient-solid-gold-tribal-

necklace-worth-20-000-farmers-field-grazing-cows.html
http://www.sourcememory.net/veleda/?p=497

Δεν υπάρχουν σχόλια: