Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

το ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗΣ του ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΟΥ


Λονδίνο, καθηγητές από τα πανεπιστήμια του Exeter και Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι, τα σαλιγκάρια σπάνια επιστρέφουν σε ένα κήπο, εάν ο κηπουρός τα απομακρύνει σε απόσταση μεγαλύτερη από 65 πόδια (20 μέτρα)
Ο καθηγητής David Dunstan, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «ο μέσος αριθμός των σαλιγκαριών που υπάρχει πραγματικά σε ένα κήπο, ανά πάσα στιγμή, καθορίζεται από τον πληθυσμό τους σε ολόκληρη την περιοχή.
Εάν ο κηπουρός θανατώσει αυτά που συλλέγει στον κήπο του, ένας αριθμός σαλιγκαριών από τη γειτονική περιοχή εισρέει μέσα στον κήπο και αναπληρώνει αμέσως τα σαλιγκάρια που θανατώθηκαν»
«Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Royal Horticultural Society έδειξε ότι, ένας στους πέντε κηπουρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ρίξει τα σαλιγκάρια στους κήπους των γειτόνων τους».

Η κηπουρική γνώση που πέρασε από γενιά σε γενιά έκρινε ότι, ένα σαλιγκάρι πάντα επιστρέφει για να γευτεί τα μαρούλια ή τις αζαλέες του κήπου μας, ακόμα και εάν το έχουμε πετάξει σε μεγάλη απόσταση.
Ο θρύλος λέει ότι ένστικτο παλιννόστησης 'homing instinct' ενός σαλιγκαριού είναι τόσο ισχυρό, ώστε να επιστρέφει ακόμα και εάν βρεθεί σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα μίλι (1,61 χλμ)


Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα σαλιγκάρια δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, εάν τα απομακρύνουμε περισσότερο από 20 μέτρα.

για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 416 σαλιγκάρια με σήμανση (σημάδι) στο κέλυφός τους, που πετάχτηκαν πάνω από ένα τοίχο από τούβλα, σε ακαλλιέργητη γη 1.385 φορές μέσα σε έξι μήνες. 

Αρχικά τα έριξαν σε απόσταση πέντε μέτρων αλλά επέστρεψαν, κάθε φορά που τα σαλιγκάρια με τη σήμανση επέστρεφαν, αποκτούσαν μια ακόμη σήμανση. Αυτά που τα έριξαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων, δεν κατάφεραν να επιστρέψουν.
πηγή
15-5-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2629888/How-banish-snails-dont-tell-neighbours-Best-way-rid-throwing-fence.html


15-9-10
 http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/8004453/Snails-have-homing-instinct-

amateur-scientist-discovers.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: