Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ στη ΓΛΟΥΤΕΝΗ και τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ


Βρετανία, έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, διαπίστωσε ότι η ασθένεια κοιλιοκάκη (αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου) διαγιγνώσκεται μόνο στο 24 τοις εκατό των ατόμων.
τα άτομα με κοιλιοκάκη -περίπου το 1% του πληθυσμού- είναι τόσο ευαίσθητα στη γλουτένη, (πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά) ώστε ακόμη και μια μικρή ποσότητα -ένα ίχνος- μπορεί να τους κάνει πολύ άρρωστους
Επειδή οι ζημιές της γλουτένης γίνονται στην επένδυση του λεπτού εντέρου σε άτομα με κοιλιοκάκη, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας: από χρόνια διάρροια και κοιλιακές κράμπες έως την οστεοπόρωση, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αλλά στα τρία τέταρτα των ατόμων με κοιλιοκάκη δεν γίνεται διάγνωση της νόσου και το συγκλονιστικό αυτό στατιστικό στοιχείο χρειάζεται επείγουσα δράση.
Η Sarah Sleet (the chief executive of Coeliac UK) τονίζει ότι είναι ανάγκη να προσδιοριστούν οι πάσχοντες από αυτή τη νόσο.

Το ποσοστό της διάγνωσης έχει τετραπλασιαστεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα είδη σιτηρών, όπως τα ζυμαρικά, τα περισσότερα είδη ψωμιού, δημητριακά πρωινού, κέικ και μερικά άλλα τρόφιμα.
Με τη σημαντική αύξηση στην πρόσληψη γλουτένης κατά τα τελευταία 50 χρόνια -λόγω της παρουσία της παντού και της υπερκατανάλωσης προϊόντων που κατασκευάζονται με πολύ ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου- υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ως κοινωνία, είμαστε σε μια κατάσταση «υπερφόρτωσης γλουτένης» και εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων υποφέρουν από μια κατάσταση που αναγνωρίστηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια και που ονομάζεται «ευαισθησία στη γλουτένη».
Οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη, εμφανίζουν συμπτώματα όπως: πόνους στο στομάχι, φούσκωμα, καούρες, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, εξανθήματα του δέρματος, κόπωση και αϋπνία.
Η μόνη θεραπεία είναι μια δίαιτα εφόρου ζωής, ελεύθερη από γλουτένη.
Η Sarah Sleet τονίζει πως πρέπει να γίνει κάλεσμα στα σούπερ μάρκετ, και να διασφαλιστεί ότι θα έχουν απόθεμα τουλάχιστον οκτώ βασικών προϊόντων διατροφής χωρίς γλουτένη. Υπάρχει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά (τεράστια αύξηση της βιομηχανίας) των προϊόντων χωρίς γλουτένη για ανθρώπους που η υγεία τους εξαρτάται από αυτά τα (ελεύθερα από γλουτένη) τρόφιμα.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2625857/500-000-secret-coeliacs-Only-24-people-condition-diagnosed.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: