Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σόιμπλε: "Οι Γερμανοί χάνουμε περισσότερα από μία ελληνική αποτυχία.."

 «Θα πρέπει να πούμε στους Γερμανούς ότι οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς... 
οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες», παραδέχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε..

«Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα...  πρέπει να κάνει το ίδιο», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Deutsche Welle TV, σε συνέντευξή του η οποία θα προβληθεί την Κυριακή.
Ο τίτλος που δίνει το γερμανικό κανάλι στο ρεπορτάζ-προαναγγελία της συνέντευξης είναι «Σαφώς και θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη», ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ φέρεται να επαναλαμβάνει «Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Σε ερώτηση αν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε αστάθεια για το ευρώ, ο κ.Σόιμπλε αποφεύγει να απαντήσει λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παραγωγικό από την πλευρά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. «Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικα», όπως υπογραμμίζει.

Οι Γερμανοί θα χάσουμε τα περισσότερα
«Φυσικά και είναι φοβερά δύσκολη η κατάσταση από την οπτική γωνία των Ελλήνων. Θα πρέπει να πούμε στους Γερμανούς ότι οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς» παραδέχεται ο κ.Σόιμπλε, απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα θα απαιτούσε μια γενιά και δεν θα ήταν δυνατή σε 2-3 χρόνια. Μάλιστα, σημειώνει ότι το δεύτερο Μνημόνιο έχει ορίζοντα το 2020 και είναι ένα φιλόδοξο -πλην όμως εφικτό- πρόγραμμα.
«Και αντίστροφα, θα πρέπει να πούμε ότι οι Γερμανοί αντλούν από το κοινό νόμισμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Αυτός που είναι ισχυρότερος και ανταγωνιστικότερος έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Για αυτό και έχουμε να χάσουμε περισσότερα. Εάν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες», παραδέχεται ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης, ο κ. Σόιμπλε υπενθυμίζει ότι το Ταμείο έχει μια σημαντική λειτουργία, καθώς έχει την μεγαλύτερη εμπειρία και είναι «υπεράνω υποψίας» σε σύγκριση με έναν ευρωπαϊκό θεσμό. «Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά η βοήθεια έχει νόημα μόνο εάν μακροπρόθεσμα οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Εάν απλά συμβάλλει στην μετατόπιση των προβλημάτων και όχι στη λύση τους, τότε δεν έχει νόημα. Για τον λόγο αυτό λέω ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια δεν θα πρέπει να γίνει βαρέλι δίχως πάτο», καταλήγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών 
greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: