Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Απομυθοποίηση της CIA από Πολωνό πρώην πράκτορα

Η CIA είχε πλήρη στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης USS Cole (DDG 67) τουλάχιστον οκτώ μήνες νωρίτερα.

Στα τέλη του 1999, δύο χρόνια πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η ομάδα του Αφγανού ηγέτη της “Βόρειας Συμμαχίας” και πολέμιου των Ταλιμπάν, Ahmed Shah Massoud*, πρότεινε στη CIA τη δολοφονία του Osama bin Laden με αντάλλαγμα τα $5 εκατ. της επικήρυξης του Σαουδάραβα τρομοκράτη από την κυβέρνηση Clinton. Η ομάδα του Massoud έδωσε ακριβείς πληροφορίες για τους τόπους διαμονής του Bin Laden στην επαρχία Κανταχάρ και τα μέσα που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του αλλά η CIA απέρριψε τουλάχιστον δύο φορές την πρόταση, ισχυριζόμενη ότι “δεν έχει άδεια να σκοτώσει” και πως σέβεται την αμερικανική έννομη τάξη. Αυτό αποκαλύπτει ο Alexander Makowski, πρώην στέλεχος των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών, στο βιβλίο του Ferreting Out Bin Laden. Ο Makowski δεν είναι κάποιος τυχαίος: ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του στις μυστικές υπηρεσίες της κομμουνιστικής Πολωνίας, υπήρξε απόφοιτος του Harvard και της ακαδημίας στρατιωτικών πληροφοριών του Stare Kiejkuty και υπηρέτησε επί 20ετία στην πολωνική αντικατασκοπεία φθάνοντας μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη.

Με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, ο Makowski αποστρατεύθηκε και απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, προωθώντας κυρίως την πώληση οπλικών συστημάτων της πολωνικής αμυνικής βιομηχανίας στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στη “Βόρεια Συμμαχία” του Massoud.

Ο Makowski κατηγορεί ευθέως τη CIA και για την τρομοκρατική επίθεση κατά του αντιτορπιλικού USS Cole (DDG67) του Αμερικανικού Ναυτικού στις 12 Οκτωβρίου 2000 στον κόλπο του Άντεν. Όπως γράφει στο βιβλίο του, η CIA είχε ροή πληροφοριών από τις πολωνικές μυστικές υπηρεσίες για σχεδιαζόμενη επίθεση κατά αμερικανικού πλοίου στην περιοχή, από το 1999. Η CIA αρχικά ζήτησε περισσότερες πληροφορίες και οι πολωνικές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν, μεταβιβάζοντας συνεχώς πληροφορίες επί οκτάμηνο για μία ομάδα 27 ατόμων με έδρα το Ντουμπάι που σχεδίαζε την επίθεση καθώς και πλήρη στοιχεία όπως αριθμούς ταυτότητας και διαβατηρίου για τον φερόμενο ως επικεφαλής τους, τον Abd al Rahim al Nashiri. Όπως αναφέρει, ο Makowski, η CIA απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται περαιτέρω, θεωρώντας αδύνατη την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης. Τρεις μήνες αργότερα, τo USS Cole δέχθηκε φονική επίθεση από ταχύπλοο σκάφος με τουλάχιστον 200kg εκρηκτικής ύλης που άφησε πίσω του 17 νεκρούς ενώ ο al Nashiri βρίσκεται σήμερα στο Γκουαντάναμο, αντιμετωπίζοντας την εσχάτη των ποινών για την ίδια υπόθεση…

Τους ισχυρισμούς του συγγραφέα επιβεβαιώνει και ο συμπατριώτης του και θρύλος στις τάξεις των υπηρεσιών πληροφοριών, Gromoslaw Czempinski, που είχε ηγηθεί της μυστικής επιχείρησης για την απελεύθερωση 6 πρακτόρων της CIA από το Iράκ το 1990.

” Ο Ahmed Shah Massoud, γνωστός και ως το «λιοντάρι του Παντζίρ»,  δολοφονήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2011.

 strategyreports

Δεν υπάρχουν σχόλια: