Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Και επί ΝΔ λεφτά υπάρχουν για ... τζαμιά!


657484598Μπορεί οι Έλληνες φορολογούμενοι να αρμέγονται κανονικά από το κράτος, μπορεί τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου να ... θάβονται, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθούν, μπορεί τα μουσεία μας να ημιλειτουργούν, μπορεί σε λίγο καιρό να οδηγούνται στην φυλακή, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν φορους, όμως τα ... τζαμιά πρέπει να διατηρούνται, για να μην εκνευρίζεται η Τουρκία!

Σειρά σε ένα «μπαράζ» ανακαινίσεων όλων των ιστορικών τεμενών στο κέντρο της πόλης έχει το τέμενος του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής. Οι σκαλωσιές ήδη τοποθετήθηκαν γύρω από το μιναρέ και οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο μιναρές του τεμένους Καγιαλί αποτελεί τμήμα οθωμανικού μεντρεσέ που χτίστηκε το 1730 και βρίσκεται δίπλα στο κτίριο των ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής. Στο κτίσμα αυτό λειτουργεί σήμερα το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μουσουλμάνους μαθητές της μειονότητας, όπου μάλιστα τελευταία χρόνια φοιτούν και κορίτσια.
Το ιεροσπουδαστήριο αποτελείται από δύο συγκροτήματα κτηρίων, το σχολείο απέναντι από τη δημοτική αγορά και το συγκρότημα, το οποίο χρησιμοποιείται ως μαθητική εστία για μαθητές οι οποίοι διαμένουν εκτός πόλης, ενώ τα κελιά του μεντρεσέ σήμερα έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας.

Σε αυτό το δεύτερο κτίσμα βρίσκεται και το τέμενος, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες ανακαίνισης.

Μόλις το 2011 ολοκληρώθηκε η εξωτερική ανακαίνιση στο Εσκί Τζαμί, στο παλαιότερο τέμενος της πόλης. Χτισμένο σύμφωνα με κάποιους κατά τα πρώτα έτη της τουρκοκρατίας, δηλαδή τον 14ο αιώνα, ενώ κατ' άλλους το 1607-1608, από τον Μεχμέτ Μπέη που ήταν γαμπρός του Σουλτάνου Μουράτ Β', το σημερινό κτίσμα ανακαινίστηκε μία πρώτη φορά το 1853-54 και μία δεύτερη το 2002.

Σε αυτή τη δεύτερη, το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών καλύφθηκε με εφυαλωμένα κεραμικά πλακάκια.

Το 2008 ανακαινίστηκε και το το Γενί Τζαμί Κομοτηνής, το οποίο χρονολογείται από το 1585. Βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής και δίπλα βρίσκεται η μουφτεία της Κομοτηνής.

elkosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια: