Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

"Επιχείρηση ανάσχεση λαθρομεταναστών". Που,πως και πόσο εμπλέκονται οι ΕΔ - AΡΓΑ ΤΟ "ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ"!


Στη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης ,ρίχνει η κυβέρνηση τις ΕΔ. Η λέξη “κλειδί” που χρησιμοποίησαν οι υπουργοί Άμυνας,Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, στη σύσκεψη στο ΥΕΘΑ ήταν η “ανάσχεση”. Ο υπουργός Ναυτιλίας μάλιστα χατακτήρισε σε μήνυμά του στο twitter,ιδιαίτερα επικοδομητική τη σύσκεψη και έκανε λόγο για “αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα της χώρας”.


Τι σημαίνει όμως “ανάσχεση” και πως θα εμπλακούν οι ΕΔ;

Σαφώς σημαίνει ότι η αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών θα είναι πιο “επιθετική” και μένει να δούμε πως θα εκφραστεί αυτή η “δυναμικότητα”. Το βέβαιο είναι ότι το πρώτο λόγο στην επιχείρηση “ανάσχεση” θα τον έχει το Λιμενικό Σώμα. Ποιοι θα είναι οι “κανόνες” σ΄ αυτή την επιχείρηση ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι πλέον δεν πρόκειται να παρέχεται κανενός είδος βοήθεια σε σκάφη πυ προσεγγίζουν ακτές ελληνικών νησιών. Πρώτος στόχος θα είναι να ανακόπτεται η πορεία τους. Δεν θα είναι εύκολη δουλειά και είναι άγνωστο μέχρι που θα φθάνουν τα όρια της διαταγής “καμία παροχή βοήθειας”.

Οι ΕΔ ,σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν απ΄ όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη θα υποστηρίζουν ουσιαστικά την επιχείρηση ανάσχεσης με το πιο σημαντικό “εργαλείο”: την έγκαιρη πληροφόρηση. Ούτε αυτό θα είναι εύκολο.

Η επιτήρηση των ναυτικών συνόρων της χώρας με όποιο μέσο δεν είναι απλή υπόθεση ,όταν πρόκειται για μικρά σκάφη που μπορούν να αποπλεύσουν απ΄ οπουδήποτε και να εισέλθουν σε χωρικά ύδατα σε οποιοδήποτε σημαέιο του Αιγαίου. Για να μην αναφέρουμε τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε τεχνικά μέσα σε πολλά από τα παρατήρια αλλά και σε πλοία του ΠΝ. Με τα οποία κανείς ,χρόνια τώρα δεν έχει ασχοληθεί.

Όπως και να ΄χει όμως είναι βέβαιο ότι η εμπλοκή των ΕΔ στην αντιμετώπιση του κύματος λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο θα είναι πλέον μεγαλύτερη και ελπίζουμε και ουσιαστική.Για να γίνει αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι που είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την επιχείρηση “ανάσχεση”. Που πάνω απ΄ όλα απαιτεί αποφασιστικότητα. 

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: