Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι αιτούντες άσυλο Αλβανοί τρομάζουν την Ευρώπη…Σεπτέμβριος 14, 2012.
Το Κοσσυφοπέδιο θα παραδώσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την εκπλήρωση των 95 κριτηρίων που αναφέρονται στον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων.

Η έκθεση αυτή φέρεται να υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες την 1η Σεπτεμβρίου από την Υπουργό για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου, Vlora Çitaku, αλλά η Πρίστινα είχε την ευχέρεια να  δώσει τις τελικές αλλαγές στην έκθεση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο η αναλυτής της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, Aleksandra Shtigel, δήλωσε ότι η ΕΕ «έχει κάψει τα δάκτυλά της» από την άμβλυνση του καθεστώτος βίζας για τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο,  τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βοσνία.
Ένας αριθμός των πολιτών αυτών  των χωρών είχε ζητήσει άσυλο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είχε, ακόμη, τη δυνατότητα να ταξιδέψει χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι φόβου των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων είναι η αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο από το Κοσσυφοπέδιο και σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ έχει σκληρύνει τα κριτήρια προς την κυβέρνηση της Πρίστινα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για το 2001,  ο αριθμός των αλλοδαπών που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε το 4,3 τοις εκατό για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, 1,3 τοις εκατό για τους Βόσνιους, 0,7 για τους Σκοπιανούς και ένα ποσοστό 1,5 τοις εκατό για τους προερχόμενους από τη Σερβία.
--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: