Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Συναλλαγές απο εδώ και στο εξής μόνο με "πλαστικό κουπόνι" - Ο νέος κανονισμός της ηλεκτρονικής φυλακής

Απο το 2010  φωνάζαμε  ότι  μας κόβουν  κάθε δυνατότητα  επιβίωσης  χωρίς την  έγκριση  του "Μεγάλου Αδελφού" ,όταν δηλαδή  ο  εκ  των  δωσιλογων  και τέως πρωθυπουργεύων  Γ. Παπανδρέου  κατέθετε το "νέο" του φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο μεταξύ των άλλων  απαγορεύονταν   οι συναλλαγές  άνω των  1500 ευρώ με μετρητά  και επιτρέπονταν  μόνο με χρήση  πιστωτικής κάρτας , κάρτας συναλλαγών, τραπεζικής διαμεσολάβησης, ή κάρταςτου πολίτη.
Λέγαμε  τότε  ότι  σε λίγο  θα απαγορεύσουν  κάθε  είδους  συναλλαγή με μετρητά χρησιμοποιώντας οπως και αλλού  την πασίγνωστη  μέθοδο  του σαλαμιού, δηλαδή  της  σταδιακής μείωσης  των μετρητών στις συναλλαγές μέχρι την εξαφάνισή  τους και την ανατικατάστασή τους με ένα "παλαστικό κουπόνι".
Αν δεν αντισταθούμε εδώ και τώρα  αρνούμενοι την  νέα ταυτότητα  δηλαδή την κάρτα του πολίτη τότε  αύριο  που  θα  τρέχουμε  στα  συσίστιά τους κρατώντας  στο χέρι  μας  το παλστικό τους κουπόνι  δεν θα εχει νόημα  κανενίς είδους  διαμαρτυρία και ένσταση για έναν  απλούστατο λόγο.Επειδή  θα έχουμε  βγάλει τα μάτια μας  με τα ίδια μας τα χέρια , ή όπως συνηθ΄ζιουμε να λέμε επειδή θα έχουμε  δεχτεί να μας φορέσουν   την  πανίσχυρη  ηλεκτρονική χειροπέδα που  αρχικά θα έχει τη μορφή μιας  "νέας  πλαστικής ταυτότητας"
Ας δούμε  το γράφει σχετικά ο φίλος  id-ont

σχόλιο ID-ont: "Πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρις" (βλ. χθεσινό μας δημοσίευμα: Σκέφτονται να κάνουν υποχρεωτική την Κάρτα Αποδείξεων;) με νέες δορροές στις εφημερίδες, μαθαίνουμε ότι σκέφτονται να κάνουν υποχρεωτικό το πλαστικό χρήμα (χρεωστικές, πιστωτικές κάρτες) για συναλλαγές άνω των 300 €.

Σας θυμίζουμε πως πριν 1 χρόνο η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε κατεβάσει το όριο συναλλαγών αρχικά στα 3.000€ και στη συνέχεια στα 1.500€. (Σημείωση: Φοροτεχνικοί έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά αυτού του μέτρου: Στο ΣτΕ οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ). Πριν λοιπόν το ΣτΕ βγάλει απόφαση για τα 3.000€ ξανακατεβάζουν το όριο στα 300€.


Η αχρήματη κοινωνία είναι προ των πυλών. Σε παλαιότερη ανάρτησή μας διερωτόμασταν (Έρχεται η ΑΧΡΗΜΑΤΗ κοινωνία με πρόσχημα ... την πάταξη της φοροδιαφυγής!!!
) : Εάν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις μήπως οδηγούμαστε προς μια κατάσταση όπου θα ισχύει "ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων" ...την Κάρτα Αποδείξεων, την Χρεωστική Κάρτα, την Πιστωτική Κάρτα και τελικά το ...τσιπάκι; 

Μην ξεχνάτε ότι πριν 2 χρόνια όλες οι χρεωστικές και όλες οι πιστωτικές κάρτες απέκτησαν τσιπάκι. Μέσω του blog μας, είχαμε καλέσει να αντιδράσετε αρνούμενοι αυτές τις κάρτες (βλ. επιστολή προς τράπεζα).
 

Τέλος να επισημάνουμε πως όλα αυτά τα μέτρα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι οι σκέψεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση και υπόδειξη του κου ΡΑΪΧενμπαχ και της ομάδας του... 


Σα να μην πέρασε μια μέρα...


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τέλος στο ρευστό σε όλες τις συναλλαγές και υιοθέτηση μόνο πλαστικού χρήματος σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να... εντοπίσει το «μαύρο» χρήμα που κινείται στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό στήνει «ηλεκτρονικό μπλόκο» για το ΦΠΑ και εξετάζει την καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων, όπως η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή, καθώς θα καταγράφονται αυτόματα τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα βεβαιώνονται οι αναλογούντες φόροι, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από τη στιγμή που όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.Για να γίνει μάλιστα ευρέως αποδεκτό το νέο σχέδιο, μελετάται να δοθεί ισχυρό κίνητρο σε όλους τους πολίτες, ούτως ώστε να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Μείωση έως 3%
Συγκεκριμένα, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου προβλέπει ότι όσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους θα έχουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ίση με το 3% της δαπάνης.Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων, που διεξάγονται στο υπουργείο, υπάρχει και «ισχυρότερη» πρόταση για μείωση του ΦΠΑ κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές κυρίως κάτω των 300 ευρώ.

Και επιστροφή χρημάτων
Οι παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι επιθυμούν να μπει τέλος στις συναλλαγές με ρευστό, έχουν στη «φαρέτρα» τους και εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πλαστικό χρήμα, με παράλληλη άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο από τις τράπεζες που μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αυτό σε επίπεδο κόστους σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει περίπου 55-60 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αγορές ύψους 5,5-6 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών.Από την άλλη πλευρά, όμως, σε επίπεδο οφέλους, κερδίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ, αφού δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διαφυγής. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θα κερδίζουν επιστροφή 1 ευρώ για κάθε 100 ευρώ συναλλαγής, μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούν τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές τους κάρτες.

Ο ρόλος της τράπεζας
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω μέτρο, που έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών η ομάδα Ράιχενμπαχ, προβλέπει ότι κάθε φορά όπου θα γίνεται συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, η τράπεζα που μεσολαβεί, πριν αποδώσει τα χρήματα στην επιχείρηση, θα παρακρατά και θα αποδίδει αμέσως το ΦΠΑ στο Δημόσιο. Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι η τράπεζα θα επιφορτιστεί και με το συμψηφισμό των επιστροφών 1% σε βάρος του Δημοσίου, από τα ποσά φυσικά του αποδιδόμενου ΦΠΑ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να επιστρέφουν το κεφάλαιο στους πελάτες τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όποια από τις ανωτέρω δύο προτάσεις επιλεγεί για να εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» κατά της φοροδιαφυγής, μελετάται όπως ισχύσει και για τη χρήση της φοροκάρτας, η οποία έχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, πέσει στα... αζήτητα, πιστοποιώντας για μια ακόμη φορά ότι το «κίνημα» των αποδείξεων έχει ατονήσει.

Δαπάνες και αποδείξεις
Για το λόγο, εξάλλου, αυτό μελετάται όπως από το 2013 οι δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία, εκτός δηλαδή απ' αυτές που αφορούν σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, μεταφορών, καθώς και αυτές που αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) ή οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα), συνδεθούν με ένα φορολογικό κίνητρο όπως το να μη «χτίζουν» στο εξής το αφορολόγητο όριο, αλλά να αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα.Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών στην αγωνιώδη του προσπάθεια να «τονώσει» τα έσοδα και να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού είναι όπως από το επόμενο έτος εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις του, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής του.http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2227545
 
σχόλιο ID-ont: Διαβάσαμε μια ανάλυση για το φορολογικό σύστημα και προτάσεις για την βελτίωσή του. Ο συντάκτης της, οικονομολόγος κος Μαρκάζος προτάσσει 10 σημεία. Χωρίς να συμφωνούμε αναγκαστικά με όλες τις θέσεις του συντάκτη, θεωρούμε ενδιαφέρουσα τη θέση του Νο 8, την οποία απομονώσαμε και σας την παρουσιάζουμε...

8. Το να πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι πανάκεια στη λύση των φορολογικών προβλημάτων είναι δόγμα μειωμένης αξιοπιστίας. Φυσικά και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις είναι (σχεδόν πάντα) αποτελεσματικές, αλλά συγχέουμε την αστρονομία με την αστρολογία όταν κάποιοι ονειρεύονται έναν τεράστιο κρατικό υπερυπολογιστή, ο οποίος θα είναι on line συνδεδεμένος με χιλιάδες επιχειρήσεις και θα πιστοποιεί ηλεκτρονικά αυθεντικά τιμολόγια ή θα επικοινωνεί με εκατομμύρια ταμειακές μηχανές. Αν τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια «καταφέρουν» να υλοποιηθούν, εκτός της σπατάλης πόρων, μάλλον θα ρίξουν αλάτι στην πληγή της φοροδιαφυγής μέσω του χάους που θα δημιουργηθεί.

Τέτοιες ιδέες συλλαμβάνονται υπό την επήρεια της αυταπάτης της τεχνολογικής παντοδυναμίας κατόπιν ισχυρών δόσεων άγνοιας της πραγματικότητας. Πολλά από τα φορολογιστικά νομοθετήματα, που συνήθως ακολουθούνται από πολλές και αντιφατικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που προσπαθούν να καλύψουν την απόσταση μέχρι την πραγματικότητα, θα είχαν αποφευχθεί αν λειτουργούσε προληπτικά ένας μηχανισμός από επαγγελματίες από τον επιχειρηματικό χώρο οι οποίοι αντιλαμβάνονται prima vista το εφικτό ή το ανέφικτο εφαρμογής νέων μέτρων.

Έτσι δεν θα ονειρευόταν κανένας υπουργός «κινήματα αποδείξεων» σε μέτρα που μείωσαν τους φόρους χωρίς να αυξήσουν τα δηλωθέντα εισοδήματα, ούτε θα νομοθετούσαμε το κυνήγι του φαντάσματος της υπεραξίας των μετοχών. Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατόν να λοιδορούμε την τεχνογνωσία των ξένων επειδή «δεν ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα», όταν το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη μιζέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: