Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το Αμβούργο, η πρώτη πόλη που αναγνωρίζει τις μουσουλμανικές γιορτές
Το Αμβούργο έχει υπογράψει μια συμφωνία με μουσουλμανικές οργανώσεις σύμφωνα την οποία θα αναγνωρίζονται οι μουσουλμανικές γιορτές και θα «βελτιωθούν» τα μαθήματα θρησκευτικών στα σχολεία.
Η συμφωνία είναι η πρώτη αυτού του είδους στη Γερμανία, όπως αναφέρει το Der Spiegel.
Οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων και των κοινοτήτων των Αλεβιτών συμμετείχαν στη συμφωνία, η οποία θα δώσει στις μουσουλμανικές γιορτές το ίδιο καθεστώς με τις μη υποχρεωτικές χριστιανικές γιορτές. Οι μουσουλμάνοι που επιθυμούν να τηρούν τις θρησκευτικές τους γιορτές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μια μέρα διακοπών.
Η συμφωνία θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της πόλης-κράτους. Εγγυάται, επίσης, τη διδασκαλία των ισλαμικών μαθημάτων στα σχολεία και τα δικαιώματα ταφής.
Αν και σε μεγάλο βαθμό έχει χαρακτήρα συμβολικό, η συμφωνία έχει επαινεθεί από άλλες πόλεις της Γερμανίας.
Ο Richard Meng, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου, δήλωσε ότι η συμφωνία "άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη διαφάνεια και ανοχή." Ο Berg σημείωσε ότι το Βερολίνο είχε ήδη εγκρίνει παρόμοια μέτρα.
Τα μη-δογματικά θρησκευτικά μαθήματα, που συνήθως διδάσκονται από τους Προτεστάντες, θα έχουν την μεγαλύτερη αλλαγή. Το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί τώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια για να συμπεριλάβει και τους μουσουλμάνους Αλεβίτες, ένα πιο φιλελεύθερο κλάδο του Ισλάμ.
Όμως, οι ισλαμικές ομάδες δεν θα έχουν την ίδια νομική υπόσταση όπως οι χριστιανικές εκκλησίες, οι οποίες λαμβάνουν εκκλησιαστικό φόρο που επιβάλλεται στα μέλη τους από τη γερμανική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: