Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ, Ο ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΞΕΝΟΣ, ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΩΣ ΝΑ "ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ" ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ" ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟ ΕΥΛΑΛΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ επισκέφτηκε τα χωριά της πεδινής Ξάνθης Εύλαλο και Ορφανό

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και οι υποπρόξενοι Αντνάν Οζτούρκ και Αλπέρ Ατάκ, επισκέφτηκαν το χωριό Εύλαλο του νομού Ξάνθης και έκαναν την προσευχή της Παρασκευής μαζί με τον κόσμο του χωριού. Στην προσευχή μετείχαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο πρώην βουλευτής Τσετίν Μάντατζη, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και πολλοί ομογενείς από τα γύρω χωριά. Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε πριν από την προσευχή έκανε ένα σύντομο κήρυγμα με στοίχους από το Κοράνι σχετικά με την σημασία της ισλαμικής θρησκείας.


¨Να θέτετε πάντα το αίτημα σας για νηπιαγωγεία στα τούρκικα και ελληνικά. Φύλακες της γλώσσας σας και της θρησκείας σας είναι οι εκλεγμένοι μουφτήδες σας και οι θρησκευτικοί σας λειτουργοί¨

Μετά από το ναμάζι που τέλεσε ύστερα ο ιμάμης του χωριού Χουσείν Καγιά, σύντομο χαιρετισμό προς τον κόσμο του χωριού απεύθυνε ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ. Ο κύριος Ιλχάν Σενέρ κατά την ομιλία του ανέφερε πως είναι ανάγκη στον αγώνα για την μειονότητα να κινούνται μέσα σε ενότητα και ομοψυχία και είπε τα εξής : ¨Στον αγώνα για την μειονότητα δεν θα λέτε «Εγώ έκανα» αλλά «Εμείς κάναμε», πρέπει να δώσετε σημασία στην εκπαίδευση, και πρέπει να θέτετε πάντα το αίτημα σας για δίγλωσσα –τουρκικά-ελληνικά- νηπιαγωγεία. Τα σχετικά με την εκπαίδευση δικαιώματα σας οργανώθηκαν ξεκάθαρα με το άρθρο 40 της συνθήκης της Λοζάννης. Κατά την διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας να είστε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία. Να στηρίζετε πάντα την γλώσσα σας και την θρησκεία σας. Φύλακες της γλώσσας σας και της θρησκείας σας είναι οι εκλεγμένοι μουφτήδες σας και οι θρησκευτικοί σας λειτουργοί. Για μι ακόμη φορά εκφράζω την ικανοποίηση μου που βρίσκομαι ανάμεσα σας και υποβάλω τον σεβασμό μου¨.

Επίσκεψη στο νεκροταφείο στην αυλή του τζαμιού

Μετά από την προσευχή της Παρασκευής, ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ και οι συν αυτώ, επισκέφτηκαν το ιστορικό νεκροταφείο που βρίσκεται στην αυλή του τζαμιού και ενημερώθηκαν σχετικά με τις ταφόπλακες από τον ιμάμη Χουσεΐν Καγιά. Επίσης ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ επισκέφτηκε τον τάφο του Μουσταφά Χουσεΐν που άγνωστοι τον έσπασαν κατά τον μήνα του Ραμαζανιού, και ενημερώθηκε σχετικά από τους συγγενείς του. Εμείς ως εφημερίδα Μπιρλίκ ρωτήσαμε σχετικά τον αδερφό του, τον Φαχρί Χουσείν. Αυτός κατήγγειλε έντονα το περιστατικό, και μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του είπε πως αυτοί που το έκαναν αυτήν την ασέβεια βρίσκονται μακριά από την ανθρωπιά και δεν θα τους συγχωρήσει ποτέ.

Γεύμα στο Μικρό Ορφανό
Ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και αυτοί που ήταν μαζί του μετά από την επίσκεψη στο νεκροταφείο, συνομίλησαν για λίγο με τον κόσμο του χωριού και έπειτα πήγαν στο Μικρό Ορφανό στο σπίτι του πατέρα του Τσετίν Μάντατζη, όπου ο Τσετίν Μάντατζη παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρόξενου Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, και των υποπρόξενων Αντνάν Οζτούρκ και Αλπέρ Ατάκ. Στο γεύμα κλήθηκαν και οι δημοσιογράφοι, και στο τέλος του ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ ευχαρίστησε αυτούς που το ετοίμασαν. Μετά από το γεύμα ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ πήγε στο καφενείο του χωριού όπου για κάποιο διάστημα συνομίλησε με νέους του χωριού.
…………..
Εφ. Μπιρλίκ 8/9/2012

Σχ : Ο πρόξενος έδωσε γραμμή : ΠΑΝΤΑ να ζητάτε δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Κυρ πρόξενε που λέει το άρθρο 40 της συνθήκης της Λωζάννης για ¨υποχρέωση στα τουρκικά¨ ;
Οι Μάντατζι, Ντεντέ και Τζ. Ομέρ, Χουσείν Ζεϊμπέκ και -φυσικά- ο Αχμέτ Μέτε είναι οι μόνιμοι ακόλουθοι του πρόξενου, όπου πάει αυτός στην Ξάνθη. Και αν για τους δημοσιογράφους και για τον Μέτε το κατανοούμε, ο Μάντατζι ; Μάλλον εξακολουθεί να έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Θεμιτόν. 
 
tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: