Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ!

Χάτιμ στην Κοτύλη

Στο χωριό Κοτύλη του ορεινού όγκου πραγματοποιήθηκε με ενθουσιασμό στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου τελετές κουρμπάνι και χάτιμ. Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου με συμμετοχή πολύ κόσμου και του προέδρου της ομάδας θεολόγων της μουφτείας Ξάνθης Γιλμάζ Μαχμούτ, σφαγιάσθηκαν τα κουρμπάνια. Στις 2 Σεπτεμβρίου η τελετή χάτιμ που οργανώθηκε υπό την επίβλεψη των δασκάλων των μαθημάτων Κορανίου Μουσταφά Καμού και Μουχάμετ Μαχμούτ, προκάλεσε συγκίνηση στους μετέχοντες.

Δίπλα στο μεγάλο πλήθος ως επίτιμοι καλεσμένοι παραβρέθηκαν ο μουφτής μας Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, οι εκπρόσωποι του προξενείου της μητέρας πατρίδας Τουρκίας στην Κομοτηνή υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ και Ουφούκ Γκιοζαϊντίν, ο εμπορικός ακόλουθος του προξενείου της Τουρκικής δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη Κεμάλ Σινάν Τουζούν, ο βουλευτής μας Χουσέιν Ζεϊμπέκ, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ιρφάν Ουζούν, ο δήμαρχος Μουσταφά Τσουκάλ, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Ιμπραήμ Ιμπραχίμκο, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά, ο εκπρόσωπος του DEB Ισμέτ Τουτζάρ, ο διευθυντής της Ζιραάτ-Ξάνθης Ομέρ Τσαγί, πρώην βουλευτές και πολλοί θρησκευτικοί λειτουργοί που εργάζονται στην μουφτεία Ξάνθης.

Το μήνυμα που έδωσε κατά την ομιλία του ο μουφτής μας Αχμέτ Μέτε ήταν το εξής : Ζήσαμε σήμερα συγκινητικές στιγμές. Συγχαίρω τους δασκάλους και τους μαθητές των μαθημάτων Κορανίου. Τρία στοιχεία υπάρχουν που κρατάνε όρθιο ένα έθνος. Θρησκεία, εθνότητα και παραδόσεις και έθιμα. Για όσο τα στηρίζουμε αυτά θα συνεχίζουμε πάντα να υπάρχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να σπουδάζουμε τα παιδιά μας στα οποία θα αφήσουμε παρακαταθήκη το μέλλον μας, και ιδιαίτερα τα κορίτσια. Διότι τα κορίτσια μας είναι οι αυριανές μανάδες και αυτές που θα αναθρέψουν παιδιά¨.

Μετά από την τελετή μοιράστηκε πιλάφι που είχαν ετοιμάσει οι κάτοικοι της Κοτύλης.

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 6/9/2012
tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: