Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΕΙΠΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Βρέθηκαν στην Αίνο ερείπια εκκλησίας

Κατά τις ανασκαφές που συνεχίζονται για 41 χρόνια στην Αίνο (Ενέζ) της Ανδριανούπολης βρέθηκαν ερείπια εκκλησίας που είχε κατασκευάσει Ρωμαίος βασιλιάς για την κόρη του.
Στις ανασκαφές που επί 41 χρόνια συνεχίζονται στην Αίνο της Ανδριανούπολης έχουν βρεθεί ίχνη από Θράκες, Τρώες, Γενουάτες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς, βρέθηκαν τώρα ερείπια εκκλησίας που είχε κατασκευάσει Ρωμαίος βασιλιάς για την κόρη του.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Σαγίτ Μπασαραν που είναι επικεφαλής των ανασκαφών, ανέφερε πως η βασιλική της κόρης του βασιλιά αναφέρεται από το 14ο αιώνα, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη από την Ρωμαϊκή εποχή.
Ο Μπασαράν τόνισε πως η περιοχή ονομάζεται από τους ντόπιους ¨κόρη του βασιλιά¨ και είπε : Πιστεύουμε πως αυτό το όνομα δόθηκε επειδή είχε αφιερωθεί στην κόρη του βασιλιά. Είναι μια αρκετά μεγάλη βασιλική με 30 μέτρα μήκος, 27 μέτρα πλάτος και με τρείς αψίδες¨,
Ο Αυστριακός αρχαιολόγος Στέφαν Καρβάισεσε που υπηρετεί στις ανασκαφές δήλωσε πως η εκκλησία είχε καταρρεύσει από σεισμό και ότι αν και μερικές φορές επισκευάστηκε, στο τέλος εγκαταλείφτηκε. Ο Καρβάισεσε ανέφερε πως έγινε αντιληπτό πως η εκκλησία ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα και ότι προσπαθούνε να βγάλουν από το χώμα τα ερείπια της εκκλησίας.
Στην τοποθεσία αυτή που ιστορικά λεγόταν Αίνος, συνεχίζονται οι ανασκαφές για να αποκαλυφθούν ίχνη από τους πολιτισμούς που ίδρυσαν Θράκες, Τρώες, Γενουάτες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Οθωμανοί. Οι ανασκαφές στηρίζονται από το υπουργείο τουρισμού και πολιτισμού, από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και από την νομαρχία Ανδριανούπολης.
Haberler.com 11/9/2012

 tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: