Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλίδα ΣΟΥΡΓΕΛΟκαλλιτέχνιδα προκαλεί με αγαλματάκια της Παναγίας


Την ώρα που κινηματογραφικά πλάνα και σκίτσα θεωρούνται προσβλητικά για τον μουσουλμανικό κόσμο και οδηγούν σε βίαιες συγκρούσεις και εντάσεις, μια Γαλλίδα καλλιτέχνιδα ίσως αναστατώσει τους φανατικούς Χριστιανούς με τις δημιουργίες της.

Η Soasig Chamaillard λοιπόν χρησιμοποιεί την φαντασία της και ζωγραφίζει αγαλματάκια της Παναγίας προσφέροντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα που πολλοί θεωρούν προσβλητικό για τον χριστιανισμό. Ετσι η Παναγία Σούπερ Μάριο, η Παναγία μικρό μου πόνυ, η Παναγία ροκσταρ, η Παναγία Hello Kitty, η Παναγία γκέισα είναι μερικά από τα ευφάνταστα δημιουργήματα της Γαλλίδας εκπροσώπου της κιτς αισθητικής.

Μιλώντας στην Huffington Post η Chamaillard δήλωσε ότι ξεκίνησε να ζωγραφίζει μινιατούρες της Παναγίας όταν ο πατέρας της της χάρισε ένα αγαλματάκι το οποίο είχε φθορές. Αποφάσισε λοιπόν να το επιδιορθώσει και στην πορεία διαπίστωσε ότι έδινε μια άλλη όψη στην Παναγία.

Δεν είναι πολλοί εκείνοι βέβαια που εκτιμούν και κατανοούν την τέχνη της μια και Καθολικοί αποκάλεσαν έκθεσή της με μινιατούρες «σκανδαλώδη, ντροπιαστική και βλάσφημη». Άλλοι μάλιστα προχώρησαν σε πιο ακραίες δηλώσεις λέγοντας ότι επιθυμούν η Γαλλίδα «να καεί στην κόλαση και οι φλόγες να κατασπαράξουν την γκαλερί της». Η ίδια βέβαια ψύχραιμα απάντησε σε όσους την κατακρίνουν ότι «η πίστη πρέπει να είναι ισχυρή τόσο ώστε να μην επηρεάζεται από απλά αντικείμενα. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το αντικείμενο και να μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για τέχνη».

Πάντως η ίδια μιλώντας στην Huffington Post συμπλήρωσε ότι νιώθει έτοιμη να αρχίσει να ζωγραφίζει όχι μόνο γυναικείες αλλά και ανδρικές μορφές πλέον αφήνοντας να εννοηθεί ότι επόμενος σούπερ ήρωάς της μπορεί να είναι ο Χριστός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: