Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μόσχας: ''Κάποιοι φοβούνται την αναγέννηση της Ορθοδοξίας στη Ρωσία''

H Ορθοδοξία στην Ρωσία δέχεται επίθεση από εχθρούς που δεν επιθυμούν την αναγέννησή της στη μετα-σοβιετική εποχή, δήλωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση και από το Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.
 
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποστήριξε ότι η Εκκλησία βρίσκεται υπό επίθεση από εχθρούς, οι οποίοι επιθυμούν να καταστρέψουν τόπους λατρείας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν κατονόμασε το punk μουσικό συγκρότημα Riot Pussy και την πρόσφατη καταδίκη τους, όμως αναφέρθηκε εμμέσως στον πόλεμο που δέχεται η Ορθοδοξία στη Ρωσία. 
 
Να σημειωθεί πως μετά την ανακοίνωση της ποινής των μελών του συγκροτήματος βάνδαλοι στη Ρωσία και την Ουκρανία έκοψαν ξύλινους σταυρούς από ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη. Τα μέλη του συγκροτήματος, ωστόσο, δήλωσαν πως δεν σχετίζονται με τους βανδαλισμούς ούτε τους υποστηρίζουν. 
 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε στους "εχθρούς" που προσπαθούν να ανακόψουν τη μετα-σοβιετική αναβίωση της ρωσικής Ορθοδοξίας, προειδοποιώντας ωστόσο πως ο αγώνας τους "δεν θα σταματήσει".
 
Μιλώντας σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση και σε τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα (για τον εορτασμό της μάχης του 1812 που η Ρωσία οδήγησε σε ήττα τον Ναπολέοντα) ο Πατριάρχης τόνισε πως όπως και τότε δοκιμάστηκε η πίστη του λαού στην Ορθοδοξία και τη Ρωσία και τα κατάφεραν, έτσι και τώρα "όσοι ξεκίνησαν αυτή την πρόκληση βλέπουν πως απέναντί τους δεν έχουν μια απρόσωπη, ήσυχη μάζα ... αλλά έναν λαό που είναι ικανός να προστατεύσει ό, τι έχει ιερό».
 
Η επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, δήλωσε ο Πατριάρχης, συνιστά επίθεση κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κατά του πολιτισμού μας". 
 
Ο κ. Κύριλλος δήλωσε ότι η μάχη ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα πριν 200 χρόνια ήταν ένα μάθημα για τη Ρωσία του σήμερα, το οποίο απειλείται από "βλασφημία και οργή".
 
"Αυτοί που κοροϊδεύουν τα ιερά μας, απορρίπτουν την πίστη μας και, ενίοτε, καταστρέφουν τις εκκλησίες μας" τόνισε, "εξετάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να προστατεύσουν τους ιερούς τους τόπους".
 
Ο Πατριάρχης Μόσχας απέρριψε τις ανησυχίες για την αυξανόμενη δεσμών μεταξύ Εκκλησίας και του κράτους, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι "δεν είναι μια συγχώνευση, αλλά ο εκχριστιανισμός της κοινωνίας."
 
"Αυτό είναι που φοβίζει τους αντιπάλους μας" πρόσθεσε. 
 
"Είναι ο φόβος ότι η Ορθοδοξία, η οποία είχε σχεδόν καταστραφεί κατά τη σοβιετική εποχή, είναι σε θέση να επιστρέψει στη ζωή των ανθρώπων. Και όλη αυτή η αυξανόμενη αναταραχή είναι για να μας αποθαρρύνει να προχωρήσουμε", κατέληξε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
 
Αιμίλιος Πολυγένης
romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: