Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφορά για τα μπλοκάκια

Φωτογραφία για Χάνουν ένα μισθό όσοι αμείβονται με μπλοκάκι
 Ενας ακόμα φόρος πέφτει στα κεφάλια των μισθωτών που έχουν και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, καθώς σχεδιάζεται να αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου από 20% στο 30%.

Ταυτόχρονα στήνονται «δόκανα» στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και το επιπλέον αφορολόγητο που δικαιούνται για καθένα από τα παιδιά τους. Επίσης θα φορολογούνται με 30% από το πρώτο ευρώ, ενώ τους επιβάλλεται και παρακράτηση 55% για τον φόρο (προκαταβολή φόρου), που θα πληρώσουν την επόμενη χρονιά.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται για τους μισθωτούς που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών για να καλύπτουν ενδεχομένως μια δεύτερη απασχόληση (με σχέση εξαρτημένης εργασίας).

Θα συνεχίσουν μεν να φορολογούνται βάσει την κλίμακας των φυσικών προσώπων, αλλά θα βάζουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους, εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου στο 30%. Παρηγοριά για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους είναι η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και η φορολόγησή τους με την κλίμακα την οποία χάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 30%. Ομως το σχέδιο αυτό κρύβει δυο παγίδες:

1.     Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000, αλλά και τα αφορολόγητα για τα παιδιά τους. Τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα. Με τον τρόπο αυτόν, ένας επαγγελματίας με τρία παιδιά και με εισόδημα 8.000 ευρώ, ενώ φέτος δεν πλήρωσε φόρο, το 2013 θα κληθεί να πληρώσει φόρο ίσο με 2400 ευρώ.
2.     Εφόσον οι επαγγελματίες φορολογηθούν με τον τρόπο που φορολογούνται οι επιχειρήσεις, τότε εκτός από τον φόρο 30% θα επιβαρυνθούν και με την παρακράτηση 55% (προκαταβολή φόρου) για την επόμενη χρονιά. Ο επαγγελματίας με τα 3 παιδιά, εκτός από τα 2.400 ευρώ που θα πληρώσει το 2013, θα επιβαρυνθεί και με 1.320 ευρώ, ποσό που θα καταβάλει ως παρακράτηση φόρου για την επόμενη χρονιά. Αποτέλεσμα, η οφειλή στην εφορία να φτάσει συνολικά στα 3.720 ευρώ!


Στέλιος Κράλογλου
"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: