Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Άγριες συγκρούσεις στη Μαδρίτη - Οι Ισπανοί "πολιορκούν" το Κοινοβούλιο - ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ!

  Επεισόδια και συλλήψεις διαδηλωτών, 100 μέτρα απο το κοινοβούλιο. Με σιδερένιους φράκτες και οχήματα στους περιμετρικούς δρόμους η ισπανική αστυνομία απέκλεισε τις προσβάσεις γύρω απο αυτό.

Χιλιάδες ισπανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης, πολιορκώντας το κοινοβούλιο, σε μια διαδήλωση στα μέτρα λιτότητας που προωθούνται απο την κυβέρνηση Ραχόι.
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών οι οποίοι επιχείρησαν να απωθήσουν με τη βία το πλήθος που προσπαθούσε να σπάσει ένα από τα φράγματα που απέκλειαν την πρόσβαση στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μέλη του κινήματος των "Αγανακτισμένων", είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα όπως "Παραιτηθείτε!". Ορισμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.


"Χέρια ψηλά, αυτά είναι τα όπλα μας", απάντησε επίσης το πλήθος, σηκώνοντας τα χέρια, απέναντι στους αστυνομικούς που κράδαιναν τα γκλομπ τους για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν.
Πολλές οργανώσεις και κινήματα οργάνωσαν τη διαδήλωση αυτή κινητοποιώντας τον κόσμο κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Οι οργανωτές κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι πρόδωσε τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν από τις περσινές εκλογές και ότι πέρασε μέσω διαταγμάτων μια σειρά από μέτρα, χωρίς να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τους βουλευτές.Απο νωρίς η αστυνομία είχε αναπτύξει ισχυρότατες δυνάμεις γύρω απο το κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στους διαδηλωτές «να περικυκλώσουν, ή να καταλάβουν» το Κοινοβούλιο, διατράνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστίνα Θιφουέντες.


Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί είχαν διαδηλώσει στους δρόμους της Μαδρίτης και στις 15 Σεπτεμβρίου ενάντια στις περικοπές που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή κόπτεται να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα με τη συνδρομή ενός δανειακού πακέτου έως και 100 δισεκ. ευρώ από την Ευρωζώνη.
Για φέτος η Ισπανία υπολογίζει να καταγράψει ύφεση περί το 2%, την ώρα που η ανεργία καλπάζει στο 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: