Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Και δεύτερη μάχη στην Βεγγάζη - Καρέ-καρέ το νέο Μογκαντίσου των ΗΠΑ - 4 οι νεκροίΝέες λεπτομέρειες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τα τραγικά γεγονότα της Λιβύης όπου έχασε τη ζωή του ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα Christopher Stevens, ένα  ακόμη άτομο από το διπλωματικό προσωπικό και δύο από τους κομμάντο που είχαν σπεύσει από την Τρόπολη ως συνοδεία του Stevens.
 
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από την Ουάσιγκτον και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, μόλις ξεκίνηση η πολιορκία του προξενείου στη Βεγγάζη, μια ομάδα Αμερικανών κομάντο – το πιθανότερο οκτώ ατόμων- έφυγε εσπευσμένα από την Τρίπολη με ελικόπτερο και αποστολή της να συναντήσει τα 37 συνολικά άτομα της αμερικανικής αποστολής στη Βεγγάζη σε ένα «σίγουρο κρησφύγετο» το οποίο θα χρησιμοποιείτο για ανάλογες περιπτώσεις. 

Ο Λίβυος υπεύθυνος ασφαλείας λοχαγός Fathi al-Obeidi είχε ως αποστολή να συναντήσει τους οκτώ Αμερικανούς Πεζοναύτες στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης και από εκεί να κατευθυνθούν όλοι μαζί στο μυστικό κρησφύγετο –μια απομονωνόμενη βίλα-ν όπου είχαν βρει καταφύγιο οι 37 της αμερικανικής αποστολής για να τους συνοδεύσουν πίσω στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης και από εκεί να διαφύγουν.
Όταν όμως οι δύο ομάδες έφτασα στην υποτιθέμενη μυστική τοποθεσία δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά όλμων τα οποία ήταν ιδιαίτερα εύστοχα.

«Ειλικρινά θεωρώ πως η επίθεση αυτή ήταν προσχεδιασμένη», είπε ο Obeidi ο οποίος συμπλήρωσε πως η επίθεση εναντίον της αμερικανικής αποστολής ήταν εργο επαγγελματιών; «Η ακρίβεια με την οποία οι όλμοι τους, μας κτυπούσαν ήταν πολύ καλή για να προέρχονται από απλούς επαναστάτες». 

Από την ομάδα των 8 Αμερικανών καταδρομέων ένας σκοτώθηκε από τα πυρά των όπλων και άλλοι δύο τραυματίστηκαν έκανε  γνωστό ο Obeidi, άλλες πληροφορίες όμως από τον Λίβυο υφυπουργό Εσωτερικών Wanis al-Sharif μιλούν για 2 Αμερικανούς νεκρούς στη μάχη της βίλας, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο εάν ο δεύτερος νεκρός που ανέφερε ο Λίβυος υφυπουργός ήταν από το διπλωματικό προσωπικό, από την ένοπλη συνοδεία του προξενείου ή από την ομάδα των 8 Πεζοναυτών.
 «Ξεκίνησε μια βροχή όλμων εναντίον μας» λέει ο Obeidi στο πρακτορείο Reuters καθώς αυτός και η ομάδα του αλλά και η αμερικανική έβαζαν μπροστά τα 10 περίπου τζιπ που είχαν φέρει μαζί τους για να μεταφέρουν την αμερικανική αποστολή πίσω στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

«Γύρω στα 6 βλήματα όπλων έπεσαν κατευθείαν στο χώρο που υπήρχαν σταθμευμένα τα οχήματα» ανέφερε ο Λίβυος λοχαγός και συνέχισε «Κατά τη διάρκεια των πυρών ένας από τους Πεζοναύτες που είχαν έρθει μαζί μας τραυματίστηκε και έπεσε στο έδαφος. Καθώς τον έσυρα στο έδαφος σε ένα καλύτερα φυλαγμένο σημείο κάποιοι Πεζοναύτες που ήταν στην οροφή της βίλας και οι υπόλοιποι που ήταν γύρω από το σπίτι, έπεσαν στο έδαφος καθώς υπήρχαν έντονα πυρά από ελεύθερους σκοπευτές. Ένα βλήμα χτύπησε ένα από τους εξωτερικούς τοίχους της βίλας. Ένας Πεζοναύτης από την οροφή εκτινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα και έπεσε επάνω μας» 

Ο Λίβυος όμως λοχαγός δίνει και άλλες λεπτομέρειες για το τι είχε εξελιχθεί πριν φτάσουν στο υποτιθέμενο κρησφύγετο.

Ένας ανώτερος Αμερικανός διπλωματικός υπάλληλος – που πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο από σφαίρες - πίεζε τον Obeidi να ξεκινήσει αμέσως το σχέδιο εκκένωσης του προξενείου αλλά ο ίδιος είχε ένα πρόβλημα μέσων.

Του είχε γίνει γνωστό ότι περίμενε μια ομάδα 10 Αμερικανών στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης και έπρεπε να τους παραλάβει και έχοντας ήδη 37 άτομα στο προξενείο δεν είχε τα απαραίτητα οχήματα για να κάνουν και τις δύο δουλειές.

«Βομβαρδιζόμουν από τηλέφωνα από κάθε λογής Λίβυο κυβερνητικό επίσημο να τους πάρω από εκεί το συντομότερο δυνατό, αλλά τους απαντούσα ότι βρισκόμασταν σε τόσο δύσκολη κατάσταση και ότι είχαμε ανάγκη από περισσότερους άνδρες αλλά και οχήματα» δήλωσε ο Obeidi .

Έτσι περίπου 12 οχήματα αποσπάστηκαν από κάποιες φιλοκυβερνητικές ταξιαρχίες που έδρευαν στην περιοχή και αφού διέφυγαν προς τη βίλα στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο όπου και αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος τους μετάφερε στην Τρίπολη.
Ο Λίβυος υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως εκτός του Stevens ακόμη ένα άτομο –διπλωμάτης- πέθαναν μέσα στο προξενείο, ενώ άλλοι δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επιχείρηση διάσωσης στη βίλα.

«Ο Αμερικανός πρεσβευτής πέθανε μέσα από ασφυξία από τη φωτιά μέσα στο προξενείο, ενώ  ένας ακόμη διπλωμάτης από πυροβολισμό πριν τα 37 άτομα μεταφερθούν στη βίλα που θεωρούσαμε ότι ήταν ένα ασφαλές μέρος», λέει με νόημα ο Sharif. Μιλώντας για την αποστολή διάσωσης δήλωσε επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον Obeidi:

«Μια ομάδα κομάντος έφθασε αεροπορικώς και κατευθύνθηκε στο βίλα, την οποία νομίζαμε ότι ήταν ασφαλής. Μόλις έφτασαν εκεί δέχτηκαν πυκνά πυρά από πολυβόλα, οπλοβομβίδες και αυτόματα όπλα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ακόμη δύο Αμερικανών".

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι αφ'ενός μεν το "safe house" των Αμερικανών στην Βεγγάζη είχε προδοθεί και τους περίμεναν, αφ'ετέρου πρόκειται για ήττα μεγαλύτερης έκτασης από αυτή στο Μογκαντίσου για τις ΗΠΑ, αφού εν προκειμένω λιντσαρίστηκε (άσχετο αν λένε ότι πέθανε από ... ασφυξία" από το πλήθος όπως φαίνεται στις φωτό) ένας πρεσβευτής τους, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα....
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: