Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ...ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ!!! Δίνουν και τα ανάκτορα στο Τατόι Σε 45 ημέρες οι προσφορές για τα Κρατικά Λαχεία

 
Δίνουν και τα ανάκτορα στο Τατόι

Αφορμές για να συντηρήσουν τη δημοσιότητα γύρω από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ψάχνουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τις νέες εξαγγελίες για αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και κτιρίων που στεγάζουν ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο. Ειδικά για το βασιλικό κτήμα, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων (τα 39.000 είναι δάσος), πρόκειται να αξιοποιηθεί «με ήπια οικοδόμηση». Σήμερα εντός του κτήματος υπάρχουν περίπου 40 κτίσματα συνολικής έκτασης 12,6 στρεμμάτων, τα 3,3 εκ των οποίων είναι το θερινό ανάκτορο της τότε βασιλικής οικογένειας. Κάποιοι στο ΤΑΙΠΕΔ πιστεύουν ότι η δόμηση μπορεί να τετραπλασιαστεί ώστε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις όπως μουσείο, θεματικό πάρκο κ.λπ. Στο σχέδιο εντάσσεται, βέβαια, η ανακαίνιση των θερινών ανακτόρων, των στάβλων, η διατήρηση των τάφων της βασιλικής οικογένειας κ.λπ. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει προτείνει μόνο την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος, αλλά και τη μακροχρόνια μίσθωσή του.

Για την πώληση κτιρίων που στεγάζουν σήμερα ή στέγαζαν διπλωματικές αρχές της Ελλάδας ενημερώθηκαν προχθές τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Δημ. Αβραμόπουλο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ακίνητα που βρίσκονται στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Βελιγράδι. Ειδικά το ακίνητο στο Λονδίνο (επιφάνειας 947 τετραγωνικών μέτρων) βρίσκεται στην περιοχή Holland Park, στη δεύτερη ακριβότερη συνοικία της βρετανικής πρωτεύουσας μετά το Westminster, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας ακινήτων Marsh & Parsons, τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Στην ίδια περιοχή κατοικούν διάσημοι, όπως ο επιχειρηματίας Richard Branson, ιδρυτής του φερώνυμου γκρουπ.

Οι τιμές στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου αυξήθηκαν περί το 10% από την αρχή του χρόνου και σχεδόν 50% από τα χαμηλά επίπεδα όπου είχαν βρεθεί το 2009. Η φυγή κεφαλαίων από τη νότια Ευρώπη (και από την Ελλάδα...), προς αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων, εκτόξευσε τις συναλλαγές ακινήτων και τις τιμές στη βρετανική πρωτεύουσα. Κτίρια αντίστοιχα με αυτό που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ ενοικιάζονται σήμερα έναντι περίπου 41.000 δολαρίων την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Στις Βρυξέλλες πρόκειται να πωληθεί κτίριο επιφάνειας 2.850 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στο Βελιγράδι πωλείται κτίριο 2.376 τ.μ. Πωλητήριο βάζει η κυβέρνηση και σε οικόπεδο 8.000 τ.μ. στη Λευκωσία.


Σε 45 ημέρες οι προσφορές για τα Κρατικά Λαχεία

Εντός 45 ημερών θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων (των υφισταμένων, αλλά και νέων, όπως το «Ξυστό») οι τρεις υποψήφιοι που πέρασαν στην τελική φάση, όπως αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία διαγκωνίζεται η ισχυρή κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot, Scientific Games (στην οποία λέγεται ότι θα συμμετάσχει και ο τσεχικός όμιλος PPF, που ελέγχει περί το 5% της Τράπεζας Πειραιώς) με την κοινοπραξία της ιταλικής Sisal με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy, Damlot) και τη λοταρία της Αυστρίας (Österreichische Lotterien Gesellschaft).

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους για τα Λαχεία, με ή χωρίς τοπικούς συνεταίρους, ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη για τον ΟΠΑΠ, με το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να δίνει χθες το εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση του 29%. Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.
Περαιτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο «συζήτησε εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού». Εγκρίθηκαν τα Τεύχη της Β' Φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιώπη Κέρκυρας.


Φώτης Κόλλιας
"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: